Най-Добрите Детски Матраци за 2024

Изборът на детски матрак, който да осигури добър сън на детето ви, е трудна задача. Това не е само въпрос на комфорт на вашето дете, но и на неговото здраве по принцип. Така че не би трябвало да има неточности, нито пък икономии. Добрият и спокоен сън е важна част от здравето на вашето дете.

Продължителността и качеството на съня зависят от това как родителите са организирали спалното бельо, възглавниците, леглото и матрака на детето. Последното оказва най-голямо влияние върху качеството на анатомичната опора на гръбначния стълб и ортопедичния ефект по време на сън.

При избора на най-добрия вариант се вземат предвид възрастта, телосложението и характеристиките на тялото на детето. За да ви улесним сме изготвили класация на най-добрите детски матраци с подбрани модели с различен дизайн.

Най-добрите детски матраци

1. Детски матрак Junio ПЯНА LUX

Детски матрак Junio ПЯНА LUX

Виж цената за днес

Този детски модел с умерена твърдост е подходящ за деца на възраст от 3 до 7 години. На тази възраст децата започват да се движат по-активно и се нуждаят от повече комфорт – най-твърдите матраци вече не са подходящи. Детският матрак Junio с височина 10 см има умерена и средна твърдост в един модел. Основата на матрака е изработена от висококачествена полиуретанова пяна POLYFLEX – това придава на конструкцията удобство, здравина и необходимата твърдост. Матракът се състои изцяло от естествени материали.

Тъканта на плата е изработен от памучен материал, капитониран с вата. Това гарантира, че влагата няма да се натрупва в матрака. Калъфът може да се сваля за почистване. Това улеснява поддържането на чистотата на леглото на бебето ви.

Основни характеристики:

 • Двулицев матрак без пружини с пяна
 • Средно ниво на твърдост
 • Пълнеж от полиуретанова пяна

2. Детски матрак Junio ПЯНА

Детски матрак Junio ПЯНА

Виж цената за днес

Един от най-достъпните модели в класацията. Детски двулицев матрак без пружини. Умерена твърдост, подходяща за бебета, формирана от филц, естествена кокосова тръстика и изкуствен струтофибър. Благодарение на структурата си той има ортопедични свойства – материалът се състои от полиуретанова пяна polyflex. Той ефективно поддържа гърба на бебето/детето в правилна позиция, благодарение на което гръбнакът на бебето се оформя правилно.

Висококачествената полиуретанова пяна спомага за ефективното разпределяне на теглото на бебето и подобрява ортопедичните свойства на матрака.Пълнежите позволяват на въздуха да преминава безпрепятствено през тях. Това гарантира, че матракът няма да натрупва влага и прах, които са жизненоважни за добрия микроклимат в детското легло. Общата височина на модела е 8 см. Това е оптималната височина за бебешки матрак.

Основни характеристики:

 • Двулицев матрак без пружини с пяна
 • Матракът е със средна степен на твърдост, лесно се адаптира към тялото на бебето,
 • Пълнеж от висококачествена полиуретанова пяна POLYFLEX

3. Детски матрак AV Baby

Детски матрак AV Baby

Виж цената за днес

Друг модел за деца и бебета. Матрак с ядро от високоеластичен пенополиуретан на водна основа. Безпружинният матрак с височина 12 см от AV Baby не случайно се нарича ” Comfort sleep “. За да може детето да си почине по-ефективно след физическо натоварване, гърбът трябва да е в правилна позиция по време на сън. Това помага на мускулите да се отпуснат по-бързо. Матракът разпределя равномерно тежестта, като поддържа тялото в правилна позиция, независимо от позата. Детето има идеалните условия за поддръжка на костната и мускулна структура.

При липса на противопоказания спането на твърдо легло е полезно за всички подрастващи – не само за тези, които активно спортуват. Дългите часове на бюрото и вкъщи също оказват негативно влияние върху стойката. Ортопедичен матрак Dimax ще ви помогне да го поддържате в добро здраве. Матракът се отличава със своята “дишаща” структура и отворени микроклетки.

Неговата двустранна твърдост позволява да се промени ортопедичното ниво на матрака. Със своята висока еластичност и гъвкавост вложените материали осигуряват доброто разпределяне на натиска и НЕ позволяват потъване и огъване на матрака, така поддържат тялото в правилно положение.

Основни характеристики:

 • Двулицев матрак без пружини с пяна
 • Пълнеж от високоеластична полиетерна пяна

4. Детски матрак Essential Comfort

Детски матрак Essential Comfort

Виж цената за днес

Нескъпата средно твърда бебешка версия Essential Comfort съдържа материал с висока плътност, обилен слой синтетичен пух, който поддържа гръбнака на бебето в правилна позиция, осигурявайки много добра стабилност по време на сън. Този удобен и хигиеничен пълнеж не пречи на циркулацията на въздуха и бързо възвръща предишната си форма.

В същото време регулира телесната температура по време на сън чрез отлична вентилация благодарение на влакната с аерирана структура. Неговата особеност се дължи на вертикалното пухкавене, което осигурява изключителна еластичност на продукта в сравнение с други подложки. Чистата и суха среда предотвратява разпространението на мухъл и бактерии, основните фактори за алергии.

Основни характеристики:

 • Хипоалергенен матрак без пружини
 • Пълнеж от синтетичен пух

5. Детски матрак НАНИ

Детски матрак НАНИ

Виж цената за днес

Детският матрак NANI се характеризира с изискан дизайн и високо качество на изработката.

Всички материали, използвани в продукта, отговарят на нуждите на тялото на подрастващите. Моделът се характеризира и с високо ниво на функционалност. Като сърцевина се използва POLIFLEX, полимерна пяна на водна основа. Структурата е микроклетъчна, което позволява на въздуха да се движи безпрепятствено във вътрешността. Това позволява на въздуха да се движи в помещението и предотвратява развитието на бактерии и мухъл.

Ватираният калъф за матрак е комбинация от 100% висококачествена памучна дамаска, дебел слой антиалергични силиконови влакна и нетъкан текстил SPUN BONDED. В резултат на тази комбинация, въпреки че са ортопедични, не са гарантирани прекомерни точки на натиск върху тялото на детето. Той подпомага правилното кръвообращение, като придава мекота и комфорт на зоната, която е в контакт с тялото.

Използваните материали са екологично чисти, отговарят на медицинските изисквания и изискванията за безопасност.

Основни характеристики:

 • Антибактериален матрак без пружини
 • Екологично чисти материали, отговарщи на медицинските изисквания
 • Пълнеж от пенополиуретанова пяна

6. Детски матрак с бамбук и латекс с дунапрен

Детски матрак с бамбук и латекс с дунапрен

Виж цената за днес

Този матрак съчетава най-съвременните технологии с предимствата на естествените материали. Поддържа тялото по целенасочен начин, а използването на латекс с дунапрен поддържа по-ефективно опорно-двигателния апарат, като отчита разликите в теглото на различните части на тялото.

Гръбначният стълб остава изправен по време на продължителни периоди на покой. Бамбуковите влакна са естествен материал, който абсорбира влагата по-добре от памука. Покритието от бамбук предотвратява задържането на микроорганизми, гъбички и акари и предпазва от алергии и респираторни заболявания. Бамбукът поддържа нормалната телесна температура, като осигурява прохлада през лятото и топлина през зимата.

Латексът с дунапрен разпределя правилно тежестта върху пружинния блок и подобрява ортопедичните характеристики на матрака. Латексовите матраци имат вертикални и хоризонтални въздуховоди, които позволяват безпрепятствена циркулация на въздуха, проветряване на матрака и управление на влагата. Латексът е най-еластичният материал в природата – той възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания.

Основни характеристики:

 • Матрак с бамбук и латекс с дунапрен
 • Екологично чисти материали
 • Пълнеж от латекс с дунапрен

7. Детски матрак Bamboo Pure Care

Детски матрак Bamboo Pure Care

Виж цената за днес

Друг модел с две различни нива на твърдост в едно е Bamboo Pure Care с височина 10 см. Вложката от кокосови влакна осигурява максимална ортопедична опора, която е полезна за гърба на бебето. По време на сън гръбначният стълб ще бъде фиксиран в правилна позиция. Страната с изкуствен латекс (полиуретанова пяна) в подложката му придава умерена твърдост.

Това е модерен и висококачествен материал с много предимства на естествения латекс. Наличието на два слоя в един матрак е изключително предимство. Bamboo Pure Care е изключителен детски матрак, изработен от 2 слоя високоеластична полиуретанова пяна, с висока дишаемост – за по-добър комфорт, кокосова вложка за по-добра ортопедичност, външен калъф с цип от бамбукови влакна и мемори пяна в шев, вътрешен памучен калъф с цип – за по-добра циркулация на въздуха и вентилация, възможност за промяна на удобството и поддържане на изключително добра хигиена.

Красивото снежнобяло покритие е импрегнирано с технология, която активно се бори с бактериите. Благодарение на ципа е лесен за поддържане.

Основни характеристики:

 • Уникален двуслоен матрак
 • Екологично чисти материали
 • Пълнеж от пенополиуретанова пяна, мемори пяна и кокосови влакна
 • Изключителен комфорт и ортопедичност
 • Антибактериална и антиакарна защита

Виж още: Най-добрите топ матраци | Най-добрите матраци | Най-добрите матраци с мемори пяна

Какво е важно да знаете при избор на детски матрак?

Кой матрак е по-подходящ за дете?

Матраците за детски легла могат да се различават по размер, твърдост (еластичност) и вид на пълнежа и обвивката. Всички продукти обикновено се разделят на възрастови групи:

1. За бебета – използват се от първите дни на живота и до около едногодишна възраст. Основното изискване към тези матраци е безопасността на материалите и осигуряването на идеална твърдост за сън. Оптималният избор за бебета е твърд продукт без пружини.

2. За малки деца (от 1 до 3 години). За тази възраст се избират модели със средна твърдост, които не се провисват под увеличеното тегло на детето. Това може да бъде модел без пружини или матраци с малки пружини
.
3. За деца на възраст над 3 години. Пружинната версия е най-добрият избор в този случай: тя може да бъде направена с малък диаметър на зависими пружини или с независими блокове.

4. За ученици и тийнейджъри. За тази възрастова група матраците са подобни на предишните, но могат да се различават по твърдост и диаметър на пружините поради по-голямото тегло на детето. Размерите на продукта също са увеличени.

Като пълнители за матраци се използват както естествени, така и изкуствени материали. Те са отговорни за еластичността, мекотата и въздухопропускливостта на продукта. Търсят се естествени материали като влакна, латекс, памук, водорасли и лен.

Както може да се види от тази класация на детски матраци, комбинираните модели са много популярни сред потребителите. Също така е по-вероятно потребителят да избере матрак без пружини, отколкото класически матрак с пружини. Важно значение се отдава и на естествеността, както и на липсата на алергични реакции към състава му. И тъй като матракът се купува за дълго време, възрастта на бъдещия собственик на новост също е важна при избора.

Ако не можете да отидете в специализиран магазин, по-добре е да изберете ресурси с подробни снимки и описания на продуктите. И най-важното – преди да купите бебешки матрак, независимо от леглото или количката, можете да се консултирате с педиатър или внимателно да проучите отзивите на опитни купувачи. А горните съвети ще ви помогнат в трудната задача да изберете най-удобното легло за вашето дете.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo