Най-Добрите Видео Карти за 2024

Търсите начин да повишите производителността в игрите си? Най-подходящият начин за това определено е чрез видео карта. Мощността, с която можете да се сдобиете чрез видео картите, Ви дава възможността да поддържате едни от най-новите, усъвършенствани игри от ново поколение.

С видео картите можете също да ,,копаете’’ криптовалути (,,майнинг“). Това е процес, при който нови биткойнти влизат в циркулация. Процесът на ,,копаене’’ решава изключително сложни математически уравнения, посредством алгоритми, за чието изпълнение Вие бивате възнаградени. Самото ,,копаене’’ е бавен и сравнително скъп процес, но с подходящата видео картата резултатите определено могат да станат много по-задоволителни. Освен това, заради големия брой копачи трябва да се снабдите с повече мощ и скорост, които да Ви изведат сред първите позиции.

Ако се занимавате с видео обработка и искате да постигнете високи професионални резултати – допълнителната видео карта е идеалното решение за Вас.

С помощта на видео картата компютрите става значително по-ефективни, което със сигурност ги превръща в неустоимо изкушение за голяма част от потребителите. Най-вероятно и Вие попадате в това число, още повече щом четете този материал. Затова за Вас сме подготвили един чудесен и обхватен чарт, подбрал в себе си най-добрите видео карти, с които определено ще постигнете желаните резултати в работата си или за поредното си потапящо гейминг изживяване.

Най-добрите видео карти

1. Видео карта MSI GeForce® RTX™ 3090

Видео карта MSI GeForce® RTX™ 3090 GAMING X TRIO

Виж цената за днес

MSI GeForce®, серия RTX 3000 е сред най-харесваните и търсени видео карти. Вършеща чудесна работа, както за увеличаване на продуктивността на компютърните (видео) игри, така и за ,,копаене’’ на криптовалути.

Картата притежава слот PCI Express 4.0 и видео процесор GeForce RTX 3090. Характеризира се с висока резолюция от 7680 х 4320 пиксела.

Чипсетът й също няма да Ви разочарова. Произведен е от мултинационална технологична компания nVIDIA.

Памет: Голямата памет на MSI GeForce® ще Ви даде много възможности за съхранение и поддръжка на мощни и високопроизводителни игри. Капацитетът на паметта е 24 GB, поддържана във формат GDDR6X, с 384 бита BUS памет.

Технологии: Видео картата поддържа технологията DirectX версия 12 АРI, OpenGL версия 4.6, GeForce Experience и Zero Frozr. С тях ще се насладите на безупречно гладка работа, с изключително безшумна производителност. С какво е полезна технологията GeForce Experience? GeForce Experience е придружаващо приложение към някои графични карти. Технологията поддържа драйверите на компютъра актуални, автоматично оптимизира настройките на игрите и предоставя изключително лесен начин за споделяне на най-великите моменти от играта с Вашите приятели. GeForce Experience предоставя оптимални настройки за над 1000 игри.

За какво служи функцията Zero Frozr? Повечето от графичните карти на MSI притежават функцията Zero Frozr, която елиминира шумовете от вентилатора, като дори спира тяхната работа в ситуациите с ниско натоварване. Ако температурата падне под 60°С, вентилаторите ще бъдат напълно безшумни. Zero FROZR успя да остави несравним отпечатък в дигиталния свят и сега служи като висок сравнителен стандарт сред производството на графични карти.

Конектори: Към удобните конектори на картата можете да свържете лесно различни периферни устройства: 3 х DisplayPort конектора, 1 х HDMI конектор и 3 х 8 pin конектора за захранване.

Охлаждане: Картата притежава активна охлаждаща система, както и радиатор.

2. Видео карта MSI GeForce GTX 1050

Видео карта MSI GeForce GTX 1050 Ti

Виж цената за днес

Видео картата представена в следващите редове също е една сред най-предпочитаните сред потребителите, не само защото предоставя висока производителност и гладка работа, но и заради достъпната цена на която се предлага.

MSI GeForce GTX 1050, серия NVIDIA GeForce GTX 1000, притежава слот PCI Express 3.0 16x и видео процесор GeForce GTX 1050 Ti. Процесорът работи с 14 нанометъра, с 3300 транзистора и 768 канала. Ще останете очаровани и от високата честота на работа на процесора в Boost от 1392 MHz и Вase от 1290 MHz. Максималната резолюция на картата е изключително висока и достойна за всяка една сложна и динамична графика, изградена е от 7680 х 4230 пиксела. Чипсетът на картата е производство на технологичния гигант nVIDIA.

Памет: Картата ще Ви даде 4 GB памет, тип GDDR5, с BUS памет от 128 бита и честота на опресняване от 7008 MHz.

Технологии: MSI GeForce GTX 1050 поддържа DirectX версия 12 и OpenGL версия 4.5, както и завидно богато съдържание от иновативни технологии и допълнителни функции, сред които nVIDIA 3D Vision Ready, nVidia G-Sync, PhysX, CUDA, Adaptive V-Sync, HDCP, HDMI DisplayPort, NVIDIA ANSEL, NVIDIA GPU Boost 3.0, Vulkan, NVIDIA Dynamic Super Resolution Technology, NVIDIA GameStream Technology и NVIDIA Multi-Projection.

Конектори: Картата се свързва лесно към различни устройства чрез своите DisplayPort конектор, DVI конектор и Конектор HDMI. Картата не изисква отделно захранване.

Охлаждане: Активното охлаждане на картата се извършва посредством 2 вентилатора, с нова и усъвършенствана визия, с повече метал около техните тела, който да поема топлината и да Ви осигурява спокойствие и сигурна работа в охлаждането. Картата е снабдена с допълнителен охладител, както и радиатор.

3. Видео карта ASUS ROG Strix GeForce® RTX™ 3060

Видео карта ASUS ROG Strix GeForce® RTX™ 3060 Ti OC V2

Виж цената за днес

ASUS ROG е видео карта от ново поколение! Усъвършенстван модел, който безрезервно може да Ви даде много повече възможности от колкото своите по-стари версии. Картата е подходяща и за ,,копаене’’ на криптовалути.

ASUS ROG, серия RTX 3000, притежава PCI Express 4.0 слот и работи посредством мощния GeForce RTX 3060 Ti видео процесор. Процесорът е достъпен за игри с висока резолюция, като максималната резолюция, която поддържа е 7680 х 4230 пиксела. С тази графична карта и този мощен процесор ще можете успешно да стартирате всички най-добри компютърни игри с Ultra настройки, с проследяване на лъчи и дори 4K качество, ако използвате DLSS. Чипсетът е заслуга на nVIDIA.

Памет: Паметта на картата е с капацитет 8 GB, съхранявана на GDDR6 формат, с BUS памет от 256 бита и 4864 канала.

Технологии: Картата поддържа DirectX с версия Microsoft DirectX®12 Ultimate и ако се чудите каква е разликата между DirectX и DirectX®12 Ultimate, то трябва да знаете, че Ultimate е най-новата версия на API и нов златен и много по-висок сравнителен стандарт за новото поколение игри. Ultimate извежда игрите на съвсем ново ниво на реализъм с поддръжка за проследяване на лъчи, шейдъри на мрежа, засенчване с променлива скорост и с възможност за обратна връзка от семплера. Картата поддържа също и OpenGL с версия 4.6. Технологиите и функциите, които ще Ви бъдат предоставени от картата са: GeForce Experience, Ray Tracing, Accelerare DLSS и Ampere architecture, с които ще бъдете не просто победител във всяка надпревара, а ще бележите недостижим напредък!

Конектори: На ASUS ROG ще откриете 3 х DisplayPort конектора, 2 х HDMI и 2 x 8 pin конектори за захранване.

Но, това не е всичко. Определено възможностите на тази карта не се изчерпват с до тук написаното! Снабдена е и с допълнителен софтуер ASUS GPU Tweak II, който е сътворен специално за интелигентни графични карти, като ще Ви позволява да наблюдавате и регулирате настройките на графичната карта и да достигнете до нейната оптимална производителност. Софтуерът съдържа два типа потребителски интерфейси ,,Лесен режим” и ,,Разширен режим”.

Охлаждане: Видео картата е с активно охлаждане и радиатор. Охлажда се посредством три мощни вентилатора със специално проектирана заоблена форма на перките.

4. Видео карта ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660

Видео карта ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660 Ti EVO OC

Виж цената за днес

Това е страхотна графична карта за високо производителни игри, а защо не и за ,,копаене” на криптовалути. Слотът на картата е тип PCI Express 3.0, а мощният й процесор GeForce GTX 1660Ti – не може да бъде описан с думи.

Максималната резолюция, която картата може да даде на Вашата любима игра е 7680 х 4320 пиксела, с 1536 канала. При Mod OC процесорът използва честота на Boost 1845 MHz, при Mod Gaming – честота на Boost 1815 MHz. Чипът на картата е заслуга на nVIDIA.

Памет: 6 GB памет, но не на GDDR5, а на GDDR6. Смяната на паметта с много по-бързата GDDR6 дава значително увеличение на производителността. BUS паметта е с 192 бита.

Технологии: ASUS TUF поддържа DirectX с версия 12 и OpenGL с версия 4.6. Технологиите nVidia G-Sync, nVidia Ansel и GeForce Experience присъстват тук, за да Ви дарят с най-вълнуващите победи в онлайн игрите. Данните за производителността на технологиите са изключително полезни, а функциите им за запис – твърде изящни, за да се отхвърли съмнението за просто един раздуващ софтуер.

Конектори: 1 х DisplayPort, 1 х DVI, 2 х HDMI и 1 х 8 pin конектори за захранване.
Картата е с аксесоар Speedsetup manual и включен софтуер ASUS GPU Tweak II & Driver, предлагащ на потребителите пълно приложение за наблюдение и контрол над видео картата.

Охлаждане: Дизайнът на Asus TUF работи с активно охлаждане, постигнато с два вентилатора, и тихо, с някои хубави екстри. Няма и ценова премия.

5. Видео карта ASRock RX 5500 XT Phantom

Видео карта ASRock RX 5500 XT Phantom Gaming D OC

Виж цената за днес

Стилен дизайн с два мощни охлаждащи вентилатора, висока мощна продуктивност и разумна цена са само част от качествените характеристиките на ASRock. Видеокартата е с потенциал за постигане на високи резултати дори за „копаене” на криптовалути.

Работи с PCI Express 4.0 слот и процесор Radeon RX 5500 XT. Процесорът следва по петите своята по-мощна и успешна версия RX 5700 XT. Всъщност RX 5500 XT е по-консервативен графичен процесор, който предлага игри със задоволителен потенциал при условие, че нямате нищо против да намалите малко графичните си настройки. Boost честотата на процесора е 1845 MHz, Game честотата – 1737 MHz, Base честотата – 1685 MHz. Максималната резолюция, която картата ще Ви даде е 7680 х 4320 пиксела. Чипсетът в картата е произведен от AMD.

Памет: 8 GB, представени в GDDR6 формат даващ значително увеличение на производителността. BUS паметта на картата е 128 бита.

Технологии: ASRock поддържа DirectX версия 12 и OpenGL версия 4.6. Тук ще намерите и технологията EyeFinity, която ще Ви бъде изключително полезна за поддръжката и настройките на няколко монитора чрез интегриране на множество (до шест) контролера на дисплея на един GPU. Следващата технология AMD FidelityFx по същество е предназначена за подобряване на графиката, докато играете. Позволява на игрите да извеждат графики с по-висока честота на кадрите, както и при 4K. Така че, дори двигателят на играта да рендерира при 1080p, например, крайният резултат ще е 1440p или 4K. Останалите технологии Radeon Image Sharpening и FreeSync™ 2 HDR ще се погрижат пряко за всяко курсивно изображение и произвеждането на по-ясни и отчетливи образи в игрите.

Конектори: 3 х DisplayPort конектора, 1 х HDMI и 1 х 8 pin конектори за захранване.

Охлаждане: Активно, посредством два специализирани вентилатора.

6. Видео карта GIGABYTE Radeon™ RX 6700 XT

Видео карта GIGABYTE Radeon™ RX 6700 XT GAMING OC

Виж цената за днес

Когато Вашата система е оборудвана с мощен процесор и компютърът Ви действа като пишеща машина, тогава идва ред да го оборудвате и с една от най-съвременните и мощни видео карти – GIGABYTE Radeon™. Тази карта е представител на модерните видео адаптери за игрови чудовища, нуждаещи се от много мощ и бързина, както и от освежаваща прохлада.

GIGABYTE Radeon™ е снабдена с новото поколение шина (слот) PCI Express 4.0 и процесор AMD Radeon RX 6700 XТ, който има най-ниските температури от всички 6700 XT, страхотен фабричен овърклок и малко място за OC. Това е чудесен избор, без значение, дори ако се предлага на по-висока цена. Серията на процесора е AMD Radeon RX 6000, с технологично представяне от 7 нанометъра и 2560 бр. канали. Максималната производителна резолюция на картата е 7680 х 4320 пиксела. Чипсет на AMD.

Памет: Цели 12 GB, тип GDDR6 обещаващ максимална скорост и бърза реакция. BUS паметта на картата е 162 бита. Честотата на опресняване от невероятната стойност от 16 000 MHz.

Технологии: Картата поддържа DirectX с версия Microsoft DirectX®12 Ultimate и OpenGL 4.6. Допълнителни технологии: Radeon Relive – проектирана да Ви предостави изчистен, модерен и лесен за използване интерфейс, където можете бързо да получите достъп до най-новите софтуерни функции, статистики на играта, отчети за ефективността, актуализации на драйвери и много други – всичко в едно удобно място;

Radeon™ Chill – инструмент за пестене на енергия, предназначен за автоматично намаляване на излишния FPS в игрите. Позволява на графичната карта да работи по-хладно и Ви помага да спестявате от сметки за ток, като същевременно с това няма да усетите видими недостатъци на Вашето игрово изживяване;

Radeon Anti-Lag – енергоспестяващ инструмент, предназначен за автоматично намаляване на излишния FPS в игрите. Технологията постига това чрез динамична промяна на честотата на кадрите въз основа на движенията на героите и камерата в игрите. С намаляването им се намалява и честотата на кадрите, което пък води до намаляването на общото използване на графичния процесор и консумацията на енергия в процеса;

AMD FidelityFx – предоставя библиотека с отворен код за лесно интегриране на HDR и широка гама тонове и картографиране на допълнителна гама от цветове във Вашата игра;

Radeon Image Sharpening – техника за последваща обработка, предназначена да направи игрите да изглеждат по-резки, без да влошава производителността им – всъщност едва ли има спад в производителността, за който може да се говори. Най-хубавото е, че Вашите игри не трябва да поддържат специално технологията.

Конектори: 2 х DisplayPort конектора, 2 х HDMI, 1 х 8 pin + 1 x 6 pin конектора за захранване.

Охлаждане: Активна система на охлаждане с вграден радиатор.

7. Видео карта Gigabyte GeForce® RTX™ 3080

Видео карта Gigabyte GeForce® RTX™ 3080 Gaming OC WATERFORCE WB

Виж цената за днес

Ако търсите видео карта от ново поколение, с естетически издържана визия чрез дързък, уникален и атрактивен дизайн, то това е Вашата карта. Типът на охлаждането на картата е чрез течни кристали, вместо с вентилатори – готово за потенциално големи и продължителни натоварвания, каквито са например дългите gaming турнири или ,,копаенето’’ на криптовалути.

Вграденият стандарт за шина (слот) в картата е PCI Express 4.0, а още толкова мощният процесор GeForce RTX 3080 – осигурява ултра производителността, за която всеки геймър жадува. С 8704 бр. канали, Boost честота от 1800 MHz и Base честота от 1710 MHz. Максималното ниво на достигане на резолюцията е от 7680 х 4320 пиксела, с които ще се сдобиете с реалистична картина, така сякаш я гледате през стъклото на прозореца си, вместо на компютърния екран. Чипсетът на Gigabyte GeForce® е произведен от небезизвестната компания nVIDIA.

Памет: Цели 10 GB! Така че, освен ултра мощност за големите игри, ще разполагате и с достатъчно свободно пространство, за да ги инсталирате и поддържате. Паметта се съхранява под формата GDDR6X даваща още по-добра бързина и реакция. Честотата на опресняване на паметта е 19 000 MHz, а BUS паметта също цели 320 бита!

Технологии: Карта Gigabyte GeForce® поддържа DirectX с версия Microsoft DirectX®12 Ultimate, която е най-новата версия на API и неин нов златен и много по-висок стандарт в новото поколение игри. Ultimate извежда игрите на съвсем различно ниво на реализъм с поддръжка за проследяване на лъчи, шейдъри на мрежа, засенчване с променлива скорост и с възможност за обратна връзка от семплера. Картата поддържа също и OpenGL с версия 4.6. Останалите технологии, с които ще разполагате благодарение на картата са: nVidia G-Sync, GeForce Experience и Ray Tracing.

Картата разполага и с вградено RGB осветление, точно под повърхността на атрактивния си корпус. Допълнителното осветление в различни цветове стимулира креативността Ви и насища помещението с атрактивност, достойна за завиждане!

Конектори: Възможности за различна и разнообразна свързаност, чрез 3 х DisplayPort конектора, 2 х HDMI конектора, както и 2 x 8 pin конектора за захранване.

Охлаждане: Охлаждането на картата се извършва чрез течни кристали, вместо с вентилатори. Течното охлаждане е една от последните успешни иновации сред охладителните системи. Течното охлаждане е определено още като ,,чудо на последното десетилетие’’ сред системите. Картата разполага и с радиатор.

Какво е важно да знаете при избор на видео карта?

Обърнете специално внимание на охлаждането!

Различните модели карти си служат с няколко различни системи за охлаждане, целта на всяка от които е да Ви снабди с необходимата безпроблемна експлоатация, дори ако тя е продължителна и многочасова. Най-често срещаният тип са системите за въздушно охлаждане. По-висок клас от тях е ,,чудото на съвременното охлаждане” чрез течност. Течните охладителни системи са много по-производителни, защото както е известно водата може да проведе през себе си 30 пъти повече топлина, отколкото въздуха произведен от вентилатори.

Как се почистват видео картите?

Прахът в стаята, падналите косми или козина от домашни любимци могат сериозно да замърсят вентилационните отвори и с това да ,,разболеят” Вашата видео карта. Нужно е редовно и профилактично да почиствате насъбралите се отломки, като за целта можете да се сдобиете със специализиран препарат от магазин или сервиз за компютри. Съществуват различни видове почистващи препарати и средства, само внимавайте в избора си да не попаднете на средство със статичен ефект. Този тип препарати привличат още повече праховите частици, особено както в случая са под въздействие на електрически заряд.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo