Най-Добрите Бормашини за 2024

Съвременната бормашина е коренно различна от инструментите, използвани от нашите бащи и дядовци. Той вече не е обикновен ръчен чук, а сериозен многофункционален инструмент с много технически характеристики и възможности. С него можете да извършвате огромен брой дейности: да правите отвори, да смесвате течности, да затягате гайки и много други.

Бормашината е незаменим инструмент, с който трябва да разполага не само всеки строител и монтажник, но и всеки домашен майстор. Никога не знаете къде може да се наложи да пробиете отвор, за да окачите картина, рафт или часовник. Неслучайно много потребители се опитват да купят правилния инструмент, когато пазаруват за него.

И точно тук те трябва да преминат сериозен тест, защото изборът на качествена бормашина е много по-труден, отколкото изглежда на пръв поглед – те се различават не само по цена, но и по редица важни параметри. Именно за такива случаи съставихме класация на най-добрите бормашини. Това със сигурност ще позволи на всеки читател да избере модела, който ще бъде най-добрата покупка за него.

Най-добрите бормашини

1. Акумулаторна бормашина Bosch Professional GSR 180 Li

Bosch Professional GSR 180 Li

Виж цената за днес

Bosch GSR 180-LI е идеалният избор за потребителите, които предпочитат да работят с акумулаторни инструменти. Номиналното напрежение на батерията, използвана за захранване на отвертката, е 18 V. Това е много висока стойност и косвено показва високо ниво на изпълнение. Батерията е с капацитет 1,5 Ah.

Bosch GSR 180-LI е идеален за работа с крепежни елементи и пробиване. Можете да избирате от два различни режима на скорост. Има 21 настройки на въртящия момент. Работната зона е осветена, което е полезно при работа на труднодостъпни места.Електронно защитена е срещу претоварване. Отвертката е компактна: размерите ѝ са 198x225x62 мм. Теглото му е 1,6 кг и е лесна за работа дори при продължителна работа.

Мощна акумулаторна бормашина с батерии с голям капацитет. Отличава се с висок въртящ момент до 54 Nm в пиковия момент и скорост на пробиване до 1700 об/мин. Машината се счита за инструмент от професионален клас. Разполага с мощен електрически мотор с лесен достъп до четките. Металната редукторна кутия има два диапазона на скоростта. Първият има горна граница от 450 об/мин и се използва за затягане/отвиване на винтове, самонарезни винтове, винтове, дюбели и други крепежни елементи.

Ограничителят на въртящия момент има система от 20+1 позиции. Ограничителят на въртящия момент позволява забиването на крепежни елементи в меки материали, като гипсокартон, пластмаси, ПДЧ и ПДЧ, без риск от разхлабване. Bosch GSR 180-LI има удобен превключвател за бърза смяна на посоката на битовете.

Вторият режим се използва за пробиване в дърво (с диаметър на отвора до 35 mm) или метал (при нормална строителна стомана до 10 mm). Инструментът има ярко LED осветление за работната зона. Съвместим е с 18 V литиево-йонни батерии и поддържа технологията за наблюдение и поддръжка Battery Cell Protection. Включени са две батерии с капацитет 1,5 Ah, зарядно устройство AL 1814 CV и марков калъф за пренасяне.

2. Бормашина Makita DF457DWE

 

Makita DF457DWE

Виж цената за днес

Makita DF457DWE е идеалното решение за професионална и домашна употреба. Можете да го използвате за пробиване на дупки в материала, отвиване или завинтване на крепежни елементи.

Makita DF457DWE има електронна защита от претоварване. Тя ще бъде полезна при работа с оборудването и ще предотврати дефектирането на двигателя. Ако бормашината заседне, захранването се изключва и компонентите не се подлагат на разрушително механично въздействие.

Оборудването се захранва автономно. Производителят прилага две батерии за свързване към машината. Те са прикрепени към дръжката и се сменят бързо по време на работа.

Технологията поддържа две скорости. При празен ход патронникът се върти с до 1400 об/мин. Максималният диаметър на патронника е 13 мм и това трябва да се вземе предвид при избора на аксесоари. Патронът е бързосменяем, което означава, че битовете и свредлата могат да се сменят за нула време.

Един от най-мощните модели акумулаторни бормашини на пазара. Това е професионален инструмент, предназначен за продължителна работа при всякакви условия. Характеризира се с висок въртящ момент (42 Nm) за този тип инструменти при затягане на крепежни елементи, както и с уверено пробиване в меки и твърди материали. За оптимална работа в тези два режима той е оборудван с метална планетарна скоростна кутия с две скорости. Първият позволява на 13-милиметровия патронник с бързо освобождаване да се върти до 400 об/мин и да развива възможно най-голям въртящ момент.

Максималният въртящ момент се регулира за работа с меки, чувствителни на натиск материали. Втората скорост е скоростта на свредлото с горна граница от 1400 об/мин. В същото време бормашината Makita DF457DWE може да пробива отвори до 36 мм в дърво (за меки материали) и до 13 мм в обикновена конструктивна стомана. Има ефективна моторна спирачка. Въпреки теглото си (1700 г с поставена батерия) той е добре балансиран и лежи удобно в ръката благодарение на гумирания ергономичен захват. Включени са две 18V литиево-йонни батерии с капацитет 1,3 Ah, зарядно устройство DC18WA и удобен куфар за пренасяне.

3. Акумулаторна бормашина Steinhaus PRO-CD18+

Steinhaus, PRO-CD18+

Виж цената за днес

Steinhaus PRO-CD18+ е мощна и готова за работа по всяко време бормашина и винтоверт за любителска работа с материали като дърво, метал или пластмаса.

Използва се най-новата технология за литиево-йонна батерия, която гарантира, че можете да използвате тази бормашина и винтоверт в продължение на много седмици след зареждане.

Дизайнът е компактен, а дръжката с мек захват улеснява използването и контрола по време на пробиването.

Steinhaus PRO-CD18+ разполага с две настройки на скоростта, съответно 400 и 1400 об/мин, 26 степени за регулиране на въртящия момент и функция за отвертка.

Steinhaus PRO-CD18+ е снабден с вграден светодиод, който също така осигурява отлична видимост на работната повърхност, което го прави изключително полезен по всяко време на работа с бормашината и отвертката.

Доставеното зарядно устройство има вграден светодиод, който сигнализира за пълното зареждане на батерията.

4. Ударна бормашина Steinhaus PRO-ID900

Steinhaus PRO-ID900

Виж цената за днес

Steinhaus PRO-ID900 е ударна бормашина, идеална за всякакъв вид пробиване и завинтване в дома, осигуряваща бързо и безпроблемно пробиване на зидария и др.

Мощността му е 900 W, а максималната скорост – 3000 оборота в минута – стойности, които ви гарантират пробиване без особени усилия в материали като зидария, дърво, метал или пластмаса.

Бормашината Steinhaus PRO-ID900 със Steinhaus PRO-ID900 има редица функции, които ще се окажат полезни, като например функцията за спиране на удара при обичайно пробиване, завинтване или функцията за обратен ход, която обръща посоката на завинтване.

Доставеният бърз патронник е 13-милиметров, с двойна втулка и позволява смяна на свредлата без нужда от специален ключ, като просто го завъртите.

Тази бормашина е снабдена със странична дръжка, която може да се регулира във всяко положение, за да се осигури по-добър контрол с двете ръце.

Друг положителен аспект на този модел бормашина е ограничителят на дълбочината, който ви позволява да зададете дълбочината на пробиване, преди да започнете работа.

5. Ударна бормашина Skil F0156280CA

 

Skil F0156280CA

Виж цената за днес

Бормашината Skil F0156280CA осигурява ефикасно пробиване в различни материали, както и завинтване и отвинтване на месингови части, като използва функцията “Reverse” в режим на работа без чук. Високият коефициент на удара дава възможност за работа в зидария. Моделът ще ви зарадва с оптималното съчетание на цена и качество.

За направата на отвори с необходимия диаметър в бетон, метал и други материали наличната мощност на двигателя от 550 W е достатъчна. Удобният превключвател в горната част на бормашината ви помага да изберете правилната настройка.

Skil F0156280CA има бързодействащ патронник, а не патронник с камертон. Това позволява бърза и лесна смяна на свредлата и накрайниците, чийто комплект е включен в куфара. Рискът от нараняване и повреда е намален благодарение на блокировката за случайно натискане.

Ударната бормашина Skil F0156280CA е идеална за пробиване в строителството и ремонтните дейности. Максималната скорост е до 3000 об/мин. Можете да регулирате скоростта на въртене, като завъртите копчето на бутона “Старт”.

Моделът е оборудван с патронник с двоен ръкав и бързодействащ затягащ механизъм, който значително ускорява подмяната на свредлата. Шпинделът може надеждно да закрепва свредла с диаметър до 13 мм. За особено твърди материали като камък, тухла или бетон има функция за пробиване с чук. Тук бормашината не само се върти, но и нанася удари със скорост до 48 000 в минута. Регулирането на дълбочината на пробиване и страничната ръкохватка правят ударната бормашина Skil F0156280CA по-удобна и прецизна. Включен е и калъф за носене.

6. Бормашина Bosch Easy Impact 550

Bosch Easy Impact 550

Виж цената за днес

Bosch EasyImpact 550 е инструмент от доказан производител. Компанията произвежда доказано оборудване, което ще служи дълго време. Бормашината е лесна за използване и върши добре работата си.

Мощността на Bosch EasyImpact 550 е 550 вата. Има патронник с бързо освобождаване. Благодарение на инструмента за бърза смяна можете бързо да смените инструмента и да продължите работата си през деня. Максималната му скорост е 3000 оборота в минута. През този период бормашината генерира и 33 000 удара.

Диаметърът на патронника варира от 2 до 13 мм. Има функция за обратен ход, която ви позволява да започне да се върти в обратна посока. Бормашината е подходяща за пробиване в различни материали като тухла, бетон, дърво и метал.

Моделът е свързан към електрическа мрежа с напрежение 220 V. Използва се кабел с оптимална дължина 2,5 m. Осигурена е допълнителна дръжка. Той намалява вибрациите по време на работа. Купувачът получава и калъф за носене. Може да се използва за съхранение на инструмента и за пренасяне.

BOSCH EasyImpact 550 е функционална ударна бормашина с ергономичен дизайн. Бутоните за управление са разположени с оглед на високата практичност, а двете дръжки – основната и допълнителната – са достатъчно здрави, за да работят ефективно с електроинструмента. С мощност от 550 W и скорост от 30 до 3000 об/мин тази бормашина може да пробива отвори в различни материали, като дърво, метал и плочки.

Сравнително малката ударна бормашина BOSCH EasyImpact 550 е идеално пригодена за бързо пробиване на отвори в стените на съвременните апартаменти. Функцията “пробиване с удар” ще ви позволи да постигнете желаните резултати за кратко време. Бързодействащият патронник има голямо предимство. Свредлото може да се затегне здраво без специален ключ за 1-2 секунди.

Опростена и компактна ударна бормашина от серията “Направи си сам” на Bosch. Това е достъпен и универсален инструмент, който ще се хареса на мъжете, които са свикнали сами да извършват малки ремонтни, строителни, монтажни или довършителни работи. Позициониран като бюджетно решение, предназначено за активна домашна употреба. Благодарение на мощния двигател тя позволява бързо и ефективно пробиване в различни материали, включително конструкционна, легирана и неръждаема стомана с диаметър на отвора до 8 mm, цветни метали и техните сплави, както и полимери/полимерни композити и всякакви дървесни видове (до 25 mm).

Ударният режим дава възможност за работа с твърди минерални материали, включително твърд бетон (до 10 мм). Този списък от характеристики прави Bosch EasyImpact 550 0603130020 идеален инструмент за любителите на “направи си сам”. Електронният контрол на скоростта на удобния бързодействащ патронник е прецизно регулируем, а за серийна работа, изискваща намалена скорост, е наличен подходящ ограничител на скоростта и бутон за непрекъсната работа. Сравнително малкото тегло на инструмента и добре обмислената ергономичност на дръжките с големи подложки Soft-Grip правят работата лесна и не твърде уморителна.

Виж още: Най-добрите винтоверти

Какво е важно да знаете при избор на бормашина?

Домакинските бормашини се различават от професионалните по това, че са по-евтини и по-малко мощни. Но те разполагат с всички функции, необходими за прости ремонти. Преди да закупите този инструмент, първо трябва да определите с какъв материал ще работите най-много: дърво и пластмаса или тухли и метал. 

Тип патронник

По-добре е да закупите бормашина с бързозатягащ патронник, тъй като неговата конструкция улеснява смяната на бормашината.

Вид захранване

Ако бормашината ще се използва само у дома, по-добре е да купите модел, захранван от електрическата мрежа. Тези устройства са по-евтини, въпреки че функционалността им не отстъпва на батерията.

Диаметър на пробиване

Като цяло за домашна употреба е достатъчен универсален патронник с диаметър 1,5-10 мм.

Мощността на бормашината

Тя може да бъде между 400 и 1500 вата. Ако по-голямата част от работата ще се извършва с плътни материали, си струва да изберете по-мощен инструмент.

Редукторът на инструмента може да има една или две скорости. Вторият вариант е по-подходящ за професионалисти. Освен това е препоръчително да обърнете внимание на допълнителните функции на инструмента. Възможно ли е да се регулира скоростта на свредлото, дали са монтирани гумени подложки за намаляване на вибрациите, дали има функция за обратно въртене, дали има контрол на дълбочината на пробиване.

Тези функции значително ще улеснят работата ви и ще удължат живота на инструмента. Желателно е да се обърне внимание и на начина на работа с инструмента.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo