Най-Добрите Геймърски Лаптопи за 2024

Без значение дали става въпрос за участие в онлайн турнир с награден фонд, развиване на стратегии в онлайн игри, онлайн спорт или просто за забавление, то gaming лаптопите са най-подходящото устройство, от което можете да извлечете максимална продуктивност и то в удобен и компактен вид.

При закупуването на gaming лаптоп най-вероятно ще се изправите пред няколко непознати термина и ще Ви бъдат нужни известни познания за всяка част от хардуера поотделно. Затова решихме, в това ръководство, да подберем най-добрите геймърски лаптопи, предназначени и подходящи за най-добрите геймъри. Избрахме най-мощните сред тях, притежаващи прецизни графични карти, щедри SSD и работещи в унисон с високите критерии на всеки геймър. Фокусирахме се, също и върху едни от най-популярните и доказали се производители в сферата на gaming устройствата, за да направим това ръководство максимално полезно за всеки на когото му предстои подобна покупка.

Най-Добрите Геймърски Лаптопи

1. Лаптоп Gaming ASUS TUF F15 FX506LH

Лаптоп Gaming ASUS TUF F15 FX506LH

Виж цената за днес

Четири ядреният ASUS TUF F15 може да Ви предложи изключително висши качества и характеристики. Той е високопроизводителен лаптоп за игри. Оборудван е с един от най-мощните процесори – Intel®, тип i5, модел 10300Н и вграден оптичен процесор Intel® UHD Graphics. По-усъвършенстван от всякога!

Честота на опресняване от 2.5 GHz + допълнителна Turbo Boost честота от 4.5 GHz.

Характеристики на дисплея: 15.6 inch, всеки от които изпълнен с Full HD и резолюция от 1920 х 1080 пиксела по хоризонтала и вертикала, за да Ви дават необходимостта в прецизното изразяване на гейминг графиките и всички фини детайли присъстващи по тях. Технологията на производителност на дисплея е IPS. Скоростта на обновяване 144 Hz, на която трябва да обърнете най-конкретно внимание, защото именно тя е ,,виновна’’ за качественото възпроизвеждане на курсивните движение и бързо сменящи се кадри, без засичане и прекъсване. Яркостта на дисплея също е достойна за един професионален геймърси лаптоп – от 250 нити. Дисплеят на ASUS TUF F15 е снабден със специално покритие от категорията Anti-Glare, предпазващо го от дълбоки замърсявания, запрашване и надраскване.

Характеристики на паметта: Друго важно, вълнуващо всеки геймът е паметта на неговия нов лаптоп. ASUS TUF F15 определено знае това и Ви е подготвил капацитет от 8GB на DDR4 формат, с максимална поддържана памет от 32 GВ, с два слота (единият от които зает). Хард дискът също по нищо няма да отстъпи на всяко вълнуващо гейминг изживяване, като за целта предоставя 512 GB капацитет, съхраняван в неговото SSD.

ASUS TUF F15 е снабден също и с видео карта за допълнителна памет и с видео чип nVidia GeForce GTX. Видео картата е представител на едни от най-последно усъвършенствани модели – GTX 1650. Капацитетът й на памет е 4096 MB. С допълнително вградени технологии DirectX 12 и GeForce Experience.

Общи характеристики: Лаптопът притежава web камера с HD качество, както и стерео говорители и микрофон. Клавиатурата е разграфена с международни значи, а под нея има удобна и атрактивна RGB подсветка, позволяваща Ви комфорт в използването на устройството, дори когато в стаята е тъмно. Пред самата клавиатура ще откриете удобен мултитъч пад, който можете да използвате ефективно като мишка, особено когато сте навън. А, щом стана въпрос за навън, то определено идва ред да споменем за издръжливостта на батерията. Тя е 3 клетъчна (48Wh) и гарантираща търсената издръжливост дори при гейминг турнир с голяма продължителност.

Друго важно, което трябва да знаете за този модел лаптоп е броят на портовете, които в случая са 7 на брой, предлагащи пълни удобства за включване и прикачване на различни периферни и допълнителни устройства: 1 x USB 2.0; 1 x RJ-45; 1 x Audio Out/Микрофон; 1 x HDMI 2.0; 2 x USB 3.2 Type A Gen 1 и 1 x USB 3.2 Type C Gen 2.

ASUS TUF F15 е снабден с операционната система Free DOS, която лесно можете да замените с една от сериите на Windows.

Размери: Широчина – 35.9см, височина между 24.7 и 24.9см, дължина – 25.6см и тегло 2.3кг. Цвят на панела: Fortress Gray.

2. Лаптоп Gaming Acer Aspire 7 A715

 

Лаптоп Gaming Acer Aspire 7 A715-42G

Виж цената за днес

Acer Aspire 7 е представител на гейминг компютрите с изтънчена, изчистена и ултра тънка визия, но това не бива да създава погрешни впечатления у Вас, именно защото Acer Aspire 7 крие огромна мощ под крехкия си панел.

Процесорът Ryzen 7 ще съпровожда Вашите гейминг изживявания, съпътствайки ги с безумна мощ и скорост. Няма да останете разочаровани и от работата на AMD процесора, модел 5700U.

8-те ядра на процесора гарантират изключително висока продуктивност дори при продължителни гейминг турнири, изискващи огромна мощ за поддръжка на софтуера и за качествено визуализиране на сложните графики. В този ред на мисли, Acer Aspire 7 си служи с графичния процесор – AMD Radeon™ Graphics и 1.8 GHz номинална честота на опресняване + 4.3 GHz Turbo Boost.

Характеристики на дисплея: 15.6 inch, всеки от които изпълнен с Full HD и резолюция от 1920 х 1080 пиксела по хоризонтала и вертикала, за да Ви дават необходимостта в прецизното изразяване на гейминг графиките и всички фини детайли присъстващи по тях. Технологията на производителност на дисплея е IPS. Дисплеят на ASUS TUF F15 е снабден със специално покритие от категорията Anti-Glare, предпазващо го от дълбоки замърсявания, запрашване и надраскване.

Характеристики на паметта: 16 GB, поддържани във вид на DDR4, с два допълнителни слота и максимална поддържана памет от 32 GB, достойна за всяко професионално геймърско ниво и всяка игра.

SSD хард дискът е с капацитет 512 GB и интерфейс PCI Express.

Ще разполагате и с допълнителна видео памет, с чипсет от един от водещите производители – nVidia GeForce GTX, модел GTX 1650, с капацитет 4096 MB и технологии DirectX 12 и GeForce Experience.

Общи характеристики: Web камера с HD високо качество, Стерео говорители и Dual микрофони. Клавиатурата е разграфена с международни значи, притежава и цифрова клавиатура за лесно набиране на числови знаци. Освен това клавиатурата е светеща, за да Ви бъде удобно, когато в стаята няма достатъчно светлина. Под клавиатурата ще откриете мултитъч пад, симулиращ работата на мишка, с четец за пръстови отпечатъци. Зарядът на батерията на лаптопа може да издържи до 10 часа.

Друго важно, което трябва да знаете за този модел лаптоп е броят на портовете, които в случая са точно 7: 1 x USB 2.0; 1 x HDMI; 1 x RJ-45; 1 x Audio Out/Микрофон; 2 x USB 3.2 Type A Gen 1 и 1 x USB 3.2 Type C Gen 1.

Acer Aspire 7 работи с операционната система EFI Shell, на която лесно може да бъде инсталирана една от версиите на Windows.

Размери: широчина – 36.3см, височина – 22.9см, дължина – 25.4см и тегло от едва 2.15кг. Цвят на панела: черен.

3. Лаптоп Gaming Lenovo Legion 7 16ACHg6

Лаптоп Gaming Lenovo Legion 7 16ACHg6

Виж цената за днес

Ако търсите издръжлив лаптоп, устойчив и здрав, то определено ще го откриете в лицето на Lenovo Legion 7. Изграден изцяло от здрав и износоустойчив алуминиев материал.

За ефективната си производителност лаптопът си служи с процесор Ryzen 7, модел 5800Н, произведен от AMD.

8 ядра за мощна, бърза и гладка работа дори при игри с голяма натовареност и голям обем. Графичният процесор AMD Radeon™ Graphics ще Ви служи безкомпромисно във всяка една аркадна битка или състезателно рали. Номиналната честота на опресняване, която Lenovo Legion 7 ще Ви предостави е 3.2 GHz + Turbo Boost от 4.4 GHz. Кеш 20 МВ.

Характеристики на дисплея: Дисплей с големина 16 inch и формат WQXGA. Перфектно висока резолюция от 2560 х 1600 пиксела по хоризонтала и вертикала със способности за високо осветяване на дисплея и яркост от 500 нити. Дисплеят е защитен със специално покритие Anti-Glare, предпазващо от остатъци от пръстови отпечатъци, замърсявания с прахови частици и всичко останало, което може да се задържи по повърхността му и да пречи на ясното изразяване на картината му. Производството на технологията на дисплея в представено чрез IPS.
Характеристики на паметта: 16 GB прибрани в DDR4 формат. Ще откриете и два допълнителни слота (заети). Максималната поддържана памет може да достигне до 32 GB.

Хард дискът, от своя страна, представя изключително огромен обем от памет, от цял 1 ТВ, съхранявани на SSD на лаптопа. Огромният капацитет Ви дава възможност да поддържате огромни игри и множество други програми.

Интерфейсът на SSD е PCI Express M.2

Чипсетът е произведен от nVidia GeForce RTX. Лаптопът притежава и допълнителна видео памет, модел RTX 3080, отново с огромен капацитет от 16384 МВ. Характеристиките на технологиите на видеокартата могат да Ви оставят без думи. VR Ready, Ray tracing, nVidia DLSS, DirectX 12 Ultimate ще Ви пренесат във виртуалния свят по начин, по който дори и не сте предполагали, че е възможен. Няма да имате никакъв проблем с тръгването на нито една игра.

Мултимедия: Лаптопът притежава HD камера, както и стерео говорители и Dual микрофони. Аудио технологиите притежават едни от най-вълнуващите и иновативни технологии, сред които Smart AMP за интелигентно усилване на звука. Технологията успешно заменя традиционните принципи на непрекъснато захранване и хардуерно базирани методи за защита на високоговорителите с алгоритми, които позволяват значително увеличаване на пиковата мощност, силата на звука и неговото качество в сравнение с конвенционалните усилватели. Аудио софтуерът Nahimic предлага невероятна звукова технология с висока разделителна способност, която подобрява аудио производителността на Вашия лаптоп за игри. Насладете се на потапящ виртуален 7.1 съраунд звук, чрез стандартното си стерео оборудване! Говорителите са произведени от Harman Kardon и притежават мощност от 4 W.

Технологията Dolby Vision, както и HDR 400 също Ви очакват, за да Ви дарят с невероятни звукови изживявания, каквито можете да получите само от най-добрите телевизори!

Общи характеристики: Основната клавиатура е разграфена с международни значи, а до нея е разположена по-малка отделна, цифрова клавиатура. Цялата клавиатура може да свети, снабдявана от RGB подсветка.

Батерията е с мощност 80 Wh и издръжливост до 5.1 часа.

Lenovo Legion 7 притежава 9 порта подходящи за свързването на различни оптични периферни устройства: 1 x HDMI; 1 x RJ-45; 1 x Audio Out/Микрофон; 1 x USB 3.2 Type C Gen 1; 3 x USB 3.2 Type A Gen 1 и 2 x USB 3.2 Type C Gen 2.

Лаптопът работи с операционната система EFI Shell, на която лесно може да бъде инсталирана една от версиите на Windows.

Размери: широчина – 36.см, височина – от 20.1см до 23.5см, дължина – 26см и тегло от едва от 2.5кг. Цветът на панела е Storm Grey, изграден изцяло от алуминий.

4. Лаптоп Gaming ASUS ROG STRIX G15

Лаптоп Gaming ASUS ROG STRIX G15 G513QE

Виж цената за днес

Лесно можете да превърнете всяко Ваше гейминг изживяване в много по-дълбоко и по-реалистично с помощта на ASUS ROG. Лаптопът ще Ви даде точно това, което заслужавате и точно това, което до сега сте търсили сред качествените характеристики на един софтуер.

ASUS ROG използва Ryzen 7 процесор, модел 5800Н, произведен от AMD.

Мощността на лаптопа се изразява чрез 8 ядра на процесора, всяко от които ще работи в унисон с Вашите високи критерии и очаквания! Номиналната представена честота на производителността на лаптопа е 3.2 GHz, с възможност за Turbo Boost от 4.4 GHz честота. Вграденият графичен процесор AMD Radeon™ Graphics носи всички необходими графични изразявания.

Характеристики на дисплея: Дисплей с големина 15.6 inch, изпълнени с високо Full HD качество с 1920 х 1080 пиксела и 300 нити яркост. Скорост на обновяване на картината с 300 Hz. Дисплеят е защитен със специално покритие Anti-Glare, предпазващо от остатъци от пръстови отпечатъци, замърсяване с прахови частици и всичко останало, което може да се задържи по повърхността му и да пречи на ясното изразяване на картината му. Производството на технологията на дисплея в представено чрез IPS.

Характеристики на паметта: 16 GB във вид на DDR4 и два допълнителни слота (заети). Максималната поддържана памет на лаптопа е 32 GB.

Хард дискът представя съхранението си на SSD, с обем 512 GB. Допълнителна видео карта с капацитет 4096 MB, , модел RTX 3050 Ti и чипсет произведен от nVidia GeForce RTX. Видео картата е снабдена с мощността на технологиите DirectX 12, GeForce Experience и nVidia DLSS.

Интерфейсът на SSD е PCI Express M.2.

Мултимедия: Лаптопът притежава стерео говорители и микрофон, допълнително усъвършенстван чрез технологията Dolby Atmos за кристално чист и ясен звук, както и с прецизните високопроизводителни и звукови Smart Amp и AI mic noise-cancelling. Мощността на говорителите е 3 W.

Общи характеристики: Основната клавиатура е разграфена с международни значи, но без малка цифрова клавиатура. Под нея има обособен мултитъч пад, симулиращ движенията на мишка. Клавишите на клавиатурата се осветяват чрез атрактивна RGB подсветка. Батерията е 4 клетъчна, с мощност 56 Wh и с възможност за бързо зареждане при спешни случаи.

ASUS ROG притежава 7 порта подходящи за свързването на различни оптични периферни устройства: 1 x RJ-45; 1 x Audio Out/Микрофон; 1 x HDMI 2.0; 1 x USB 3.2 Type C Gen 1 и 3 x USB 3.2 Type A Gen 1.

Лаптопът работи с операционната система EFI Shell, която може лесно да бъде подменена с една от системите на Windows.

Размери: широчина – 35.4см, височина – от 20.6см до 26см, дължина – 25.9см и тегло от едва от 2.1кг. Цветът на панела е Eclipse Grey.

5. Лаптоп Gaming Victus by HP 16-e0003nq

Лаптоп Gaming Victus by HP 16-e0003nq

Виж цената за днес

Стилен, тънък и много елегантен! Victus by HP 16 е съвършенство! Подходящ за всеки пол от представителите на гейминг обществото. Оборудван специално за играене на игри и за покриването на високите критерии на всеки геймър.

Типът на процесора e Ryzen 7, произведен от AMD, модел 5800Н. Мощността на лаптопът се изразява чрез 8 ядра на процесора. Номиналната представена честота на производителността на лаптопа е 3.2 GHz, с възможност за Turbo Boost от 4.4 GHz честота. Кеш 16384 kB. Вграден графичен процесор – AMD Radeon™ Graphics.

Характеристики на дисплея: Дисплей с големина 16.1 inch с изключително наситени цветове. Full HD форматът на дисплея умее да изразява отчетливи изображения, с ясни контури и зашеметяващи релефи. Дисплеят е защитен със специално покритие Anti-Reflective, предпазващо го от неприятни отблясъци от слънцето, навлизащи през прозореца или от осветителното тяло в стаята. Производството на технологията на дисплея в представено чрез IPS със скорост на обновяване 144 Hz и яркост 250 нити. Резолюция 1920 х 1080 пиксела.

Характеристики на паметта: Паметта е 16 GB съхранявана на DDR4 с два допълнителни слота за съхранение (заети). Честота 3200 MHz.

Хард дискът съхранява на SSD с обем 512 GB. Лаптопът притежава допълнителна видео карта с капацитет 6144 MB и чипсет произведен от nVidia GeForce RTX. Видео картата притежава технологиите DirectX 12 и GeForce Experience.

Интерфейсът на SSD е PCI Express M.2.

Мултимедия: Лаптопът притежава HD камера, както и стерео говорители и Dual микрофони. Производителността на звуците е изразена чрез високотехнологичната и интелигентно усилваща се технология HP Audio Boost, в комбинация с технологията Bang & Olufsen (B&O). Тази изключително специална технология дава нови способности на високоговорителите да възпроизведат максимално завладяващ звук. Въпреки, че качеството е произведено изцяло в домашни условия, то по нищо не отстъпва от професионалното. Производителят на говорителите е именно Bang & Olufsen.

Общи характеристики: Основната клавиатура е разграфена с международни значи, като допълнително до нея е разположена малка цифрова клавиатура за бързо и лесно набиране на числови знаци. Под клавиатурата има обособен мултитъч пад, симулиращ движенията на мишка. Лаптопът притежава вграден акселерометър, който го прави още по-подходящ за състезателни игри и надпревари, защото му дава чувствителност към движенията в различни посоки. Батерията е 4-ри клетъчна и с голяма издръжливост.

Victus by HP 16 притежава 7 порта подходящи за свързването на различни оптични периферни устройства: 1 x HDMI; 1 x RJ-45; 1 x USB type C; 1 x Audio Out/Микрофон, както и 3 x USB 3.2. Притежава още и четец на карти: SD, SDHC, както и SDXC.

Лаптопът работи с операционната система Free DOS, която може лесно да бъде подменена с една от системите на Windows.

Размери: широчина – 37см, височина – 23.5см, дължина – 26см и тегло от едва от 2.48кг.

6. Лаптоп Gaming HP Pavilion 16-a0042nq

Лаптоп Gaming HP Pavilion 16-a0042nq

Виж цената за днес

HP Pavilion е един от най-тънките и най-леки лаптопи, готов за път, с Вас, при приятелите Ви, за да започне поредния гейминг турнир. HP Pavilion няма да Ви предаде, нито ще Ви остави в най-напрегнатите, динамични и кулминационни моменти в играта.

Типът на процесора e i7, произведен от Intel®, модел 10750Н. Мощността и неприкосновената работа на лаптопа се изразява чрез 6 ядра на процесора. Номиналната представена честота на производителността на лаптопа е 2.6 GHz, с възможност за Turbo Boost от 5 GHz честота. Кеш 12288 kB. Вграденият графичен процесор, отговорен за прецизността във всяко едно графично изображение, е високо- производителният Intel® UHD Graphics.

Характеристики на дисплея: Дисплей с големина 16.1 inch. С тесни рамки покрай екрана, за да не отнемат ненужно от вниманието Ви, а да го съсредоточат върху най-главното – неговата картина. Дисплеят е защитен със специално покритие Anti-Glare, предпазващо от остатъци от пръстови отпечатъци, замърсяване с прахови частици и всичко останало, което може да се задържи по повърхността му и да пречи на ясното изразяване на картината му. Качеството на всеки цвят, всяко движение и всеки нюанс се изписват чрез 1920 х 1080 пиксела по хоризонтала и вертикала. Яркостта се изразява в максимум от 250 нити, достатъчно ефективни против отблясъци и отразяващи се образи в екрана. Производството на технологията на дисплея е представено чрез IPS.

Характеристики на паметта: Паметта е 16 GB съхранявана на DDR4, с два допълнителни слота за съхранение. Хард дискът съхранява на SSD с обем 512 GB. Допълнителна видео карта с капацитет 4096 MB и чипсет произведен от nVidia GeForce GTX. Видео картата притежава технологиите DirectX 12 и GeForce Experience.

Интерфейсът на SSD е PCI Express.

Мултимедия: Лаптопът притежава HD камера, както и стерео говорители и Dual микрофони. Мултимедията на HP Pavilion е снабдена с технологиите за качество и кристално възпроизведен звук – HP Audio Boost и Bang & Olufsen. Те спомагат за оптималното повишаване на фините тонове в звуците, с което подобряват тяхната отчетливост, съраунд сила и реалистичност. Говорителите са произведени от Bang & Olufsen.

Общи характеристики: Основната клавиатура е разграфена с международни значи, а под клавиатурата има обособен мултитъч пад, симулиращ движенията на мишка. Клавишите притежават функцията за осветление, което е много удобно, когато в стаята е тъмно. Формата на клавиатурата е Chiclet, за максимално удобство при писане.

Лаптопът притежава и акселерометър в своята вътрешност, с който всяка позната до сега игра, ще се промени коренно, защото акселерометърът е чувствителен към скоростта на Вашите движения в различните посоки и Ви помага в игрите, особено в тези с нужда от висока маневреност и резки движения.

Батерията е 3 клетъчна, с мощност 52.5 Wh, носеща заряд достатъчен за шест-часова активна игра.

HP Pavilion притежава 6 порта подходящи за свързването на различни оптични периферни устройства: 2 x USB 3.1; 1 x HDMI; 1 x RJ-45; 1 x USB type C и 1 x Audio Out/Микрофон. Притежава също и SD четец на карти.

Лаптопът работи с операционната система Free DOS, която може лесно да бъде подменена с една от системите на Windows.

Размери: широчина – 37см, височина – 23.5см, дължина – 26.3см и тегло от едва от 2.35кг. Цветът на панела е черен.

7. Лаптоп Gaming MSI GF65 Thin 10SER-1233XRO

 

Лаптоп Gaming MSI GF65 Thin 10SER-1233XRO

Виж цената за днес

Ако търсите съвсем тънък, изключително лек и компактен лаптоп, побиращ се лесно във всяка чанта, когато сте на път, то определено модел MSI GF65 ще Ви свърши работа. С него можете да играете любимите си компютърни игри навсякъде, където се намирате. С удобство и без никакво затруднение ще можете например да отидете на гости в дома на Ваш приятел, в лицето на който откривате верен съюзник в онлайн битките и надпреварите.

Типът на 4-ри ядрения процесора e i5, произведен от Intel®, модел 10300Н. В това има сигурно само едно нещо! MSI GF65 е снабден с един от най-популярните и мощни процесори, доказали се на своите собственици като верни, производителни и безкомпромисни в работата си. Номиналната представена честота на производителността на лаптопа е 2.5 GHz, с възможност за Turbo Boost от 4.5 GHz честота. Кеш 8192 kB и вграден графичен процесор – Intel® UHD Graphics.

Характеристики на дисплея: Дисплей с размери 15.6 inch, като всеки един от инчовете е представен във Full HD формат и 1920 х 1080 резолюция. Технологията на дисплея е LCD LED.

Характеристики на паметта: Паметта е 8 GB, съхранявана на DDR4 с два допълнителни слота за съхранение. Максималната поддържана памет е 64 GB. Хард дискът съхранява на SSD с обем 512 GB. Допълнителна видео карта с капацитет 6144 MB и чипсет произведен от nVidia GeForce RTX. Видео картата притежава технологиите DirectX 12 и GeForce Experience.

Интерфейсът на SSD е PCI Express.

Мултимедия: Лаптопът притежава HD камера, както и стерео говорители и микрофон. Аудио софтуерът работи чрез една от най-съвременните технологии за звуко-възпроизвеждане и звуко-предаване – Nahimiс 3 Audio. Тя е представител на висок клас аудио технология с висока разделителна способност, имаща способността да подобрява аудио и гласовата производителност на всеки лаптоп. Може да накара дори обикновени стерео говорители да предават 7.1 съраунд звук. Мощността на самите говорителите е 4 W.

Общи характеристики: Основната клавиатура е разграфена с международни значи, а под клавиатурата има обособен мултитъч пад, симулиращ движенията на мишка. Клавишите на клавиатурата се осветяват чрез атрактивна RGB подсветка. Типът на клавиатурата е Chiclet, познат още като островен тип.

MSI GF65 притежава 6 порта подходящи за свързването на различни оптични периферни устройства: 1 x HDMI; 1 x RJ-45; 2 x USB 3.2 Type A Gen 1, както и 2 x USB 3.2 Type C Gen 1.

Лаптопът работи с операционната система Free DOS, която може лесно да бъде подменена с една от системите на Windows.

Размери: широчина – 35.9см, височина – от 21.7см, дължина – 25.4см и тегло от едва от 1.86кг. Цветът на панела е черен.

Най-добрите джойстици и геймпадове | Най-добрите волани за компютри и конзоли | Най-добрите геймърски подложки | Най-добрите геймърски мишки | Най-добрите геймърски клавиатури | Най-добрите геймърски слушалки | Най-добрите гейминг столове | Най-добрите лаптопи | Лаптопи на изплащане | Евтини лаптопи |

Какво е важно да знаете при избор на геймърски лаптоп?

Какво представляват операционните система FreeDOS и EFI Shell?

Свикнали сте масово предлаганите лаптопи/компютри да бъдат снабдени с Windows, но знаете ли, че инсталирането на подобна операционна система увеличава цената на устройството? Причината за това е такава, защото от Microsoft таксуват високо за всеки един от своите лицензи. За да намалят цената обаче, производителите на gaming лаптопи предлагат някои свои продукти с инсталирани операционни система FreeDOS или EFI Shell, които всъщност са съвсем близки алтернативи на Windows, но без това да се отразява на цената на продаваното устройство.

Кодовете на FreeDOS и EFI Shell са напълно безплатни и разпространението им не струва на фирмите нищо. Системите са абсолютно примитивни, с напълно липсващ графичен интерфейс и изпълняващи само елементарни команди, НО въпреки това, можете без никакъв проблем да премахнете и замените напълно FreeDOS и EFI Shell, като инсталирате Windows. За целта е нужно да изтеглите официалното копие на Windows 10 от Microsoft или друга система по Ваше желание. След това да я запишете на физически носител (флашка или CD). След като поставите носителя на Вашия FreeDOS или EFI Shell лаптоп, процесорът автоматично ще започне инсталирането му. За да активирате операционната система, ще Ви е необходим лиценз за Windows.

В какво се състои полезността на NVIDIA®?

NVIDIA® е мултинационална технологична компания, занимаваща се с производството и проектирането на графични процесори (GPU), както и видеокарти и чипсетове. Основната линия графични процесори, произвеждани от компанията, е небезизвестно обозначената като „GeForce“. GeForce автоматично оптимизира настройките на игрите и дава най-лесния начин за споделяне на най-великите моменти от игрите с приятели.

Nvidia предоставя и интерфейс за приложно програмиране (API), наречен CUDA, който позволява създаването на масово паралелни програми, използвани от графичните процесори.

Основни компоненти – периферия

Основните компоненти на една система определят нейната периферия. В това число влиза 1) централен процесор, 2) оперативна памет и 3) входно-изходни устройства.

централен процесор

Централният процесор (от анг.език: Central processing unit, „централно обработващо устройство“), извлича информацията от компютърната памет, декодира я (прочита я) и след това я изпълнява. Централният процесор, наричан на кратко ЦП (CPU) е отговорен за изпълнението на процесорния цикъл: извличане – декодиране – изпълняване. Не случайно се нарича още и аритмично-логическо устройство, заради функциите които изпълнява.

оперативна памет

Служи за временно съхраняване на инструкции и данни.

входно-изходни устройства

Служат, за да се свързват към системната шина, посредством контролери. След свързването си осъществяват итерации (изчислителни операции). Системните шини могат да бъдат: шини за данни, шини за адреси или шини за управление на сигнали.

Вътрешна памет

Паметта, която е активна при работа с компютъра. Тя е съвкупност от клетки, които се обединяват в 1) RAM и 2) ROM блокове памет;

RAM памет

Оперативна RAM памет (Random Access Memory) е паметта, което се използва от самото включване, чак до изключването на устройството. RAM памет означава още памет с пряк достъп. Дели се на DRAM и SRAM. Те са ултра бързи и служат за събиране на кешовете.

ROM памет

ROM паметта (Read Only Memory) е специализира (пример: не се среща в телефоните). ROM паметта съдържа BIOS (Basic Input Output System). Тя поддържа работата на компютъра, позволявайки и забранявайки му определени команди.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo