Най-Добрите Ютии за 2024

Домашната ютия е една от основните „елементи“ в съвременния дом, независимо дали става въпрос за студент или за голямо семейство. Всеки иска да изглежда спретнат и изряден, независимо от пола или социалния статус. Отминаха дните на огромните, тежки съветски ютии, които сега могат да се намерят само в музеи или килера на баба ви.

Докато в миналото това устройство е било възможно най-простото, моделът от 2022 г. има усъвършенствана функционалност и цяла гама от интересни функции. Поради тази причина много купувачи се затрудняват при избора на ютия, без да знаят кое да предпочетат.

Mожете да си купите обикновена ютия на ниска цена и тя ще свърши добра работа за гладене на повечето неща в гардероба ви. Разбира се, компактната ютия за пътуване с ниска мощност няма да изглади дебела жилетка от истинска вълна. Затова е важно да знаете какви са тънкостите на тази на пръв поглед прост вид техника. За да ви помогнем да решите коя е подходяща за вас, ви представяме най-добрите ютии.

Най-добрите ютии

1. Ютия Tefal FV9844E0 Ultimate Pure

Ютия Tefal FV9844E0

Виж цената за днес

На първо място, моделът се отличава с голямата си мощност от 3200 W, което позволява на ютията Tefal Ultimate Pure FV 9844 да се справи дори с най-трудните тъкани. Металокерамичната (Durilium AirGlide Autoclean) подложка осигурява безпроблемно плъзгане по всички гладени тъкани.

Вниманието привлича елегантният и ергономичен дизайн с авангарден привкус. Той разполага с функция за вертикална пара и функция за парно удряне. Дебитът на водата за парата е 60 g/min, силата на удара на парата е 250 g/min. В задната част на уреда има вдлъбнатина, в която е монтиран колектор, който събира котлен камък, и пръчка за събиране на котлен камък, която улавя излишните соли, когато водата е с повишена твърдост. Това предотвратява образуването на петна по дрехите при използване на пара.

Резервоарът за вода е с вместимост 350 ml. За сухи тъкани е снабдена с дюза за пръскане и система против капене в предната част на дръжката. Формата на подложката е проектирана за работа с труднодостъпни места. Самата ютия тежи 1,85 кг.

2. Ютия Star-Light Ultra SIS-3036

 

Star-Light Ultra SIS-3036

Виж цената за днес

Чрез бързото нагряване, ютията Ultra SIS-3036 предлага лесно, бързо и перфектно гладене за възможно най-кратко време. Функцията автоматично изключване спира ютията, преди да повреди дрехите ви. Деликатните тъкани като коприна или полиестер няма да се слепят, докато ги гладите. Устойчиви на надраскване и високи температури, керамичните подложки са едни от най-популярните и висококачествени покрития.

Тя се нагрява равномерно и се плъзга лесно, което улеснява гладенето на дрехите. Вертикалното гладене има предимството да изглажда дрехата директно върху закачалката. Използвайки технологията за пара, Ultra SIS-3036 прави всякакъв вид тъкани идеално гладки чрез нагряване на вода и генериране на пара.

Независимо дали става дума за памук, коприна, полиестер, вълна, сатен или деним, тя успешно премахва всички гънки от дрехите ви. Функциите против образуване на котлен камък и самопочистване ви спестяват време за почистване на уреда, премахват различни натрупвания по подложката или във вентилационните отвори за пара и отстраняват натрупванията от котлен камък, причинени от битовата вода във вътрешността на уреда.

3. Ютия Star-Light Plus SIA-2432

Star-Light Plus SIA-2432

Виж цената за днес

Ютията Plus SIA-2432 има приятен дизайн и редица предимства, които ви позволяват да гладите всякакъв вид тъкани с лекота и минимални усилия. Не е нужно да се притеснявате, че ще оставите ютията включена – функцията за автоматично изключване решава този проблем. Устойчива на надраскване и високи температури, керамичната подложка е един от най-популярните и висококачествени материали.

А благодарение на вертикалното гладене можете да гладите дрехите направо на закачалката. Функциите против котлен камък и самопочистване ви помагат да отделяте по-малко време за почистване след употреба. Този модел позволява равномерно гладене на най-деликатните дрехи.

4. Ютия Star-Light Pro SIA-2638

Star-Light Pro SIA-2638

Виж цената за днес

Star-Light Pro SIA-2638 е ютия, която се отличава с голям брой покупки и широка гама от функции. Гладенето е вертикално, мощността е 2600 W, плочата е изработена от керамичен материал, а дизайнът на продукта е естетически издържан.

Това е функционална ютия от румънския производител Star-Light. Един от най-достъпните модели с полезна функция за автоматично изключване – няма нужда да се притеснявате, че ще предизвикате пожар със забравен включен уред.

Подложката от керамичен сплав се нагрява бързо благодарение на високата мощност от 2600 W. За най-добри резултати уредът използва непрекъсната пара до 25 g/min. Ютията има и изключително полезна функция за самопочистване.

5. TEFAL EasyGliss Plus FV5735E0

TEFAL EasyGliss Plus FV5735E0

Виж цената за днес

Електрическа ютия с мощно парно въздействие и издръжлива на износване маркова подложка. Производителят го позиционира като достъпен продукт на средна цена за домашна употреба. Той има впечатляваща електрическа и топлинна мощност (2500 W), която осигурява бързо стартиране и се регулира от надежден механичен термостат. Издръжливият метален работен плот е с металокерамично покритие Durilium Airglide.

Той е изключително твърд, има отлична износоустойчивост и понася лек контакт с метални части на дрехите без никакви последствия. Благодарение на отличните си незалепващи свойства и нисък коефициент на триене ютията Tefal Easygliss Plus FV 5735 се плъзга перфектно по всички видове тъкани, което прави гладенето по-лесно и опростено. Функцията за пара се предлага в два различни режима.

Постоянната пара със скорост до 45 г/мин улеснява ежедневното гладене, докато за особено трудни ситуации (стегнати и намачкани тъкани) е налична функцията “парно удряне”, която осигурява мощен импулс на парата със скорост до 220 г/мин. Тя може да работи с пара във вертикално положение за продължителен период от време. Ютията е устойчива на котлен камък и има вграден контейнер за събиране на котлен камък. Оборудвана е със система за спиране на капките (предотвратява попадането на водни капки върху тъканите) и има функция за автоматично изключване.

6. Ютия без кабел Star-Light Evo SIA-2435

Star-Light Evo SIA-2435

Виж цената за днес

Ютията Star-Light Evo SIA-2435 има приятен дизайн и редица функции, които улесняват гладенето на всякакъв вид тъкани с минимални усилия.Благодарение на безжичната си технология Star-Light SIA-2435 може да се използва безжично, за да направи гладенето на дрехите по-приятно и по-лесно. 2400 ватовата мощност, помага за бързото нагряване на ютията.

Чрез вертикалното гладене можете да гладите дрехите направо върху закачалката. Използвайки технологията за пара, Evo SIA-2435 перфектно изглажда всякакъв вид тъкани. Независимо дали става въпрос за памук, коприна, полиестер, вълна, сатен или деним, той успешно премахва гънките.

Функциите против образуване на котлен камък и самопочистване ви спестяват време за почистване на уреда, премахват натрупванията по подложката или във вентилационните отвори за пара и отстраняват котления камък.

7. Tefal Easygliss FV3962

 

Tefal Easygliss FV3962

Виж цената за днес

Ютия, изработена в най-добрите традиции на марката Tefal: забележителен дизайн, голямо внимание към ергономичността, удобни извивки на корпуса. Интересен дизайн на дръжката, която е превърната в стойка. Удобно управление и разположение на всички превключватели, което ви позволява да управлявате режимите, без да отвличате вниманието си от основния процес – гладенето. Мощността на модела е 2400 W.

Върху подметката има специално покритие от металокерамика Durilium Airglide, което има добри плъзгащи свойства, което значително улеснява работата. Формата на подложката ви позволява успешно да гладите и малки артикули. Той има самопочистваща се система против котлен камък и капки. За да се предотврати отлагането на котлен камък, в комплекта е включен щифт за защита от котлен камък. Ютията може да се използва за почистване на пердета, мебели и килими и има вградена функция за вертикална пара.

Можете също така да активирате системата за постоянна пара или да използвате функцията за навлажняване в нормален режим на работа. Консумацията на вода в режим на пара е 35 г/мин, мощността на парата е 140 г/мин. Капацитетът на резервоара за вода е 270 ml.

Виж още: Най-добрите парогенератори

Какво е важно да знаете при избора на ютия?

Как да изберете правилната ютия?

За да изберете оптималния вариант за вас,трябва да знаете отговорите на следните въпроси:

Колко мощност е достатъчна за ютията?

Трябва да прецените за какво ви е необходима. Моделите с мощност под 1500 W са известни като пътнически ютии, компактни, но не и мощни. Те ще изгладят ризи, но не и вълна. От 1500W до 2000W е категорията на домашните ютии. Дори съвсем „обикновените“ модели,ще се справят с 90% от нещата от гардероба ви с този диапазон от мощност. И накрая, ютиите с мощност над 2000 вата се наричат професионални ютии. Те са по-скъпи, но по-усъвършенствани от гледна точка на допълнителни функции и мощност. Те се използват най-често в химическо чистене или в ателиета, където гладенето се извършва в голям мащаб.

От какво трябва да е направена подложката на ютията?

Производителите са се научили как да направят подметката издръжлива и лека. През 2021 г. например те използват анодизиран алуминий (лек и издръжлив) или керамичен метал (алуминий с керамично покритие). Стоманените подложки се произвеждат по-рядко от обикновените, тъй като материалът увеличава теглото на уреда, а стоманата е по-скъпа от другите метали. Затова неръждаемата стомана се комбинира и с керамика.

Ютиите с керамична подложка са едни от най-добрите в съотношение цена-качество.Обърнете внимание, че всеки производител има собствена технология на подложката и собствени иновации.

Как трябва да се разположат изходите за пара на ютията?

Отворите за изпускане на пара трябва да са разположени равномерно по цялата повърхност на подложката. Обърнете внимание на подложката – модерните модели имат специални канали, които позволяват на излишната вода и пара да “избягат” от тъканта. Почти всички съвременни ютии имат и функция за удар с пара. Това е чудесно, когато натиснете бутона и от дупките на ютията се получава постоянна струя пара – помага при тесни зони като яките на ризите или джобовете на дънките.

Количество и налягане на парата

За никого не е тайна, че благодарение на парата гънките се премахват много по-бързо. Колкото повече пара, толкова по-лесно е. Слабомощните ютии не могат да произвеждат много пара. Как се измерва количеството пара?

Ютиите имат два параметъра, които определят количеството пара, което произвеждат.

Подаване на пара в постоянен режим. Това означава, че гладите, а в същото време от подложката излиза пара. Препоръчваме ви да изберете производителност на парата от 40 г/мин. или повече: това трябва да е достатъчно, за да изгладите ефективно дори дънки или спално бельо.

Режим на издухване с пара. Понякога “нормалното” количество пара не е достатъчно – например, ако дрехите са прекалено сухи. След това се активира усилване на парата: краткотрайно увеличаване на обема на парата. Натискайте бутона и се получава повече пара. Добра стойност за “удар” е 150 g/min. или повече.

На какви параметри трябва да обърнете също внимание?

Други важни параметри за най-добрите ютии са теглото (оптималното тегло е от 1,5 до 2 кг), дължината на захранващия кабел (има и безжични модели) и неговото закрепване, възможността за вертикално нагряване и функцията за самопочистване. Последното е особено полезно, тъй като загряването на чешмяната вода в ютията може да доведе до натрупване на котлен камък, което може да доведе до повреда на уреда. Разбира се, можете да използвате дестилирана вода, но това е много по-скъпо и неудобно, отколкото да инвестирате в домашна ютия с функцията “против котлен камък” от производителя.

Основни изводи за отделните параметри при избора на ютия

 1. Подложката. Алуминий, неръждаема стомана, тефлон, керамика и керамика-метал. Ако бюджетът ви позволява, по-добре е да предпочетете последните варианти.

 2. Подаване на пара. Най-важна е производителността, измерена в грамове. Обикновено 100-150 г/мин. са достатъчни за всеки вид плат.

 3.Парене. Хоризонталното изпаряване е, когато парата се подава по време на стандартна работа. Вертикалната ви позволява да изглаждате дрехите дори върху закачалката.

 4. Мощността. Колкото по-висока е, толкова по-бързо се нагрява и генерира пара, а гладенето отнема много по-малко време.

 5. Дължина на кабела. Съвременните модели варират от 80 см до 4 м. Най-добрият кабел за домашна употреба е 1,9-2,5 м.

 6. Безопасност. Функцията за автоматично или възможност за дистанционно изключване на ютията. Изключително полезна функция,не само за по-разсеяните.

 7. Системата за спиране на капките. Когато гладите при ниска температура, пара не се образува. Затова е важно през отворите в подложката да не прониква вода.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo