Най-Добрите Перфоратори за 2024

Трябва да премахнете стара мазилка или да пробиете дупки в бетон или тухла? Не можете да се справите без ударна бормашина. Ако искате да изберете най-добрия перфоратор, трябва да знаете за какво приложение ви е необходим инструментът. Нашата класация представя най-добрите перфоратори – от евтини модели за дома до професионални устройства за работа.

За разлика от бормашината, в основата на кинематиката на перфоратора е възвратно-постъпателното движение – ето защо той може да нанесе мощен удар, превръщайки се в ръчен чук, и ако е необходимо, повечето модели блокират механизма на чука, прекласифицирайки перфоратора в мощна бормашина. И ако основният параметър на една бормашина е мощността, то енергията на удара е това, което заслужава най-голямо внимание и определя нейната производителност.

Акумулаторни перфоратори – това е по-скоро “инструмент на последния шанс” с енергия на удара до 2 джаула, по-рядко – повече: те са полезни там, където няма възможност за свързване към електрическата мрежа, т.е. за малко количество полеви монтажни работи (автономията е сериозно ограничена от капацитета на батерията).

Мрежови перфоратори с енергия на удара до 4 джаула са инструменти от любителски клас. Те са уредите за дома и най-често са устройствата, които ви събуждат сутрин. Такъв пробивен чук вече се справя достатъчно уверено с тухли или бетон в режим на ударно пробиване. Режимът на пробиване без чук е полезен, особено ако инструментът е оборудван с бързосменяем патронник за свредлата.

Професионални мрежови перфоратори – оборудване не само с повишена здравина, но и с много по-висока енергия на удара. Като правило тя варира в рамките на 20 джаула, а това е не по-малко от равностойно на удара на стандартен патрон 7,62×39 от разстояние 1300 м: не е опасно, но човек не иска да го изпитва. Такъв перфоратор може успешно да замени чук за разрушаване, но изискванията към него са много по-строги.

Най-добрите перфоратори

1. Перфоратор Bosch PBH 2100 RE Compact

Перфоратор Bosch PBH 2100 RE Compact, 550 W

Виж цената за днес

Bosch PBH 2100 RE е универсален инструмент с патронник SDS-Plus. Той се характеризира с ниско тегло и компактни размери, благодарение на интелигентното разположение на основните компоненти, е идеален за използване в дома.

Въпреки компактния си размер, Bosch PBH 2100 RE може да пробива отвори до 20 мм в бетон и камък. Механизмът на чука е заключващ се за чисто пробиване в метал и дърво. Системата Vario-Lock позволява длетото да се регулира в 40 различни позиции за лесна работа, когато се използва в режим на пробиване с длето.

Гумените подложки на гърба на тялото на длетото и на дръжката му позволяват удобна и дълготрайна употреба. Ограничителят на дълбочината на страничната дръжка ви позволява да работите по-прецизно. Доставя се с калъф за лесно пренасяне и съхранение.

Предназначен е за ремонтни и строителни работи на малки работни площадки. Разполага с функции за пробиване със и без удар и за къртене.

Подходяща е за дърво, метал и бетон, като прави отвори с диаметър съответно до 30, 13 и 20 мм. Има високи обороти от 2300 об/мин на празен ход и 5800 об/мин при удар, което му осигурява отлична производителност. Но въпреки това той не е предназначен за продължителна работа с много твърди материали.

Теглото на модела е само 2,2 кг, така че ръцете не се уморяват и е удобно да се работи дори на височина. Режимът за ускоряване ви позволява да пробивате в деликатни повърхности, като например керамични плочки, без да се притеснявате от напукване, а патентованата функция Vario Lock ви позволява да фиксирате длетото в 36 различни позиции.Включен е и ограничител на дълбочината, за да не се налага да измервате постоянно, а процесът на пробиване да бъде бърз и удобен.

Реверсът позволява изваждането на свредлото, без да се нарани или повреди перфораторът, ако той се заклещи в материала. Заключването на бутона за включване/изключване премахва необходимостта от задържането му по време на продължителна работа и предпазва от случайно активиране.

2. Перфоратор Steinhaus PRO-RH1050

Перфоратор Steinhaus PRO-RH1050

Виж цената за днес

Steinhaus PRO-RH1050 е идеалният перфоратор, ако не искате да харчите много пари за устройство, което няма да използвате често, освен за домакинска работа.

Оборудван е с мощен 1050W двигател, който развива скорост от 1050 об/мин и 5200 ppm, и е предназначен за работа, която изисква пробиване на бетон до 26 mm и къртене.

Основните процедури, с които се занимава, включват обикновено пробиване, ударно пробиване и изрязване, максималният диаметър на отворите, които могат да се получат, е 26 mm в зидария и е оборудван с патронник SDS Plus, който осигурява много бърза смяна на аксесоарите.

Четирифункционалната машина PRO-RH1050 има много мощен мотор с мощност 1050 W, който осигурява лесна работа благодарение на мощния си пневматичен механизъм, който ви позволява пробиване в бетон, спиране на удара, редовно пробиване, къртене със свободна ротация и спиране на въртенето за леки къртачни работи.

Системата SDS-Plus позволява бърза смяна на аксесоарите. Променлива скорост с предварително избрана скорост за лесна употреба. Чукът е предназначен за работа, при която е необходимо пробиване в бетон до 26 мм и къртене. PRO-RH1050 е идеалният инструмент за всички дейности по пробиване и къртене. Той има четири функции: чуков механизъм за пробиване в бетон до 26 mm и спиране на въртенето за нормално пробиване.

Изберете ограничителя на въртенето за леки работи по къртене, например за премахване на плочки и облицовки в кухнята и банята. Четвъртата функция – свободно въртящо се рязане – ви дава пълна свобода на работа.

3. Перфоратор Steinhaus PRO-RH1000

Перфоратор Steinhaus PRO-RH1000

Виж цената за днес

Трифункционалната бормашина PRO-RH1000 е оборудвана с мощен 1000W двигател, който осигурява безпроблемна работа благодарение на пневматичния механизъм, позволяващ пробиване, пробиване с чук и къртене. Системата SDS-Plus позволява бърза смяна на аксесоарите. Въртящата се бормашина е предназначена за работа, изискваща пробиване на бетон с дебелина до 26 мм. За леки работи по къртене, напр. отстраняване на плочки от кухнята и банята, изберете ротационния ограничител.

Steinhaus PRO-RH1000 е оборудвана с превключвател, с който можете да зададете ударна или неударна работа. Разполага с допълнителна дръжка, която се монтира за много по-лесно управление. Перфораторът е изграден 100% върху радиални сачмени лагери и е оборудван с много мощен 1000W двигател, който осигурява безпроблемна работа благодарение на мощния пневматичен механизъм. Той позволява пробиване в бетон, ударно спиране, обикновено пробиване и спиране на въртенето за леки работи по къртене.

Перфораторът е оборудван с превключвател Lock On (за непрекъсната работа), а корпусът на редуктора е с малка обиколка, което позволява удобен захват и достъп в тесни пространства. Вътре в чука обаче се крие истинската му ефективност, която се дължи на пневматичния ударен механизъм, осигуряващ висока ударна сила от 4000 удара в минута, с ударна енергия от 4 J.

Чукът има предварително избрана скорост и променлива скорост до 4000 об./мин. , което дава възможност за работа с материали като дърво, стомана или зидария. Наличието на технологията SDS-Plus е друго предимство на този продукт, което ви позволява да сменяте бързо и лесно всеки аксесоар. Дори да е полупрофесионален продукт, резултатите от употребата му са много добри и се измерват с възможността за пробиване на отвори в зидария с диаметър 26 mm. Диаметърът на пробиване в стомана достига 13 mm, в дърво – 42 mm.

4. Перфоратор Makita HR2470

Перфоратор Makita HR2470

Виж цената за днес

Makita HR2470 е модел на световноизвестен производител. Той може да се използва за широк спектър от различни приложения. Отличната му производителност ви позволява да постигнете отлични резултати.

Моделът поддържа три режима – стандартно пробиване, пробиване с чук и къртене. Можете да изберете подходящия за конкретната задача. Скоростта на ударите е 4500 удара в минута и се върти с 1100 об/мин. Мощността е оптимална – 780 вата.

Makita HR2470 има функция за обратен ход. Тя ви позволява да започнете въртенето в обратна посока. Устройството се захранва от електрическа мрежа с напрежение 220 V. Той е свързан с дълъг кабел тъй, че можете да се отдалечавате от контакта, без да сте силно ограничени от кабела.

Бутонът за включване може да се заключва. Въртящият се чук се доставя с допълнителна дръжка. Елементите са снабдени с гумени подложки, които предотвратяват подхлъзване.

Предпазната връзка предотвратява счупването на компоненти при блокиране на шнека. Това повишава надеждността на оборудването.

Японските инструменти на Makita са търсени от строителите по целия свят заради баланса между функционалност, надеждност и достъпна цена. HR2470 е идеалният помощник за домашните майстори, както и за строители и мебелисти. С компактния си хоризонтален задвижващ агрегат HR2470 има малки, компактни размери от 370 x 84 x 214 mm. Устройството е лесно за работа, дори и в най-тесните пространства. Основната дръжка с гумено покритие и спомагателната дръжка осигуряват сигурен захват.

Ограничителят на дълбочината е прикрепен към втората дръжка. HR2470 може да пробива дупки без удар в дърво (до 32 мм), метал (до 13 мм), бетонни блокове с удар, тухли (до 24 мм), стени за разширяване на врати, разрушаване на прегради. Длетото се върти на 360º и може да се фиксира в 40 позиции. Длетото със сух ход има дълъг експлоатационен живот, а автоматичното регулиране на скоростта подобрява точността на пробиване и качеството на работа.

Предпазният съединител е проектиран така, че да предотвратява нараняване на потребителя в случай на заклещване и да предпазва от повреда.

5. Перфоратор Bosch PBH 2100 RE Compact

Перфоратор Bosch PBH 2100 RE Compact

Виж цената за днес

Bosch PBH 2100 RE е универсален инструмент с патронник SDS-Plus. Той се характеризира с ниско тегло и компактни размери, благодарение на интелигентното разположение на основните компоненти, и е идеален за използване в дома.

Въпреки малкия си размер, Bosch PBH 2100 RE може да пробива отвори до 20 мм в бетон и камък. Механизмът на чука е заключващ се за чисто пробиване в метал и дърво. Системата Vario-Lock позволява длетото да се регулира в 40 различни позиции за лесна работа, когато се използва в режим на пробиване с длето.

Гумените подложки на гърба на тялото на длетото и на дръжката му позволяват удобна и дълготрайна употреба. Ограничителят на дълбочината на страничната дръжка ви позволява да работите по-прецизно. Доставя се с калъф за лесно пренасяне и съхранение.

Предназначен е за ремонтни и строителни работи на малки работни площадки. Има високи обороти от 2300 об/мин на празен ход и 5800 об/мин при удар, което му осигурява отлична производителност. Но той не е подходящ за продължителна работа с много твърди материали, тъй като има слаба енергия на удара от 1,7 джаула и мощност от 550 W.

Теглото на модела е само 2,2 кг, така че ръцете не се уморяват и е удобно да се работи дори на височина. Режимът за ускоряване ви позволява да пробивате в деликатни повърхности. Заключването на бутона за включване/изключване премахва необходимостта от задържането му по време на продължителна работа и предпазва от случайно активиране.

6. Перфоратор Bosch Professional GBH 2-26 DFR

Перфоратор Bosch Professional GBH 2-26 DFR

Виж цената за днес

Перфоратор от професионален клас с три режима на работа, захранван от електрическата мрежа. Той има линеен двигател, сравнително ниско тегло от 2,9 kg и се предлага с удобен и издръжлив пластмасов калъф, който може лесно да се пренася до мястото на употреба.

Позициониран като продукт на средна цена за умерено количество работа. Снабден с издръжлив електромотор с мощност 800 W, работещ в комбинация с издръжлива стоманена скоростна кутия и здрав чуков механизъм, той може да работи в три основни режима: къртене (като чук за сечене), ударно пробиване и нормално пробиване (без удар). Bosch GBH 2-26 DFR се използва основно за пробиване с чук. Енергията на удара до 2,9 джаула е достатъчна за пробиване на отвори с диаметър до 26 мм в масивен бетон, изкуствен и естествен камък, тухли и други твърди минерални материали.

В режим на къртене той може да се използва за пробиване на прорези в мека мазилка, лек бетон и други подобни материали. Максималната скорост на изходния вал достига 900 об/мин, което е достатъчно за нормално пробиване с включения в комплекта 13-милиметров патронник за свредла с бързо действие.

7. Перфоратор Bosch Professional GBH 2-28 F

Перфоратор, Bosch Professional, GBH 2-28 F

Виж цената за днес

Професионална бормашина с три режима на работа на един от водещите световни производители на електрически ръчни инструменти.Има линейно оформление и относително ниско тегло (3,1 kg), предлага се в комплект с пластмасов калъф за пренасяне и е лесен за транспортиране до мястото на употреба. Позициониран като продукт от най-висок клас, предназначен за голям обем работа.

Мощният електромотор (880 W) има издръжлива стоманена скоростна кутия и издръжлив ударен механизъм, който издържа на дълги работни сесии без проблеми. Той може да работи в три основни режима: къртене (режим на къртене), ударно пробиване и пробиване без удар. Основният режим на работа на Bosch GBH 2-28 F Professional е пробиване с удар. Енергията на удара до 3,2 джаула е достатъчна за пробиване с удар в стабилен бетон, естествен камък, плътни тухли и други твърди минерални материали.

Какво е важно да знаете при избор на перфоратор?

Когато избирате електрически чук за домашна или професионална работа, е препоръчително да вземете предвид няколко основни параметри, които характеризират този вид инструменти:

Мощността на устройството

Мощността, която при различните модели варира от 500 до 2000 W, зависи от енергията на удара (измерена в джаули).

Домашните инструменти с мощност до 1000 W позволяват да се правят отвори в бетон с диаметър не повече от 25 mm.

Професионалното оборудване с мощност над 1 kW развива значителна сила на удара и дава възможност за разбиване на камък, бетон и пробиване на големи отвори.

Разположение на двигателя

Вертикалните машини са по-мощни, с по-добро охлаждане и могат да издържат на много интензивни натоварвания.

Работни режими

Броят на режимите е пряко свързан с цената на устройството.

Скъпите многофункционални перфоратори често са оборудвани с пробиване с удар,пробиване без удар и др.

Устройствата на бюджетна цена обикновено имат само два основни режима на работа.

Модификация на патронника

Видът на патронника определя максималния диаметър на отвора, който може да се пробие.

SDS-Plus е най-разпространената опция, която позволява да се правят отвори с диаметър до 4,0 cm.

SDS-Max се използва в професионалното оборудване за пробиване на отвори с диаметър до 9,0 cm.

Вид на захранването

Устройствата с кабел са по-мощни, но изискват непосредствена близост до електрически контакт.

Акумулаторните бормашини са подходящи за автономна употреба, могат да се използват в зони без електрическа мрежа, на открито и на височина.

Допълнителни функции

В зависимост от модела те включват електронен контрол на скоростта, реверсивно въртене, антивибрационна система, индикатор за износване на четките, функция за заключване с бутона за включване, ограничение на дълбочината на пробиване, контейнер за прах, защита от претоварване и прегряване.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo