Най-Добрите Джойстици и Геймпадове за 2024

По-голямата част от любителите на гейминг изживяванията предпочитат да упражняват контрола над своите онлайн битки чрез джойстик или геймпад, вместо с бутоните на клавиатурата. Причината за това е ясна – джойстиците и гейпадите претежават много повече бутони за управление, много по-големи възможности за функционални настройки, по-лесна маневреност, а и е някак си по-приятно буквално да държите целия контрол в ръцете си.

Много хора мислят погрешно, че джойстикът и геймпадът са две еднакви устройства, но всъщност това въобще не е така. Разликата между тях се състои основно в дизайна им. Докато геймпадът се държи с две ръце, то джойстикът повече прилича на лост и за използването му е нужна само една ръка. За да Ви представим по-конкретно тази разлика, решихме да тестваме няколко модела и да Ви представим най-добрите сред тях. Подбрахме ги в този чарт, за най-добрите джойстици и геймадове, от който се надяваме да извлечете максимална полезност, особено ако компютърните игри са Вашата най-голяма страст и Ви предстои покупка на подобен контролер.

Най-добрите джойстици и геймпадове

1. Контролер Sony Dualshock 4 V2

Контролер Sony Dualshock 4 V2

Виж цената за днес

Подобрени аналози, светещ тъч пад, който може да симулира мишка и по-издръжлива батерия са само част от подобренията, които дава новият модел на Sony Dualshock 4 V2.

Sony Dualshock 4 V2 е усъвършенстван модел, целящ да подобри всяко gaming изживяване и да достави нужния комфорт на управление на своя притежател. Всеки любител на игри знае, че колкото по-удобен е контролерът в ръцете му, толкова по-продуктивни възможности има в своята игра, толкова по-маневрени движения и толкова по-голям шанс за победа. Геймпадът ще вибрира всеки път в ръцете Ви, когато напрежението в играта се повиши. С това ще получите незаменими и съвсем реалистични усещания.

С ново добавения бутон SHARE, на гърба на геймпада, можете да споделяте победите и впечатляващите моменти от играта, със своите приятели само с едно натискане на бутона. Друго ново в модела са добавените LED светлини към панела му, които освен подобряващи дизайна му – дават индикации, когато контролерът е готов за зареждане.

Геймпадът е съвместим с PlaуStation 4. Ще го използвате чрез безжична технология (без кабел), като можете да го зареждате при необходимост чрез стандартен USB кабел. Типът на батерията е 800 mAh – достатъчно мощна и ултра издръжлива, за да Ви позволи да играете дълго време без притеснения.

2. Безжичен контролер PlayStation Sony DualSense

Безжичен контролер PlayStation DualSense

Виж цената за днес

PlayStation 5 идва с новия безжичен контролер Sony DualSense, използващ безжична технология (работа от разстояние) за максимален комфорт и денем и нощем. За целта е снабден с мощна Li-lon батерия, с 1.560 mAh, издържаща цяло денонощие, при активно и непрекъснато използване. Зарежда се чрез 3.5мм жак, с USB кабел тип C.

Sony DualSense е снабден с вибрационни импулси, отразяващи всяко курсивно движение, заредено с висок интензитет, като сблъсък, удар, експлозия, падане и т.н. Притежава вграден микрофон, пресъздаващ съвсем реални звуци от онлайн арената, така че не само ще усещане нейните тропоти, но и ще улавяте всички нейни звуци. Геймпадът може да установи и Bluetooth връзка 5.1 (за превключване).

Цветът е Midnight Black, наситен с много стил и естетически издържана визия. Широчина – 16см, височина – 6.6см, дължина – 10.6см и тегло 280гр.

3. Контролер Trust GXT 1230

Контролер Trust GXT 1230

Виж цената за днес

Този контролер е предназначен за любителите на компютърни игри. Съвместим е както с персонален компютър (PC), така и с Nintendo Switch. Нужно е компютърът да използва една от системите Windows 7, Windows 8 или Windows 10, за да използвате геймпада ефективно.

Удобството с Trust GXT 1230 идва от безжичната му технология (без кабел), с която ще забравите за ограниченията, които кабелите създават, за неприятното оплитане и за дългото намотаване при прибирането му. В същото това време контролерът е снабден с мощна презареждаща се батерия, издържаща до 10часа при активно използване. Батерията се зарежда чрез USB кабел тип C, включен в комплекта, с дължина 1.5м.

Геймпадът вибрира при всяко курсивно движение и Ви дава реалната представа за всеки кулминационен момент. Вибрацията вдъхва в играча нужния хъс за победа и събужда сетивата му на внимание при приближаваща се опасност.

Няма да останете разочаровани и от дизайна на Trust GXT 1230. Изцяло черен и много стилен, с удобни карбонови дръжки, предотвратяващи изпотяване и плъзгане на дланите. Здравият захват е от изключителна важност при играенето на компютърни игри, защото той гарантира нужната маневреност и сигурност в управленските способности. Освен това можете да персонализирате бутоните за контрол на посоката на движение, чрез три различни комбинации. Изберете най-удобната за Вашите критерии, според която ще осъществявате максимално лесно контрола.

4. Контролер Trust GXT 545

Контролер Trust GXT 545

Виж цената за днес

Trust GXT 545 е подходящ за компютърни игри на персонален компютър (PC), за игри на PlayStation 3 и за всеки търсещ комфорт, голям обхват на безжична употреба, с мощна батерия и изгодна цена. Обхватът на Trust GXT 545 достига до 10м разстояние, което автоматично означава, че можете да играете игрите си там, където предпочитате – без ограничения, стига да Ви е удобно.

Този геймпад предлага безжично свързване към Вашето устройство чрез Wi-Fi. Зареждането се осъществява чрез USB кабел тип 2.0 (включен в комплекта). Всичко ще бъде удобно, лесно и бързо.

Какво друго предлага Trust GXT 545? Вибрация при силови и курсивни движения. Вибрация при сблъсък, удар, експлозия, падане, скачане – в зависимост от играта. Тръпката буквално и преносно ще е във Вашите ръце. Вибрационните импулси ще подбуждат концентрацията Ви и ще поддържат адреналина от играта. Освен това

Trust GXT 545 Ви дава възможност на управление чрез 13 специфично различни бутона, с чувствителност при допир (само за PS 3), част от които – бързи бутони за връщане на Началната страница и в съдържанието на Настройките. Дръжките на Trust GXT 545 са обвити със специално гумено покритие, против изпотяване и дискомфортно усещане при продължително използване на устройството.

5. Контролер Sony PlayStation DualShock 4 v2

Контролер Sony PlayStation DualShock 4 v2

Виж цената за днес

Sony DualShock 4 v2 е подобрена своя версия и събира в себе си максимума от възможности, които можете да получите от един контролер. Sony DualShock 4 v2 е отражение на удобството, на сигурния и маневрен контрол, както и на множество други допълнителни функционалности. Част, от които са представени чрез допълнителни вградени сензори: Light Bar, Вибрационен сензор и Built-in Mono Speaker или с други думи казано: сензор с LED подсветка, характеризираща движенията в играта и променяща се спрямо заряда на батерията, вибрация за изостряне на сетивата по време на всяка битка или надпревара и вграден говорител за наситено слухово и емоционално изживяване. На звуците можете да се наслаждавате и чрез слушалки, благодарение на иновативния 3.5 мм аудио конектор.

Геймпадът ще Ви направи още по-бърз и по-точен на онлайн полето, чрез вградените си сензори за движение, които засичащ всяко движение, накланяне или въртенето чрез интегриран акселерометър и изключително чувствителен жироскоп. Touch pad (тъч пад) в предната част ще направи движенията Ви много по-прецизни и продуктивни. Можете да го използвате и като компютърна мишка. Едно бързо натискане върху цялото поле ще Ви връща бързо към менюто с Настройки, когато искате да промените нещо или да добавите. Тъчпадът отразява подсветката и в лицевата си част, като може да свети в различни цветове. От лявата страна на тъчпада ще откриете бутон Share, с помощта на който всяка социална мрежа и стрийминг канал могат да видят резултатите Ви или да споделите част от играта си.

Батерията на Sony DualShock 4 v2 е презареждаща, Li-Ion, с мощност 1000 mAh. Батерията обещава висока издръжливост, като можете да продължите да играете дори и след привършване на заряда, като трябва само да свържете геймпада към плейстейшъна, чрез USB кабел.

Контролерът е съвместим с PlayStation 4.

6. Безжичен геймпад ZIK

Джойстик безжичен ZIK

Виж цената за днес

Безжичният ZIK можете да използвате съвместно с Вашия персонален компютър (PC), както и с PlayStation 2 или PlayStation 3. ZIK е комбинативно устройство, което можете да използвате за игра с няколко вида конзоли. Контролерът използва безжична (wireless) връзка с честота от 2.4GHz, даваща Ви пълна свобода в движенията и голямо поле на обхват.

Геймпадът притежава 2 батерии АА, които гарантират дълъг срок на използване, дори при активна и многочасова употреба. Ако искате да презаредите батериите е нужно само да включите геймпада към главното устройство с USB кабел тип 2.0.

Едно от предимствата на ZIK е неговата вибрираща обратна връзка (Feedback), която Ви държи на щрек при всяко възникване на опасност и пресъздава силата на ударите или сблъсъците директно в ръцете Ви. Чувството да усещате премеждията на Вашия герой в ръцете си е невероятно! Вибрациите Ви доближават максимално до игровата зона, така сякаш се намирате вътре в нея, между прелитащите куршуми или върху неравностите на пътя от състезателната писта.

7. Контролер Logitech F710

Контролер wireless Logitech F710

Виж цената за днес

Logitech F710 е уникален геймпад, с отличаващ се дизайн, както по форма, така и по цвят и с изключително добри характеристики, обещаващи лесно управление дори в най-сложните маневрености.

Предимството, което ще получите с Logitech F710 е широкият му обхват на работа, който Ви дава пълна свобода, без оплитащи се кабели, без забавяния, прекъсвания или смущения и без каквито и да е било други ограничения. Контролерът приема връзката чрез нано-приемник в USB порт за бързо предаване на данни, от 2.4 GHz честота, което го прави на практика напълно свободен.

Logitech F710 разполага общо с 10 програмируеми бутона. D-pad-ът се върти и плъзга по четири отделни превключвателя, вместо само върху един, както е в повечето останали модели. С това контролерът гарантира по-отзивчиво, тактилно усещане. Двата задни бутона (отдолу) са аналогови и са чудесни за състезателни игри.

Снабден е и с вибрация, която е нежна и представена с различна сила спрямо спецификата на действието, като най-силната по никакъв начин не пречи на играта и не отнема от концентрацията на играча. Ако сте от хората, които обичат всяко несъвършенство в играта, можете да преминете в Спортен режим, за да им се насладите подобаващо. Възможност за спиране и пускане на вибрацията.
Благодарение на малките си и компактни размери, контролерът се захранва само с 2 батерии, напълно достатъчни за месеци употреба. Може и да се зарежда чрез USB (кабел) от компютъра.

Подходящ е за компютърни игри на персонален компютър (PC), както и за най-добрите телевизори Sony, работещи с Android система.

Най-добрите волани за компютри и конзоли | Най-добрите геймърски подложки | Най-добрите геймърски мишки | Най-добрите геймърски лаптопи | Най-добрите геймърски клавиатури | Най-добрите геймърски слушалки | Най-добрите гейминг столове |

Какво е важно да знаете при избор на джойстик или геймпад?

Гумирани дръжки

Повечето геймпадове предлагат дръжки обвити със специално гумено покритие и в това няма нищо случайно. Причината е продиктувана от комфорта, който всеки играч търси, особено при продължително използване на устройството. Гумираното покритие създава мек, но стабилен захват и най-вече предпазва от изпотяване и пързаляне. Здравият и категоричен контрол на маневреност се запазва дълго време, без неприятно изпотяване и изплъзване.

Вибрация

Вибрацията е важна, ако искате да се насладите максимално качествено и реалистично на всяко едно специфично действие в играта. Вибрационните импулси, наречени още обратна връзка (Feedback), Ви дават допълнително усещане при всяка неравност и при всяко по-курсивно движение като удар, скок, сблъсък, експлозия и т.н.

Вграден микрофон

Вграденият микрофон насища слуховите Ви сетива и Ви въвлича още по-дълбоко в играта. Има съществена разлика от това да чувате звука статично от екрана на телевизора и от това да го чувате излизащ ,,от ръцете Ви” или по-точно от геймада, който дължите с тях. В комбинация с вибрация, няма как да не бъдете дълбоко въвлечени в невероятната нирвана от усещания при всяка игра.

Джойстик или геймпад? Вечният въпрос!

Ако сте пред дилема, дали джойстик или геймпад да изберете, то на първо място трябва да помислите какъв вид игри ще контролирате с тях. Ако става въпрос за бойни игри определено геймпадите ще Ви свършат по-добра работа, защото с тях се играе с две ръце и притежават много повече функционални бутони и контролери, докато джойстиците приличат повече на лост за управление на автомобил и именно за това намират най-доброто си приложение в състезателните и пистови игри, в които се управляват коли, самолети или космически кораби.

Безжичен или с кабел?

Безжичните геймпади (без кабелните) са много по-предпочитани, отколкото тези работещи посредством кабел, защото все пак кабелът ограничава движенията, а тях никой не ги обича, нали? Безжичните устройства дават широк спектър от движения! Единственият недостатък е, че трябва да следите заряда на батерията и да ги включвате/изключвате при необходимост. Респективно – геймпадите с кабел не изискват подобно занимание, защото на практика са постоянно свързани към захранването и зарядът им никога не свършва.

5/5 - (2 votes)
Review-bg.com
Logo