Най-Добрите Тигани за 2024

Като се има предвид, че тиганът е най-много и ежедневно използваният сред всички пособия в кухнята, важно е да изберете правилния комплект за Вас.

Добрият тиган трябва да разпределя топлината равномерно и ефективно, да е удобен за използване и достатъчно здрав, за да се справя с ежедневните готварски приключения. Тиганите заемат главната роля в кухнята и качеството им трябва да е перфектно, за да приготвите вкусна храна.

Всеки има нужда от добър тиган в кухнята си. Независимо дали готвите спорадично или много често, важно е Вашият тиган да върши добре работата си, за да се възползвате от необходимите условия за приготвяне на вкусна храна. Така че, преди да закупите тиган, трябва да обърнете внимание на няколко характеристики, които отличават добрия тиган от посредствения.

Как да разберем какво прави един тиган добър? Или кои са най-важните характеристики на чугунения тиган? Безопасни ли са за здравето тиганите с незалепващо покритие? Какъв тиган е подходящ за индукционния котлон? В по-долните редове ще отговорим на всички тези въпроси и дори повече. Ние ще Ви предоставим подробно описание на най-важните характеристики на най-добрите тигани, както и друга полезна информация, която ще Ви помогне да вземете по-лесно решение.

Най-добрите тигани

1. Тиган Tefal Simple Cook

Тиган Tefal Simple Cook

Виж цената за днес

Елегантен и ефективен, този универсален тиган, произведен в Италия, Ви позволява да приготвите вкусно ястие за рекордно кратко време и още по-бързо да го почистите след това. Специалното му незалепващо покритие предпазва повърхността му от залепване и загаряне на ястията, така че ще можете да го измиете с няколко движения.

От пръв поглед тиганът Tefal Simple Cook впечатлява с приятния си дизайн. Има ергономична, удобна и фиксирана дръжка, подобрена спрямо неговите предшественици. Формата му е кръгла, в черен цвят. Изграден е от алуминиева основа, с Diffusion дъно, за равномерно разпределение на топлината и с титаниево незалепващо покритие във вътрешността. Титанът е материал, който е силно устойчив на надраскване, така че няма да се притеснявате, че скоро ще загубите добрия му външен вид. Дори след дългогодишна употреба Tefal Simple Cook няма да промени елегантния си дизайн.

Съвместим е с всички топлинни източници, с изключение на индукционните котлони. Можете да го използвате с газов котлон, електрически котлон, както и върху керамичен и стъклокерамичен плот. В средата на дъното на Tefal Simple Cook ще намерите индикатор Thermo-Signal™ , който светва в яркочервен цвят, когато тиганът достигне оптималната температура за готвене и съответно избледнява, когато повърхността изстине.

Храната се приготвя, запазвайки естествения си вкус, а вкусовете се преливат хармонично помежду си. Кръглата и дълбока форма, с диаметър – 28см и дълбочина – 4.3см улесняват готвенето и позволяват да приготвяте по-големи порции наведнъж.

2. Тиган Amercook Pluriel

Тиган Amercook Pluriel

Виж цената за днес

Amercook Pluriel е качествен чугунен тиган с незалепващ емайлов слой, който улеснява както процеса на готвене, така и в последствие – процеса на почистване. Предимството на този чугунен тиган е, че може да се използва върху всички видове познати топлинни източници, включително и най-капризните сред тях – индукционните котлони.

Изграден е изцяло от чугун, както външността, така и вътрешността и капакът. С помощта на практичния капак към комплекта можете лесно да приготвяте задушени ястия, без да губите топлината и аромата им. Чугуненият материал има способността да задържа витамините в храната. Освен това се слави като изключително добър топлопроводник и разпределя топлината ефективно до всички краища на плочата.

Качеството на материала е безупречно, надеждно и сигурно, от 100% чугун и емайлирано покритие, което предотвратява залепването и загарянето на храната. Дръжката му е фиксирана. Диаметърът на плочата е 28см.

3. Тиган за палачинки Tefal Simple Cook

Тиган за палачинки Tefal Simple Cook

Виж цената за днес

Обичате ли да похапвате палачинки? Помните ли онези недели от детството Ви, в които се будехте от аромата на топли палачинки? Е, сега можете отново да усетите този аромат и този вкус, благодарение на тигана за палачинки Tefal Simple Cook. Неговият дизайн е проектиран по-специален начин, за да бъде удобен в разстилането и обръщането на палачинките.

Tefal Simple Cook може да Ви предостави онзи любим вкус на домашни палачинки, като приготвянето им по никакъв начин няма да Ви затрудни, благодарение на здравия и устойчив титан, с незалепващо покритие, от който е изградена плочата. В средата на плочата ще откриете индикатора Thermo-spot® , който ще Ви ръководи в процедурата по готвенето, като ще Ви показва кога е настъпил точният момент, в който плочата е идеално загряла и можете да излеете сместа. Дори можете да поставите тигана в съдомиялната машина след като приключите с готвенето, за да го почистите без никакви усилия.

Материалът в основата е алуминий, който перфектно умее да разпределя топлината от край до край. Алуминиевата основа е подходяща за всички видове котлони, плочи и източници на топлина, с изключение на индукционните.

Дръжката на тигана е фиксирана, за да усещате стабилност, когато е време да обърнете палачинковата смес, като един истински мастър шеф готвач. Tefal Simple Cook за палачинки осигурява перфектни резултати с минимални усилия. Диаметърът на тигана е 25см.

4. Грил тиган Tefal Simple Cook

Грил тиган Tefal Simple Cook

Виж цената за днес

Този грил тиган е подходящият инструмент за приготвянето на Вашата деликатесна и изкусна вечеря с червено месо или риба. Оребрената площ на грил тигана Tefal Simple Cook е с незалепващо покритие, изработена от здрав и устойчив на надраскване титан.

Дъното на грил тигана е от устойчив алуминий, който разпръсква равномерно топлината по цялата площ, така че ще можете да го използвате върху всички видове отоплителни уреди и котлони, с изключение на индукционните, с които не е съвместим.

В центъра на нагорещената плоча ще намерите уникалния индикатор Thermo-spot®, запазена марка на компанията, който ще Ви уведомява точно кога е настъпил върховият момент и повърхността е идеално загрята. Индикаторът в центъра ще светне в ярко червено, което означава, че е настъпил най-подходящият момент да поставите Вашето крехко месо в тигана.

Този тиган Ви доближава до идеалната скара, пържолата е запечена както трябва, зеленчуците са хрупкави и рибата е вкусна. Благодарение на грил тигана Tefal Simple Cook готвенето се конкурира с изкуството.

Квадратната му форма, с размери 26 х 26см е удобна и можете да оползотворите цялото налично загрято пространство от край до край. Дръжката е фиксирана за максимална опора и здравина. След приключване на готвенето можете спокойно да поставите грил тигана Tefal Simple Cook във Вашата съдомиялна машина.

5. Тиган Wok Tefal Simple Cook

Тиган Wok Tefal Simple Cook

Виж цената за днес

Wok тиганът Tefal Simple Cook от алуминий и титан, с диаметър 28​​см, е подходящ за използване на всички видове котлони, с изключение на индукционните. Можете да го използвате с газов котлон, електрически, халоген или върху стъклокерамичен и керамичен плот.

Независимо дали печете, варите или просто загрявате, с този Wok тиган ще се насладите на професионално качество, което прави работата Ви много по-лесна. Серията съдове за готвене Tefal Simple Cook е произведена с висок стандарт по отношение на качество, технология и преди всичко дизайн, който е абсолютно вечен и изтънчен до последния детайл.

Wok тиганът Tefal Simple Cook е изработен от първокласно Diffusion дъно с алуминиева сърцевина, осигуряващо бърз и равномерен пренос на топлина по цялата повърхност на тигана, което го прави идеален за пържене. След като се затопли, индикаторът Thermo-spot® , намиращ се в центъра на затоплящата повърхност ще светне в червено и ще можете бързо да намалите подаването на топлината, спестявайки енергия. 

За разлика от това, фиксираната дръжка остава хладна и следователно е удобна за употреба. Тиганът също може да се похвали с привлекателна титаниева гладка повърхност, която е значително по-устойчива на надраскване. Така можете спокойно да се съсредоточите върху кулинарните си умения.

След като приключите с готвенето можете да поставите тигана във Вашата съдомиялна машина.

6. Тиган Amercook Brittany

Тиган Amercook Brittany

Виж цената за днес

Ако търсите универсално решение за Вашите кулинарни подвизи, то няма да сгрешите, ако изберете тиган Amercook Brittany. Предимството му е в това, че е изграден от алуминий, което го прави универсален и съвместим с всички видове отоплителни уреди, включително индукционен котлон.

Интериорът на тиган Amercook Brittany е изграден от PTFЕ (политетрафлуоретилен). Тъй като е хидрофобен, не намокрящ, с висока плътност и устойчив на високи температури, PTFE е невероятно гъвкав материал с голямо разнообразие от приложения, въпреки че може би е най-известен със своите незалепващи свойства. Можете да го намажете с малко олио или масло предварително, но няма абсолютно никаква нужда, защото покритието е незалепващо и храната няма да залепне по стените на тигана.

Формата на този незалепващ тиган е кръгла, с диаметър 24см и фиксирана дръжка за здрав и стабилен захват. Съвместим е с почистване в съдомиялна машина.

7. Тиган Schmitter

Тиган Schmitter

Виж цената за днес

Поднасяме Ви порция удовлетворение, гарантирано от много добрата цена на керамичния тиган Schmitter.

Изработен е от алуминий. Очевидното и забележително предимство е, че разпределя топлината равномерно по цялата повърхност на тигана. Дръжката е фиксирана и не се нагрява прекомерно, поради което не се налага да използвате ръкавицата. Тиганът не е съвместим с източници на топлина, които използват индукция, а само с газови и електрически печки и котлони.

Почиства се лесно и бързо, без много усилия. Не е необходимо да използвате абразивни гъби, за да премахнете мръсотията, а само меки кърпи и обикновен препарат за съдове.

Формата на тиган Schmitter е кръгла, с голям и удобен диаметър от 26см и дълбочина от 6см.

Какво е важно да знаете при избор на тиган?

Когато купувате тиган, трябва да имате предвид някои ключови точки, които да проверите, за да изберете качествен тиган, който отговаря на Вашите нужди. В тази част на статията ще обясним на какви характеристики трябва да обърнете внимание и как да изберете правилния размер. Например, важно е да определите съвместимостта с източника на топлина, който имате у дома (газова печка, електричество, индукция и т.н.) и да вземете предвид всички размери (диаметър и височина), преди да направите окончателния избор.

Незалепващо покритие

Незалепващите повърхности са много полезни, защото предотвратяват залепването на храната по стените или дъното на тигана. Те имат изключително хлъзгаво покритие, нанесено върху металната повърхност, за да осигурят както издръжливост, така и ефективност. С помощта на тези тигани можете да готвите с малко или никакво олио, идеални са за хора на диета или специален режим. Можете да готвите всичко от обикновените пържени яйца до ориз, риба, пиле и дори палачинки.

Устойчивият тиган с незалепващо покритие се измерва с дебелината му, материала, от който е направен, и метода на нанасяне на защитното покритие. Колкото по-дебел е тиганът, толкова по-равномерно се разпределя топлината.

Тиганите с незалепващо покритие могат да имат керамично или политетрафлуоретиленово (тефлоново) покритие, силикон, порцеланов емайл или анодизиран алуминий.

В случай на увреждане на защитния слой, тефлонът е безопасен за готвене, тъй като е инертен материал, който няма отрицателно въздействие върху здравето. Ако обаче достигне 260°С, тефлонът започва да се разваля и да пуши. Обикновено няма да достигнете такава температура по време на готвене. Така че, стига да се грижите за него и да не го забравяте върху огъня, тефлоновият тиган с незалепващо покритие е безопасен за Вашето здраве.

Диаметър и височина

Диаметърът е най-важната спецификация за размера на тигана. Тиган с голям диаметър е по-труден за работа и използва повече енергия за готвене. Въпреки това, ако трябва да приготвите храна за няколко души, такъв тиган ще Ви бъде полезен.

Най-често срещаните размери на тигани са 16, 20, 24, 28 и 32см. Можете да намерите и междинни размери като 14, 22, 26 и 30см. Повърхността за пържене може да е по-малка от диаметъра на тигана поради извитите странични стени. Можете да се ориентирате по диаметъра на контактната повърхност на печката, ако искате да направите максимално точна оценка.

Височината на тигана се измерва в сантиметри, а високият тиган обикновено е по-гъвкав, предлагайки възможността да се приготвя повече храна на едно нагряване.

Теглото също е знак за превъзходно качество, като по-добрите тигани обикновено са по-тежки.

Как да разберете дали Вашият тиган има незалепваща повърхност

Първо, тиганът с незалепващо покритие ще бъде облицован отвътре с тъмносив защитен слой, а външният метал ще бъде блестящ. Така че, разликата във външния вид е достатъчна, за да различите лесно един тиган с незалепващо покритие от другите.

Освен това повърхността за готвене на тигана ще бъде много гладка, лъскава и без драскотини, когато го купите. За разлика от други тигани, повърхността никога няма да бъде неравна или грапава. Ще можете лесно да забележите тази разлика, ако докоснете тиган с незалепващо покритие с обикновен. Обикновеният ще се усети много по-зърнист.

Друг добър показател е теглото им. Тиганът с незалепващо покритие е много по-лек, тъй като е изработен от алуминий и е покрит с тефлон.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo