Най-Добрите Външни SSD дискове за 2024

На днешните потребители понякога им се налага да пренасят големи количества данни. Компактните и бързи външни SSD дискове осигуряват удобен начин за това.

Търсенето на пространство за съхранение нараства с годините, особено с преминаването на всичко в цифров формат. Увеличаването на дисковото пространство на компютъра е новата норма, особено за потребителите на лаптопи, които не разполагат с много такова.

Външните SSD дискове са полезни не само за увеличаване на дисковото пространство. За разлика от преносимите твърди дискове, те нямат движещи се части, така че работят по-бързо и е по-малко вероятно да се счупят, докато съхраняват файловете ви под ръка. А много от тях са със здрава конструкция, така че можете да ги вземете със себе си, когато пътувате.

Доскоро SSD дисковете бяха с прекалено високи цени и потребителите купуваха само най-малките модели за инсталиране на операционни системи. Бавно тази нова, бърза технология замени традиционния твърд диск в компютрите и лаптопите, а сега все по-често се предлага и като външно устройство за съхранение.

Тъй като външните SSD дискове предлагат редица предимства, си струва да ги разгледате, ако мислите за допълнително място за съхранение за вашия лаптоп или компютър. Подбрахме най-добрите SSD дискове,  за да улесним вашия избор.

Най-добрите външни SSD дискове

1. Външен SSD ADATA Durable SD700

Външен SSD ADATA Durable SD700

Виж цената за днес

Дискът SD700 е един от първите външни SSD дискове с IP68 водо- и прахоустойчивост гарантиращ дълъг живот, също така разполага с 3D NAND флаш памет. Той включва комбинация от иновативни функции и технологии, за да осигури висока производителност, дълготрайна работа и лесна употреба, където и да се намирате. Здравият му корпус е устойчив на удари от военен клас и въпреки това предлага скорост на четене/запис до четири пъти по-висока от тази на външен твърд диск (механичен) – 440 MB/s. Захранван от порт USB 3.2 Gen 1, дискът SD700 е мултиплатформен и съвместим с операционни системи Windows, Mac и Android за лесно прехвърляне на данни. Той не тежи почти нищо (само 75 г), работи тихо, не се нагрява и не използва много енергия. Този дълготраен SSD диск отговаря на всички ваши дръзки нужди.

Базиран е на мощен контролер Silicon Motion SM2258, оборудван със SATA-USB мост и висококачествена 3D NAND TLC памет от Micron. Тази конфигурация осигурява прилична скорост на четене/запис (430/440 MB/s), която е 2-3 пъти по-бърза от конвенционалните мобилни твърди дискове. Устройството е чудесно за копиране или преместване на големи/малки документи, JPEG или RAW снимки, FullHD/4K видео съдържание и работни проекти. Той може да се използва и за разширяване на постоянната памет на преносим компютър или ултрабук.

Външното SSD устройство ADATA SSD SD700 е идеално за ежедневна употреба като бързо устройство за съхранение с голям капацитет за прехвърляне и съхраняване на файлове. Издръжливият корпус може да защити данните ви от различни неприятности, които могат да се случат по пътя – удари, капки, прах, влага. Най-важни са надеждността и сигурността на вашите данни. И, разбира се, не бива да рискувате с данните си – трябва да изваждате устройството от системата само по безопасен начин. Не е необходимо да бързате.

2. Външен SSD SanDisk Extreme® Portable

 

Външен SSD SanDisk Extreme® Portable

Виж цената за днес

Външният SSD диск SanDisk Extreme [SDSSDE60-250G-R25] може да пренася данни по-бързо от стандартните твърди дискове. Това се доказва от високата скорост на четене (компресирани данни) до 550 MB/s. Свободната памет, с която разполага потребителят, е 250 GB, което е повече от достатъчно за по-голямата част от приложенията. Заоблената форма и елегантната оранжево-черна цветова схема го превръщат във визуален акцент.

Голямо предимство на външния SSD диск SanDisk Extreme [SDSSDE60-250G-R25] е, че е с клас IP55 за устойчивост на прах и вода, което означава, че дискът може да издържи на натоварване от прах, пръски вода, дъжд и разливане на течности. Интерфейсът USB 3.2 Gen 2 Type-C е водещият интерфейс. В допълнение към комплекта са включени кабел от USB Type-C към USB Type-A и адаптер от USB Type-C към USB Type-A. Теглото на SSD диска е само 38,9 г, а размерите му са 96,2х49,55х8,85 мм (съответно дължина, ширина и дебелина).

Софтуерът SanDisk SecureAccess ви помага бързо да архивирате данните си или да ги криптирате. В последния случай това е още по-интересно, тъй като можете да криптирате не цялото устройство, а само желаната част от него. Например, трябва да дадете на партньора си няколко изходни файла RAW, а на диска има много лична информация. За да елиминирате неудобството от пренасяне на личните ви данни, можете да използвате SanDisk SecureAccess, за да създадете специално 128-битово AES криптирано хранилище в диска и да съхранявате необходимите ви данни в него, сякаш е сейф. Макар че в това няма нищо ново, софтуерът на SanDisk го прави възможно най-ясен и удобен за хората.

3. Външен SSD ADATA Durable SD600Q

Външен SSD ADATA Durable SD600Q

Виж цената за днес

Външен SSD диск A-Data SD600Q с капацитет 240 GB [ASD600Q-240GU31-CBK] е стилно и ориентирано към производителността решение, което ще издигне производителността на компютъра ви на съвсем ново ниво. Благодарение на ефективните чипове с памет 3D NAND и високопроизводителния микропроцесор, както и на интерфейса за връзка USB-A 3.2 Gen 1, той може да достигне скорости на предаване на данни до 430 MB/s и 440 MB/s. Освен това се характеризира с дълъг живот и висока надеждност, което ще запази файловете ви неповредени във всяка ситуация.

Външният SSD диск A-Data SD600Q [ASD600Q-240GU31-CBK] е с издръжлив корпус, който отговаря на стандарта MIL-STD-810G 516.6 за водоустойчивост. Самият корпус е изработен от пластмаса със силиконови елементи и е с малки размери и тегло, което ще ви позволи да носите удобно устройството със себе си. Пакетът включва кабел за свързване на устройството към компютър и други устройства. Освен това SD600Q е енергийно ефективен, има устойчив на удари дизайн, система за разсейване на топлината и работи безшумно.

4. Външен SSD ADATA SE760

Външен SSD ADATA SE760 metal

Виж цената за днес

Външният SSD диск A-Data SE760 предлага висока производителност и издръжлива 3D NAND памет с капацитет 512 GB. Използването на гнездо USB 3.2 Gen 2 Type-C осигурява широка съвместимост с различно оборудване и повишава производителността до максимум 1000 MB/s при четене и запис. Здравият метален корпус на SSD диска предлага компактни размери и устойчивост на тежки условия. SSD дискът A-Data SE760 се предлага с кабели USB Type-A и USB Type-C за свързване към компютри, смартфони, фотоапарати, таблети и други устройства.

Външният SSD диск Adata SE760 е предназначен за тези, които ценят стилния дизайн и преносимостта. Той използва порт USB тип C за свързване към компютър или лаптоп, който осигурява висока скорост на четене. Прехвърлянето на филм с размер 10 GB отнема само 10 секунди. A-Data SE760 е енергийно ефективно устройство с висока производителност, което отговаря на най-високите съвременни стандарти за качество и надеждност, позволявайки значително повишаване на производителността.

Полираната повърхност на SSD диска му придава гланцов вид. Външността му от пластмаса и метал е проектирана така, че да издържи на износването. Устройството е устойчиво на удари и вибрации, така че не е нужно да се притеснявате за безопасността на данните си.

5. Външен SSD SanDisk Extreme PRO

Външен SSD SanDisk Extreme PRO

Виж цената за днес

SSD диск под формата на USB флаш памет Sandisk Extreme PRO е изключително удобен и функционален. В него могат да се съхраняват впечатляващите 256 GB данни за всичките ви приложения, изискващи много данни. Производителността също е впечатляваща – скоростта на произволен трансфер на данни е 380 MB/s, а скоростта на четене – 420 MB/s. Корпусът на устройството е изработен от лек и издръжлив алуминий, така че е едновременно издръжлив и стилен. Можете дори да го носите в своя ключодържател.USB флаш паметта Sandisk Extreme PRO разполага със софтуер SanDisk SecureAccess, който предпазва данните ви. Устройството е предварително заредено със собствения софтуер за криптиране на данни Secure Access на SanDisk.

SanDisk Extreme Pro USB 3.1 е преносим SSD диск във формата на флашка. Това устройство показва наистина добри скорости, като позволява да записва и чете целия си капацитет за почти 10 минути (разбира се, при условие че се записват големи файлове). Ако искате да прехвърляте големи обеми данни чрез USB устройство и времето за четене и запис е особено важно, тогава SanDisk Extreme Pro USB 3.1 си заслужава да бъде разгледан. Проектирана за бързо прехвърляне на големи файлове, флаш паметта SanDisk Extreme PRO® USB 3.2 осигурява производителността, от която се нуждаете, за да сте в крак с времето.

6. Външен SSD WD My Passport GO

Външен SSD WD My Passport GO

Виж цената за днес

В края на 2019 г. Western Digital пусна на пазара новия издръжлив SSD диск My Passport Go, който предлага съхранение с голям капацитет в стилен и издръжлив корпус. Външният SSD диск WD My Passport Go е оборудван с „персонализирана броня“, която помага за защита от външни тежки условия, включително падане от височина до 2 метра. С компактния си размер и големия капацитет от до 500 GB вътрешна памет потребителите могат да имат всички необходими данни на една ръка разстояние.

Не е необходима допълнителна конфигурация, за да може WD My Passport Go да функционира безпроблемно с компютри оборудвани с различни операционни системи. Няма да има забавяне при прехвърлянето дори на най-взискателните данни с повишената скорост на четене на диска до 400 MB/s. Корпусът включва неотстраняем кабел за свързване към лаптоп или компютър.

WD My Passport Go се свързва с компютъра ви чрез порт USB версия 3 (и е съвместим с USB 2.0). Включеният в комплекта кабел е дълъг 5 см.

Калъфът е покрит със слой защитна пластмаса, която, от една страна, не се усеща толкова добре в ръцете ви, колкото изглежда отвън, но, от друга страна, е сигурно защитена от драскотини и удари. Мощният софтуерен пакет WD Discovery ви позволява да настройвате автоматично архивиране на данни, да възстановявате изгубени файлове и много други.

7. Външен SSD ADATA SE800

 

Външен SSD ADATA SE800

Виж цената за днес

Изключително производителен и добре защитен външен SSD диск с капацитет 1000 GB и пълна поддръжка на високоскоростния интерфейс USB C 3.2 Gen2. Поместен в компактен пластмасов корпус, устойчив на прах/вода (IP68), със скромни размери и ниско тегло от 40 г, той може лесно да се пренася в малка чанта, раница или джоб на връхна дреха.

Той е изключително устойчив на удари (MIL-STD-810G 516.6) и ще издържи на случайни изпускания и удари. С високопроизводителен контролер и здрава 3D TLC NAND флаш памет SSD дискът A-Data SE800 ASE800-1TU32G2-CBL осигурява изключително бърз трансфер на потребителски данни със скорост до 1000 MB/s, което е 6-10 пъти по-бързо от стандартните потребителски 2,5″ мобилни дискове, базирани на HDD.

Тази производителност позволява бързо копиране на големи файлове от бизнес проекти и мултимедийно съдържание с голям обем (HD/HDTV, RAW снимки, некомпресиран звук). Предлага се с два вида кабели: USB C > USB C и USB C -> USB A. Може да се свързва с всички персонални компютри, лаптопи, ултрабуци с операционна система Windows 8/8.1/10, Mac OS X 10.6 и по-нова версия, Linux Kernel 2.6 и по-нова версия. Работи и със смартфони (Android 5.0 и по-нова версия), които поддържат функцията USB OTG. Външният SSD диск SE800 е проектиран така, че да бъде възможно най-мобилен, благодарение на компактния си и лек форм-фактор.

Какво е важно да знаете при избор на SSD диск?

Каква е разликата между SSD и обикновен твърд диск?

Твърдият диск е устройство с въртящи се магнитни плочи, които съхраняват информация, и четящи глави. Твърдият диск се нуждае от време, за да позиционира главите, и след това трябва да изчака да се появи правилният сектор. Това е съпроводено с бръмчене и щракане. Ако файловете се състоят от няколко фрагмента, разпръснати по цялото устройство, четенето отнема още повече време. Твърдите дискове (от Hard Disk Drive – твърд диск) са изложени на по-висок риск от повреда при удар или падане поради начина си на работа, въпреки че съвременните модели са по-добре защитени от механични въздействия.

SSD (Solid State Drive) няма движещи се части и затова заявките за четене и запис се обработват много по-бързо. SSD дисковете са почти безшумни, по-малки, по-леки и по-надеждни от твърдите дискове.

Трябва ли да оставям свободно място на SSD диска?

Това не е абсолютно необходимо, тъй като всяко SSD има резерв от клетки. Експертите обаче препоръчват да оставите 10-15% свободно пространство, тъй като при запълване на диска производителността ще намалее.

Колко дълго SSD дискът съхранява информация?

Данните на диска могат да се съхраняват в продължение на десетилетия, но клетките на паметта губят мощност, ако останат без захранване за по-дълъг период от време. Сравнително безопасен период на прекъсване на експлоатацията за потребителските модели е между една и няколко години. Но защо да изпробвате късмета си? Ако SSD дискът ви е стоял на рафта в продължение на шест месеца, си струва да го свържете към компютъра си.

Мога ли да създавам дялове на SSD?

В това отношение няма разлика между SSD и HDD, вътрешни или външни дискове. Логическите дялове ви позволяват например да отделите операционната система от останалите данни, а в Windows и macOS те могат да бъдат създадени с помощта на стандартни инструменти на ОС, без да изтегляте програми на трети страни.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo