Най-Добрите Тенджери за 2024

Добрият готвач знае, че за да готви различни видове храна по здравословен, икономичен и ефективен начин, трябва да притежава качествени кухненски прибори. Точно поради този факт подготвихме този топ чарт, за да помогнем на любителите на кулинарното изкуство да изберат лесно тенджерите, от които се нуждаят.

Ако готвите често у дома, закупуването на тенджера или касерола е разумен избор. Те са лесни за използване, помагат в готвенето за няколко души и се почистват лесно. Удобни и практични са и въобще не е случаен фактът, че всяка българска домакиня съхранява в шкафовете на кухнята си по един комплект тенджери.

Качеството на тенджерите влияе пряко на качеството и вкуса на приготвените от Вас храни, така че Ви каним да проследите следващите редове, за да разберете кои са най-добрите тенджери за Вас. Тъй като нуждите на всяка домакиня са различни, избрахме да представим няколко модела с надеждата да покрием възможно най-много нуждите и предпочитанията на всеки. Надяваме се, че сред тези кулинарни препоръки ще намерите оптималния вариант за Вас.

Най-добрите тенджери

1. Висока тенджера Schmitter

Висока тенджера Schmitter

Виж цената за днес

Schmitter доставя стотици удобства в ръцете на всяка домакиня чрез своя висококачествен дизайн, изграден от алуминий и двуслойна керамика. Тази висока тенджера, произведена в Република Чехия, е с 5-слойно термоизлъчващо дъно, което я прави подходяща за отоплителни уреди на газ, електричество или халоген. Дебелината на дъното ú е 4.2мм.

Подходяща е дори за Вашата фурна, когато искате да запечете нещо вкусно. Единственото, което трябва да направите, за да я използвате във фурната е да премахнете капака.

Капакът на тенджера Schmitter е изграден от здраво термоустойчиво стъкло. Капакът има удобна дръжка, която се изолира от топлината и остава хладна, за да можете да я хванете без кухненска ръкавица, за да открехнете капака. Готвенето в тази тенджера ще бъде удоволствие за Вас, защото нагряването на съда става равномерно, а храната се приготвя правилно. Също поради тази причина времето за готвене е намалено в сравнение с други ястия.

Тази голяма и висока тенджера Schmitter е с капацитет от 9 литра и голям диаметър на отвора от 32см. След употребата можете да поставите тенджерата в съдомиялната, за да я почистите лесно и да бъде готова за следващото използване.

2. Тенджера Schmitter

Тенджера Schmitter

Виж цената за днес

Тази висока тенджера с капак можете да използвате за готвена върху Вашия газов или електрически котлон. Тя е удобна и лека, защото е изградена от лят алуминий и керамика. Керамичните тенджери за готвене, като Schmitter, са един от най-добрите варианти за кухнята. 

Не бива да се страхувате от тях, като си мислите, че са крехки и ще се счупят. Днес има иновативни технологии, чрез които порцеланът например може да бъде почти толкова устойчив, колкото чугуна. Керамиката има предимството, че не издава миризмата на приготвената в нея храна и има отлични термични свойства: акумулира топлина и я отдава равномерно, за бавно време.

Вашата кухня е непълна без тази тенджера в нея. Можете дори да я използвате във фурната, за да запечете коричката на Вашия специалитет или просто като алтернатива на тавата за печене, когато не искате да прехвърляте ястието от едната посуда в другата.

Дъното е трислойно, така че няма да се притеснявате, че ястията Ви ще загарят бързо и лесно. Дизайнът на Schmitter е в кафяв цвят, а на двете страници на тенджерата има две удобни и широки дръжки. Капакът е от термоустойчиво стъкло.

3. Касерола с капак Cooking by Heinner Myra

Касерола с капак Cooking by Heinner Myra

Виж цената за днес

Касеролата Cooking by Heinner Myra е изградена от здрава и устойчива неръждаема стомана, както външното покритие, така и вътрешното. Тя е подходяща за употреба с всички видове отоплителни уреди, сред които газ, електричество, халоген, стъклокерамичен плот и индукционен котлон.

Плюсът на неръждаемата стомана е това, че е устойчива на окисление (ръждясване), почиства се лесно, запазва бляскавия си ярък вид, отново за много дълго време. Съдовете от неръждаема стомана издържат от 4 до 10 пъти по-дълго от тези от други материали.

Минусът е ниската степен на топлоотдаване, с което може да се постигне ефект на неравномерно затопляне на храната по дъното, но за сметка на това тази касерола компенсира с дебело 5-слойно дъно, изградено от 0,4 мм неръждаема стомана + 0,5 мм алуминий + 1,0 мм стомана + 0,5 мм алуминий + отново 0,4 мм слой неръждаема стомана.

Готвенето ще е лесно, здравословно и приятно. Почистването също! Касеролата е подходяща за почистване в съдомиялна машина след всяка употреба. Единственото, което трябва да избягвате е почистване със силно абразивни препарати, което е общо правило за всички други видове посуди, за да запазите за по-дълго блясъка на сребристия ú цвят.

Cooking by Heinner Myra има удобен капак с термоустойчиво стъкло и широка дръжка. Може да се използва във фурна. Ако сте любители на готвенето на фурна, то такава тенджера ще Ви трябва в кухнята!

Капацитетът на касеролата е 1.9 литра и размери: диаметър – 16см, височина – 9.5см.

4. Комплект тенджери 8 части Lamart Cast

Комплект тенджери 8 части Lamart Cast

Виж цената за днес

Комплектът Lamart Cast съдържа четири различни по големина тенджери и четири индивидуални стъклени капака към всяка една от тях. В основата си тенджерите са в черен и стилен цвят, като са изградени от лят алуминий.

Те са идеалното решение за новодомци, които искат с една покупка да решат няколко проблема в кухнята си и да се снабдят както с дълбока, така и с широка и също с плитка тенджера. Капацитетът на всяка от четирите тенджерите в комплекта е 1.2 литра, 2.4 литра, 4.2 литра и най-голямата – 4.9 литра.

Както стана ясно са изградени от алуминий, който се слави като най-добрият материал за изработка на готварски инструменти, защото е лек и има добър топлопровод (5 пъти по-добър от неръждаемата стомана). Алуминият осигурява по-бързо готвене на базата на бърз пренос на топлина.

Малък недостатък на този вид материал е това, че цветът може да се повлияе от лимонов сок или друг силно киселинен препарат, затова избягвайте този вид почистване. Можете да поставите тенджерите в съдомиялна машина, макар че, ако искате да запазите за максимално дълго време свежият им вид е най-препоръчително да ги миете на ръка.

Комплектът тенджери Lamart Cast може да се използва с газови, електрически, стъклокерамични, керамични плотове и индукционни котлони. Капаците са изработени от здраво стъкло и ергономични, пластмасови дръжки, които са изолирани от топлината и са меки на допир.

5. Тенджера Dark Line

Тенджера Dark Line

Виж цената за днес

Красивият дизайн на тенджера Dark Line, от комбинация от черно и свежо оранжево, е готов да краси Вашата кухня, както и да задоволи всички Ваши кулинарни потребности.

Dark Line е изградена от лят алуминий по външната част и керамика по вътрешния интериор. Дъното ú е структурирано така, че да бъде съвместимо с всички видове отоплителни уреди, включително и най-капризните сред тях – индукционните котлони. Капакът е изграден от термоустойчиво стъкло, а атрактивните акцентиращи дръжки от алуминий и силикон.

Благодарение на висококачествените материали, от които е изработена, тя издържа на много ниски или високи температури, започвайки от -20°C и достигайки до +220°C. Поради тази причина може да се използва дори във фурната!

Капацитетът на Dark Line е 1.2 литра, като ще Ви бъде удобна при всяко ежедневно готвене за Вашето семейство. Керамичният слой по вътрешността се характеризира като един от най-добрите топлоотдаващи материали за дълготрайно готвене, като умее да разпределя топлината по цялата си площ за равномерно и цялостно достигане до всички продукти.

Керамиката е много добър материал за готвене, като топлинните свойства са близки до тези на чугуна, като съответно натрупва и отдава топлина равномерно и сравнително дълго време. В сравнение с чугуна, керамиката е по-лека с около 30%. Тенджерата е подходяща за използване във фурна, както и за почистване в съдомиялна машина след приключване на готвенето.

Размери: диаметър – 16см, височина – 7.5см.

6. Иноксова тенджера Schmitter

Тенджера Schmitter

Виж цената за днес

Ако се нуждаете от голяма, дълбока и здрава тенджера, то определено тази иноксова тенджера Schmitter ще Ви свърши добра работа. Нейният капацитет е 6 литра, като в нея можете да приготвяте големи порции храна, да варите кочани с царевица, да задушавате ориз или да варите обилни количества супи.

Дълбоката тенджера Schmitter е изградена изцяло от инокс (неръждаема стомана), включително външното дъно, вътрешността, капакът и неговата дръжка. Неръждаемата стомана е символ на здравина и дълголетие. Притежава висококачествено и устойчиво покритие, против надраскване и корозия, както и за запазване на дълго, дълго време на приятния ú сив цвят.

Дъното на тази шест литрова и голяма тенджера е 3-слойно, с високо излъчване и добро разпределение на топлината. Съвместима е с топлинни източници на газ и електричество. Стените и дъното са с дебелина 4.2мм, което е още един показател за здравината и качеството на този продукт. Тази тенджера притежава Сертификат за качество на Larex.

7. Иноксова касерола Schmitter

Касерола Schmitter

Виж цената за днес

Ако сте решили да обзаведете Вашите кухненски шкафове със здрава и дълготрайна посуда, то тази иноксова касерола Schmitter е идеалното решение. Тя е изградена изцяло от неръждаема стомана, както отвън, така и отвътре. Неръждаемата стомана издържа много добре във времето и запазват своя ,,нов’’ вид и качества.

Устойчива е на окисление (ръждясване), почиства се лесно, запазва бляскавия си ярък вид, отново за много дълго време. Съдовете от неръждаема стомана издържат от 4 до 10 пъти по-дълго от тези от други материали.

Касерола Schmitter е с капацитет от 2.3 литра. В нея можете да варите Вашето домашно мляко, да приготвяте обяд, супа, да варите яйца и всичко останало, което пожелаете. Съвместима е с всички видове топлинни източници, като газови котлони, електрически котлони и различните видове плотове за готвене.

Дебелината на стените и дъното е 4.2мм, което я прави устойчива, здрава и с добър пренос и разпределение на топлината. Характерен минус за приборите от неръждаема стомана е тяхната ниска топлопроводимост, но тук този проблем е отстранен чрез 5-слойно дъно, което разпределя равномерно топлината по цялата площ на дъното и по стените.

Размери: диаметър – 18см, височина – 9см.

Какво е важно да знаете при избор на тенджера?

При избор на нова тенджера, на първо място помислете какъв е Вашият източник на енергия, който използвате в кухнята. Ако имате индукционен плот, трябва да използвате съдове, които имат основа от феромагнитен материал, за да може да се нагряват. Затова можете да се обърнете към съдове от неръждаема стомана с многослойна основа, така че да са съвместими с индукционния плот. Някои производители използват основа от неръждаема стомана с вътрешност от алуминий, за да ги направят съвместими с индукция. Друг удобен вариант са чугунените тенджери.

За газовата или електрическата печка трябва да се съобразите с материалите, от които са изработени тенджерите. Те трябва да имат характеристиките, описани по-горе, т.е. да имат добра топлопроводимост, да са устойчиви и издръжливи, да не отделят токсични съединения при готвене, да не реагират със съставките, използвани при готвенето, и да са лесни за поддръжка. Така, независимо дали избирате тенджери или тигани, комплекти тенджери или чинийки – качественият съд трябва да отговаря на всички тези критерии.

Какво означава качествена тенджера

Качествената тенджера за готвене трябва да има следните характеристики;

  • Да не реагира химически с храната, която се приготвя в нея;
  • Да бъде издръжлива във времето, без да влошава или променя своята форма или свойства;
  • Да бъде добър топлопроводник, за да осигурява равномерно приготвяне на храната;
  • Да бъде удобна за използване, включително от гледна точка на дизайна;
  • Да бъде лесна за почистване, включително като предотвратява залепването на храната по съда или изгарянето.

Тенджера с капак или без капак

Ако искате да намалите времето за приготвяне, трябва да знаете, че е препоръчително да използвате капака на тенджерата, докато ястието се готви. Така топлината ще се разпредели много по-бързо и ястието Ви ще бъде готово за миг! Все пак и отвореният капак има някои предимства, като това, че просто ще имате по-малко артикули за почистване, след края на готвенето, а и ще можете да наблюдавате по-лесно Вашето ястие, без никакви усилия.

Топлопроводимост

Особеностите на материала, от който е направена една тенджера, трябва да Ви интересуват особено. Неръждаемата стомана (сплав от стомана, хром и въглерод), е един от най-устойчивите метали при условия на излагане на директна топлинна обработка. Освен това, благодарение на реакцията на хрома с кислорода, неръждаемата стомана няма да ръждяса, като е защитена от фин филм. Недостатъкът на неръждаемата стомана обаче се проявява, когато говорим за топлопроводимост.

Тъй като не е материал с много добра топлопроводимост, топлината няма да се разпределя равномерно в съда, което ще означава, че храната в основата ще се готви по-бързо от храната отгоре. Това може да повлияе негативно, както на качеството на храната, така и на процеса на дезинфекция на съда.

За да избегнете неравномерно готвене, е важно да изберете комплект качествени тенджери от неръждаема стомана.

5/5 - (2 votes)
Review-bg.com
Logo