Най-Добрите Охладители за Лаптоп 2024

Охладителят изпълнява основно две функции – държи компютъра в удобна за потребителя позиция, като по този начин значително намалява натоварването на очите, раменете и врата, и също така ефективно охлажда вътрешните компоненти на лаптопа, като по този начин увеличава експлоатационния му живот.

Този продукт е особено полезен в случаите, когато преносимият компютър се нагрява повече от нормалното, независимо от натоварването, което води до замръзване или бавна работа. Температурният диапазон на компютъра е значително надвишен, също например през летните месеци.

При избор на добър охладител трябва да вземете предвид няколко параметъра – размера и вида на охлаждането. Желателно е стойката да е с малко по-голям размер от този на лаптопа: това ще позволи по-ефективно отвеждане на излишната топлина, а също така ще държи здраво компютъра, като го предпазва от изплъзване. Ако лаптопът редовно прегрява, охладителят ще трябва да се носи постоянно с него, така че теглото ще бъде друг ключов фактор.

За да ви помогнем да решите кой е подходящ за вашия лаптоп, ви представяме най-добрите охладители за лаптоп.

Най-добрите охладители за лаптоп

1. Охладител за лаптоп A+ CIC4B

Охладител за лаптоп A+ CIC4B

Виж цената за днес

Активната система за охлаждане тук е реализирана под формата на 4 охладителя , които работят със скорост до 1800 об/мин, което е добър показател. Вентилаторите са почти безшумни и същевременно охлаждат много добре ноутбука, като го предпазват от прегряване дори при високи натоварвания.

Благодарение на широките си крака и усъвършенстваната система за регулиране на ъгъла, той може да се използва удобно дори когато лежите на дивана. За по-голямо удобство стойката е оборудвана с 2 USB конектора за свързване на допълнителни джаджи.

Може да обобщим CIC4B на A+ с това, че е охладител с тънък дизайн, изработен от здрава пластмаса и метал, с 4 вентилатора с размери 80 x 80 x 10 mm и скорост на въртене до 1800 об/мин. Металната мрежа осигурява по-голяма издръжливост и ефективно охлаждане, а двата USB порта ви осигуряват допълнителна преносимост.

2. Охладител за лаптоп Gaming Trust GXT 278

 

Gaming Trust GXT 278

Виж цената за днес

С четирите си охладителя Trust Cooling Stand GXT 278 може да охлади дори много горещите геймърски лаптопи и ултрабуци от предишни поколения, които се прегряваха поради не особено енергийно ефективните си процесори. А за работа през лятото тя е наистина задължителна. Също толкова важно е, че перките на охладителя се въртят с минимален шум докато хардуерът на ноутбука се охлажда, така че шумовият дискомфорт е минимален. За сравнение, самият лаптоп е по-шумен.

Trust GXT 278 има нетрадиционно дизайнерско решение. Външният вид на този аксесоар със сигурност ще бъде оценен от геймърите. Стойката е изработена от черен алуминий и пластмаса. Вътрешното осветление в червен цвят създава интересен визуален ефект. Размерът на тази стойка ще пасне идеално на преносими компютри с размер на екрана 17,3″.

Охладителят GXT 278, не само осигурява комфорт при употреба, но и осигурява ефективна защита срещу прегряване на системата. Оборудван е с 4 вентилатора (120×120 мм), които осигуряват своевременно охлаждане на вътрешните компоненти. Скоростта на вентилатора може да се регулира в диапазона от 800 до 900 об/мин. В конструкцията са предвидени два USB конектора.

3. Охладител за лаптоп A+ CIC6B

Охладител за лаптоп A+ CIC6B

Виж цената за днес

Компактен и лек – A+ CIC6B, е изработен от черен пластмасов корпус и има здрава метална мрежа, под която са скрити вградените вентилатори. В долната част на калъфа са скрити сгъваемите крачета, така че ъгълът на лаптопа може лесно да се регулира според нуждите ви. Горната плоча е проектирана, така че преносимият компютър да се задържи здраво на място и да не се търкаля от стойката.

Подходящ за 17″ лаптопи. Той е широк 28.5 см, с дължина 37 см И шестте вентилатора работят с 1500 об/мин.

За да включите поставката, трябва да я свържете с работещ лаптоп с помощта на USB кабел. За тази цел в корпуса има два специални конектора. Свързващият кабел е включен в комплекта. Оборудван е с допълнителен USB гнездо, в което можете да включите флаш устройствата си. Така че, когато включите поставката от преносимия си компютър, не губите USB връзката. Приятно допълнение към устройството е наличието на подсветка.

4. Охладител за лаптоп DeepCool N200

Охладител за лаптоп DeepCool N200

Виж цената за днес

DEEPCOOL N200 е със средни размери 340,5х310,5х59 мм и общо тегло 589 г, което го прави компактно устройство. Устройството е предназначено за охлаждане на лаптопи, за да се избегне прегряването им. Той се използва и за удобно позициониране на преносимия компютър по време на работа. Благодарение на ергономичната си форма и интелигентния си дизайн вашият преносим компютър стои стабилно върху повърхността на охладителя и не се изплъзва от него. Подходящ е за преносими компютри с размер на екрана 15,6″.

DEEPCOOL N200 е изработен от алуминий и пластмаса. Системата за охлаждане е представена от един вентилатор с малки размери 120x120x25 мм, разположен в центъра. Устройството с 1000 оборота в минута работи безшумно при оптимизирано ниво на шума от 22,4 dBA, така че не влияе на концентрацията на потребителя върху текущата задача, докато работи с преносим компютър. Специална характеристика на стойката за преносим компютър е USB интерфейсът.

5. Охладител за лаптоп DeepCool Windpal Mini

Охладител за лаптоп DeepCool Windpal Mini

Виж цената за днес

Стойката за лаптоп DEEPCOOL WindPalMINI е проектирана така, че да разсейва прекомерната топлина и да охлажда компютъра ви по време на работа. Той е предназначен за преносими компютри с размер на екрана до 15,6″. Стилният дизайн го прави здрав и издръжлив. Той има ъгъл на наклон 7° за лесно използване. Тънкият дизайн с форма на полумесец и дебелина само 2,5 см му придава елегантен вид. Материалът на поставката е изработен от пластмаса отдолу и метална мрежа отгоре.

Устройството е изработено в матов черен цвят. Синьото LED осветление на вентилатора изглежда привлекателно и стилно.

В центъра на щанда на DEEPCOOL WindPalMINI е разположен вентилатор с размери 140x140x15 mm. Скоростта на въртене – 1000 об/мин, в работно състояние създава въздушен поток, насочен към долната страна на ноутбука, благодарение на което се осъществява охлаждане на оборудването. Изключително тих охладител – максималното ниво на шума достига само 21,6 dBA. Има вграден порт USB 2.0. Теглото на стойката е 0,575 кг.

6. Охладител за лаптоп A+ CIC22B

Охладител за лаптоп A+ CIC22B

Виж цената за днес

Охладителят за лаптопи A+ CIC22B е предназначен за 15,6-инчови лаптопи и има следните размери: дължина 25 см и широчина 12,5 см. Циркулацията на въздуха се осигурява от клетките и два вентилатора, всеки със скорост 1000 об/мин. Работата на охладителите се съпровожда от синя подсветка. Нивото на шума е сравнително ниска.

Дизайнът е класически – производителите не са добавили никакви екстравагантности, но това не се е отразило на функционалността на стойката. За да се предотврати плъзгането на машината от стойката под голям ъгъл, стойката има ограничители, които ще фиксират вашия преносим компютър.

Корпусът на стойката е изработен от черна пластмаса, а решетката е изработена от здрав метал. На него са разположени два USB порта за удобство на потребителите.

7. Охладител за лаптоп Hama 53065

 

Охладител за лаптоп Hama 53065

Виж цената за днес

Ергономична охлаждаща стойка за лаптопи с размер на екрана до 15,6″. Използването на стойката предотвратява прегряването на лаптопа и ви позволява да го поставите в най-удобната позиция. Гумените крачета предпазват компютъра ви от подхлъзване.

Основните предимства на стойката за преносими компютри Hama 53065 включват стабилна конструкция, красива синя подсветка и ниско тегло (802 g). Два големи 140-милиметрови охладителя насочват мощен въздушен поток към долната повърхност на ноутбука, като осигуряват стабилна работа без сривове или внезапно изключване поради прегряване. В същото време вентилаторите са достатъчно тихи, като нивото на шума е 23 dB. Гумените крачета предпазват устройството от изплъзване.

Охладителят за лаптоп Hama 53065 е предназначена за устройства с диагонал до 15,6″. Регулирането на ъгъла на наклона е важно предимство на модела. Потребителят може да избере подходящата позиция за лаптопа си, за да избегне натоварване на мускулите на ръцете или врата.

Виж още: Лаптопи на изплащане | Евтини лаптопи

Какво е важно да знаете при избор на охладител за вашия лаптоп?

Размер на охладителя

Преди да закупите охладителя, обърнете внимание на размера на диагонала на преносимия компютър. Спецификациите в каталога трябва да съответстват на размера на лаптопа. За компактните модели можете да изберете охладителна стойка с диагонал от 14″ до 16″. За моделите с голям екран се предлага по-голям размер – от 17 до 21 инча. Ако размерът на стойката е твърде малък, това намалява стабилността и ефективността на охлаждане, което е от решаващо значение при избора.

Брой охладители, ниво на шума и мощност

Тези характеристики са взаимосвързани. При избора на охладител те трябва да се разглеждат като едно цяло.

Колкото по-голяма е охлажданата повърхност, толкова по-ефективно е охлаждането. На пазара има модели с един охладител, както и варианти с по-голям брой охладители. Големият брой охладители също така повишава нивото на шума на щанда. По-разумно е да ограничите моделите до 1-3 нискоскоростни вентилатора (800-1100 об./мин.), ако преносимият ви компютър се използва само за работа с офис програми и сърфиране в интернет.

Ако имате лаптоп, който използвате с голямо натоварване на процесора или графичната карта, ще ви трябват по-мощни вентилатори, които могат да работят с до 2000 оборота в минута. В този случай тишината ще трябва да бъде пожертвана, но всъщност тя ще помогне за намаляване на температурата на хардуера с допълнителни 5-15 градуса в режим на натоварване. За игри, редактиране на видео и „по – тежки“задачи изберете стойки с три или четири охладителя.

Можете предварително да определите “горещите точки” на гърба на лаптопа и визуално да ги съчетаете с разположението на вентилаторите на стойката. Насоченият въздушен поток ще увеличи ефективността на охлаждането.

За да можете да използвате удобно стойката с голям брой високоскоростни охладители, производителите оборудват някои модели с контролер на мощността. Това позволява да се регулира производителността на вентилаторите според конкретната задача, като се оптимизира съотношението шум/ефективност на охлаждането.

Стойките за активно охлаждане с нива на шума от 10-25 dBa са доста удобни за ежедневна употреба и не предизвикват дискомфорт. Съществуват модели с нива на шума до 45 dBa, които се чуват ясно при максимална скорост на охлаждане.

Тегло

Ако използвате преносимия си компютър само в една стая и рядко го вземате със себе си, теглото на охладителя не играе важна роля при избора ви. Ако често вземате преносимия си компютър със себе си, охладителя трябва да е достатъчно компактна и тънка, за да се побере в една и съща чанта с лаптопа.

Материал на корпуса

Важна характеристика, на която много хора забравят да обърнат внимание, бързайки за красив дизайн. Съвременните модели са изработени от пластмаса,алуминий или метални сплави.

За да увеличите скоростта на топлообмен, търсете алуминиеви или модели от подходяща метална сплав. Те са леки и имат най-висок коефициент на топлопроводимост, което позволява по-бързо разсейване на топлината. Много подложки за пасивно и активно охлаждане са изработени от метални сплави, които отлично разсейват топлината. В много случаи подложките се състоят от пластмасов корпус с метални вложки. Съществуват и изцяло пластмасови модели, при които само вентилаторите се грижат за охлаждането.

Захранване

Някои производители на охладители оборудват моделите си с пълен USB хъб и допълнителни USB портове – това е много удобно и значително разширява функционалността на някои лаптопи (особено на компактните модели, които често имат само 3 USB порта).

Дизайн

Повечето от охладителите са предназначени за работа на бюро и имат класически вид.

Стойките могат да променят ъгъла на лаптопа. От една страна, това осигурява по-удобен ъгъл на гледане, а от друга – подобрява циркулацията на въздуха и в резултат на това охлаждането.

Допълнителни функции

Осветление: LED осветлението не оказва влияние върху функционалността и има чисто естетически характер;

Вграден USB хъб, четец на карти, високоговорители: Разширява обичайната употреба на стойката, като добавя функционалност;

Регулиране на наклона: позволява ви да регулирате позицията на лаптопа в най-удобното за ръцете и задачите ви положение.

Охладителят за лаптоп е най-ефективен и нужен в следните случаи

Преносимият ви компютър се затопля много по време на работа, което може да доведе до изключване, замръзване, забавяне или неправилно функциониране;

Преносимият компютър работи с взискателни игри или програми (видеоредактори, за 3D-моделиране), което сериозно нагрява устройството;

Видеокартата, северният или южният мост са били заменени или ремонтирани;

Преносимият компютър се нагрява силно дори при лека употреба;

Лаптопи с процесори на AMD: те могат да станат много горещи;

Преносимите компютри се използват в страни с горещ климат, където температурата на околната среда надвишава допустимата работна температура на устройството;

Топлината се излъчва към краката и причинява дискомфорт;

Използвате лаптопа си в различни повърхности: често това предизвиква закриване отворите за вентилация, което води до затопляне на преносимия компютър. Стойката повдига лаптопа на няколко сантиметра.

Охлаждащата стойка е неефективна, ако охладителната система на преносимия компютър не работи правилно. Следователно закупуването на такова устройство не отменя необходимостта от почистването му веднъж на всеки 2 години.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo