Най-Добрите Топ Матраци за 2024

Топ матраците са практично решение, за всеки който желае да подобри качеството на съня и комфорта си, без да бъде в преразход за това, и без дори да се налага да подменя стария си матрак. Топ матраците могат да се използват върху всякакъв друг вид матраци, с единственото условие да бъдат със същия размер. Топ матраците могат да се поставят също и върху дивана, канапето или разтегателното легло и да превърнете неудобното в удобно.

Когато тръгвате на дълъг път, с продължителен престой, но не можете да спите на каквото и да е друго легло, а Ви е нужен комфорт – можете да навиете топ матрака на руло, да го приберете в багажника на колата и да не се притеснявате, че леглото на новото място ще бъде неудобно и ще провали престоя Ви.

Подредихме свой чарт с най-добрите топ матраци, като се надяваме, че ще Ви информираме достатъчно добре в предстоящия Ви избор.

Най-добрите топ матраци

1. Топ матрак Antistress Silver с масажиращ ефект

Топ матрак с масажиращ ефект Antistress Silver

Виж цената за днес

Луксозният топ матрак Antistress Silver е изработен изцяло от полиуретанова пяна (дунапрен), която придава мекота и се характеризира с добра еластичност и здравина. Плътността на използваната пяна е 30кг/м³, което говори за голямо обемното тегло, а колкото по-голямо е то, толкова по-издръжлив е матракът на натоварвания и с толкова по-дълъг експлоатационен срок.

Antistress Silver е двулицев топ матрак, като от едната си страна притежава релефно покритие, оформено чрез профилираната полиуретанова пяна, чрез която се създава масажиращ ефект, облекчаващ напрежението и натрупалия се стрес. Намаляващ болките в кръста, гърба и краката след дългия работен ден. Втората страна на Antistress Silver е гладка, с пълнеж от гладка полиуретанова пяна, за класическо усещане на мекота и комфорт.

Калъфът е свалящ се и подходящ за пране и почистване в перална машина. Изтъкан е от фини сребърни нишки, от които идва и сивият му цвят и антибактериалните му свойства. Известно е, че среброто е вид дезинфектант, който неутрализира и убива бактериите, микробите и вирусите. А, какво по-приятно от това да се спи върху чиста, свежа и много удобна основа? Топ матракът ще се грижи не само за Вашия красив, но и здравословен сън!

Размери на Antistress Silver: дебелина (височина) – 7см, дължина – 190см, широчина – 114см и тегло ~ 5кг.

2. Топ матрак Sleepy Aloe Comfort

Топ матрак Sleepy Aloe Comfort

Виж цената за днес

Матраците на българския производител Sleepy, също намират своето достойно място в скромния ни чарт.

Sleepy Aloe Comfort притежава ядро от висококачествена полиуретанова пяна (дунапрен), с покритие от калъф от полиестер в бяло и зелено.

Полиуретановата пяна е с дишаща структура и с ортопедични свойства, като придържа тялото на легналия в оптимално добра позиция, чрез високия си вискозитет и плътност от 30кг/м³. Топ матракът предлага твърдо покритие и здрава опора, като позволява безпроблемното му и удобно използването дори от хора тежащи повече от 90кг. Тежестта им няма да деформира матрака и няма да усещат неприятното чувство, все едно спят в хлътнала лодка.

Полиестерният калъф е обработен с чист екстракт от алое вера, което освен успокояващ ефект, придава и антибактериален ефект. Отстрани на калъфа има пришит цип за лесното му сваляне и пране в перална машина.

Sleepy Aloe Comfort е с височина (дебелина) – 7см, широчина – 144см, дължина – 190см и тегло ~ 5кг.

3. Топ матрак Ted Adry Cool Gel

Топ матрак Ted Adry Cool Gel

Виж цената за днес

Компанията TED е една от водещите производители на матраци, легла, системи за сън и аксесоари за спалня, с повече от 20 години опит в тази сфера. Разбира се, няма как да пропуснем нейното предложение за топ матрак, защото то просто заслужава да бъде Ваше!

Ето и някои от предимствата, които ще Ви предостави топ матракът Ted Adry Cool Gel: състав от мека и стабилна мемори пяна, облечена с калъф от висококачествен и еластичен полиестер. Мемори пяната е материал, който се характеризира с повишен вискозитет и плътност, които са особено важни за здравословния сън и удобството. В сравнение с обикновената пяна, мемори пяната има способността да се приспособява към формите на тялото при натиск. След приставане на натиска – мемори пяната постепенно възвръща първоначалната си форма. Пълнежът от мемори пяна, взаимодейства с температурата на тялото и го охлажда, с което предотвратява прекомерното изпотяване и прегряване през нощта, както и облекчава натрупаното напрежение и намалява болките по тялото. Cool Gel предоставя приятно и леко охлаждащо действие на кожата по време на сън.

Калъфът може да се сваля и да се пере в перална машина. Цветът му е снежно бял, което позволява да го перете дори на високи градуси.

Дебелината на топ матрака е 5см, широчина – 120см, дължина – 200см.

4. Топ матрак Sleepmode Aloe LOVE

Топ Матрак Sleepmode Aloe LOVE

Виж цената за днес

Sleepmode Aloe LOVE е изработен изцяло от висококачествена  Sonnocell полиуретанова пяна (дунапрен), структурирана под експертното ръководство на ортопеди. Спането върху този топ матрак ще Ви осигури здрава и удобна основа, с ортопедични характеристики, които ще поддържат гръбнака Ви оптимално изправен, без хлътване, пречупване и неудобно потъване. Подходящ е за хора страдащи от хронични болки в гърба, кръста, краката или мускулатурата. Пълнежът е с плътност 30кг/м³, с което матракът се характеризира със средна твърдост, подходяща за хора до 90кг.

Sleepmode Aloe LOVE е двулицев, което още е гаранция за дълъг експлоатационен срок, защото двулицевите матраци се използват и от двете страни, което още означава, че тежестта на тялото Ви няма да пада само върху едни и същи точки, а върху различни. По този начин ще избегнете преждевременната деформация на продукта.

Калъфът на Sleepmode Aloe LOVE е изработен от капитониран плат „Алое Вера“ и 3D кант по страниците, в червен цвят, чрез които се подобрява циркулацията на въздух и намалява обилното нощно изпотяване. Повърхността на плат ,,Алое Вера’’ доставя мекота и нежност, сякаш сте полегнали върху бял облак.

Sleepmode Aloe LOVE е с височина от 6см, широчина – 164см и дължина 190см.

5. Топ матрак Sleepy с мемори пяна и алое

Топ матрак мемори пяна Sleepy

Виж цената за днес

Българските топ матраци Sleepy са известни още с това, че значително могат да подобрят състоянието на стария матрак или да превърнат и най-твърдия диван в удобно легло. Sleepy залагат на българското, родното, на това с ясен произход и високо качество.

С този топ матрак получавате удобство, нежност и мекота. Притежава ядро от висококачествена мемори пяна, която има свойствата да променя формата си, според тежестта върху нея, и след това отново да възвръща първоначалния си обем и форма, след като натиска спре. Мемори пяната в Sleepy сякаш Ви очаква, за да Ви обгърне с грижа. Освен това термочувствителността на мемори пяната копира топлината на тялото, като я разпределя по повърхността си.

Плътността на ядрото е 50кг/м³, с което предоставя средно и оптимално ниво на твърдост, подходящо за хора с препоръчително максимално тегло до 120кг.

Топ матракът на Sleepy притежава още луксозен калъф, обработен с екстракт от алое вера. Този вид растение притежава изключително силни лечебни свойства за премахване на болка, стрес, умора и напрежение. С топ матрака на Sleepy получавате всички тези благотворни свойства на куп и то просто докато спите и си почивате. Алое вера придава антибактериални свойства на топ матрака и създава среда неблагоприятна за заселване на акари. Калъфът се сваля с цип и може да се пере в перална машина. Цветът е бял със зелени елементи и декорации.

Височината (дебелината) на топ матрака е 6см, широчина – 144см, дължина – 200см. Подходящ е да се постави върху големи легла, тип Приста или върху широки дивани. Теглото на топ матрака е ~ 5кг.

6. Топ матрак Sleepy Stress Zero с мемори пяна

Топ матрак мемори пяна Sleepy - Stress Zero Memory

Виж цената за днес

Stress Zero на българския производител Sleepy предлага висококачествено ядро от 100% мемори пяна от 5см и луксозен калъф около ядрото, изработен от полиестер с изключително високи качества, благодарение на втъканите по дължината му сребърни нишки. Среброто предпазва от развитие на алергени, от задържане на микроорганизми, бактерии и вируси, и създава изключително добра здравословна среда за сън – точно такава, от каквато всеки човек се нуждае за своя сън.

Вътрешността от мемори пяна създава отлична ортопедична и релаксираща среда, благодарение на способността си да се адаптира към формата на тялото и почти веднага след прекратяването на натиска – да възвръща първоначалната си форма. Ще имате чувството, че спите на най-удобното легло в света, защото то буквално ще приема и ще се оформя според формите на тялото Ви – сякаш е създадено точно по Ваш размер и калибър.

Плътността на мемори слоя е 50кг/м³, със средна твърдост, понасяща максимално натоварване от 120кг.

Мобилен, свалящ се калъф с цип, подходящ за пране в перална машина. В сив и нежен цвят.

Височината (дебелината) на Stress Zero е 5см, широчина – 180см, дължина – 200см и тегло ~ 5кг.

7. Двулицев топ матрак Medico

Двулицев Топ матрак Medico

Виж цената за днес

Топ матракът Medico е предназначен за ценителите на комфорта. Тези, за които външният вид, но и високите качествени характеристики на матрака са важни.

Medico е изработен изцяло от 100% мемори пяна. Ядрото му предлага високи ортопедични и релаксиращи качества, с предоставянето на максимално правилна и естествена позиция на рамената, гръбнака, таза и краката. Мемори пяната е материал, който се адаптира и приема различни форми, а след това отново възвръща своята първоначална форма. Плътността на мемори пяната е 50кг/м³, позволяваща максимално тегло на натиск от 140кг. Плътността предлага оптимална средна твърдост.

Калъфът, с който е облечен Medico, заслужава Вашето внимание! Изработен е от лен, с втъкани сребърни нишки по дължината и широчината му, с което се създава здравословна и чиста среда. Известно е, че среброто притежава антибактериални качества, които не позволяват на микроби, микроорганизми или бактерии и вируси да се задържат на повърхността му или под нея. Цветът на калъфа е сив, заради сребърните нишки. В същото това време комбинацията с лен позволява на топ матрака да ,,диша’’ и да се проветрява. Можете да сваляте калъфа лесно, чрез цип и да го перете в перална машина на препоръчителната програма за пране на ленени и деликатни изделия. Към калъфа има пришити четири ластика, в четирите му края, чрез които можете лесно да го закрепите към основния матрак, без да се притеснявате, че ще се хлъзга или размества.

Височината (дебелината) на Medico е 6см, широчина – 180см, дължина – 200см. Подходящ за двойни и големи спални.

Виж още: Най-добрите матраци | Най-добрите топ матраци | Най-добрите матраци с мемори пяна | Най-добрите детски матраци |

Какво е важно да знаете при избор на топ матрак?

Какво означава ,,твърдостта’’ на матрака и какво е нейното предназначение?

Твърдостта на топ матраците се определя от плътността на използвания материал за пълнежа. Съответно – колкото повече материал е вложено на кв.м от площта, толкова по-твърд ще е матрака и обратно.

За да изберете най-подходящата твърдост за Вас, следвайте таблицата:

  • Средно твърд (M) – подходящ за хора до 90кг:
  • Твърд (F) – подходящ за хора от 90 до 130кг;
  • Супер твърд (SF) – подходящ за хора над 130кг.

Как да определите колко тежи един топ матрак?

Правилото за определяне на килограмите на един топ матрак (или обикновен матрак) е като се умножи неговата дължина по широчината по дебелината и накрая по плътността. Полученият резултат отговаря на килограмите на матрака. Ако искате уравнението да е съвсем точно, към получения резултат можете да прибавите и килограмите на калъфа, макар че тези стойности са почти незначителни, защото повечето калъфи на топ матраци не надвишават тегло от 1кг.

Пример: Ако даден топ матрак е с размери: широчина – 120см, дължина – 200см, дебелина – 5см и плътност – 30кг/м³, то следва да съставите уравнението: 120 х 200 х 5 х 30 = 3.6кг. Ако искате да прибавите и теглото на калъфа, то: 3.6 + 1 = 4.6кг, което е общото тегло на целия топ матрак.

Как да изберете правилния размер на Вашия топ матрак?

За да изберете топ матрак с правилен размер, трябва да следвате размерите на основния матрак (долния), върху който ще бъде положен топ матракът. Размерите на двата матрака трябва да съвпадат.

Как се почистват топ матраците?

Въпреки че са постоянно покрити с чаршафи и завивки, топ матраците също се цапат, както всяка една друга вещ, която се ползва. Ако искате да се улесните в почистването на топ матрака, то изберете модел, който е със свалящ се калъф, перящ се в перална машина. Винаги спазвайте инструкциите за пране на калъфа обозначени на етикета.

Парните уреди също са добра алтернатива за почистване на топ матраците. Силата на парата отстранява замърсяванията от повърхността, достигайки до вътрешността на матрака, където също унищожава зловредно нанеслите се организми, чрез високите си градуси.

В много професионални хигиенизиращи фирми също можете да намерите услуги за почистване на матраци. Извършват се чрез екстракторни машини (перящи прахосмукачки) на място във Вашия дом.

Ако искате да почистите матрака чрез т.нар ,,народни методи”, можете да използвате хлебна сода (натриев бикарбонат). Поръсете обилно топ матрака със содата и оставете да престои няколко часа. Содата ще изсмуче замърсяванията и влагата от дълбините на матрака. Към содата можете да добавите и няколко капки лавандулово масло, като резултатът, който ще постигнете, освен почистване, е и ароматизиране на топ матрака. Лавандулата действа успокояващо и благоприятно на съня. След няколко часа оберете содата с помощта на прахосмукачка.

4.5/5 - (2 votes)
Review-bg.com
Logo