Най-Добрите Рутери за 2024

Wi-Fi рутерите помагат на много хора да са в крак с времето. Те ни позволяват да свързваме телефони, таблети, телевизори и друго домашно или офис оборудване с интернет без излишни кабели.

Маршрутизаторът е сърцето на всяка домашна мрежа. Доставчикът на интернет услуги определя скоростта и честотната лента на вашата интернет връзка, но неправилният рутер може сериозно да го ограничи, затова е важно да изберете най-подходящия модел за вас.

Основната задача на рутера е да се свързва с интернет и интелигентно да го разпределя към всички свързани устройства. Многоетапният принцип на работа на предавателя чрез приемане на интернет сигнали позволява изграждането на вътрешна мрежа между всички комуникиращи устройства с възможност за обмен на информация.

Безжичният рутер е устройство, което вече е достъпно навсякъде, където има достъп до интернет. Дори неопитен потребител може лесно да се свърже с него. Изборът на правилния модел рутер за дома обаче не е лесен за мнозина. В тази статия представяме класация на най-добрите рутери, които се предлагат на българския пазар.

Най-добрите рутери

1. Безжичен рутер ASUS RT-AC88U Black

Безжичен рутер Gaming ASUS RT-AC88U

Виж цената за днес

Изключително стилният рутер ASUS RT-AC88U е изборът на тези, които търсят високопроизводителен двулентов безжичен рутер. Уникалното устройство е проектирано с голямо внимание към детайлите от известния производител на висококачествена мултимедийна електроника ASUS. Това означава, че можете да сте сигурни в безупречното качество на устройството.

ASUS RT-AC88U е изграден със стабилен червено-черен дизайн. Той разполага с осем LAN порта с базова скорост на предаване на данни от 1000 Mbits в секунда. Моделът може да функционира и като USB порт. Той може да бъде свързан към USB модем, сървър за печат и файлов сървър. Маршрутизаторът се предлага с четири антени, брандирано захранване и пач кабел. Технологията за защитна стена, както и IP и MAC филтрирането се грижат за безопасното използване на устройството.

Високопроизводителен двулентов безжичен рутер, поддържащ технология MU-MIMO със свръхвисока скорост, актуалните Wi-Fi стандарти 802.11b/g/n/ac и Gigabit Ethernet. Характеристиките включват поддръжка на технологията NitroQAM за повишена пропускателна способност в двете честотни ленти и ускорител на геймърската частна мрежа (GPN) от WTFast, който оптимизира пътя, по който преминават пакетите с игри, за да се сведат до минимум загубите и да се намали времето за изтегляне.

Маршрутизаторът се позиционира като продукт от висок клас, който може да се справя с такива сложни задачи като онлайн игри с едновременен стрийминг на видео в 4K (UHD) резолюция. „Сърцето“ на устройството е едно от най-продуктивните хардуерни решения – SoC-системата Broadcom BCM4709C0, която има две ядра с архитектура ARM A9, работещи на 1,4 GHz. Безжичният маршрутизатор Asus RT-AC88U има четири външни антени за честотната лента 2,4 GHz и четири за честотната лента 5 GHz.

Благодарение на използването на технологията Broadcom NitroQAM скоростта на трансфер на данни в първия случай може да достигне 1000 Mbit/s, а във втория – 2167 Mbit/s. За гигабитовата Ethernet кабелна инфраструктура има 8 LAN-порта с функция за агрегиране на връзките (до 2 Gbit/s). Има два USB порта за стандартите 2.0 и 3.0, както и функционалност на защитна стена, DHCP, FTP, WEB, файлов и печатен сървър.

2. Gaming рутер ASUS RT-AC86U

Виж цената за днес

Рутерът ASUS RT-AC86U е авангардно решение за гейминг, който предлага обща скорост на връзката до 2917Mbps през Wi-Fi благодарение на поддръжката на технологията NitroQAM. Поддържа едновременна работа на честоти 2,4 GHz и 5 GHz и осигурява многопоточен достъп с технологията MU-MIMO. Портовете USB 2.0 тип A и USB 3.0 тип A позволяват работа с 4G/LTE модем. Маршрутизаторът има 4 гигабитови LAN порта за кабелна връзка на компютри и друго оборудване.

За защита на безжичната връзка ASUS RT-AC86U поддържа WEP, WPA, WPA2, WPS. Функционалността му може да се управлява и настройва чрез уеб интерфейса или чрез мобилната програма на ASUS.

Високопроизводителен, двучестотен, свръхвисокоскоростен безжичен маршрутизатор с технология MU-MIMO и 5 порта Gigabit Ethernet. Той е позициониран като модел от висок клас, който може да отговори на нуждите на взискателните потребители. Предназначен е за използване у дома или в малък офис. Той е изграден на хардуерната платформа на Broadcom. Конфигурацията му включва високопроизводителен двуядрен процесор Broadcom BCM4906 с архитектура ARM Cortex-A53 и тактова честота 1,8 GHz.

Радиомодулът BCM4365E отговаря за честотната лента 2,4 GHz (802.11b/g/n), като предава сигнала към три външни антени и осигурява пропускателна способност до 750 Mbit/s (с клиентска поддръжка за собствени режими на модулация). BCM4366E е проектиран за честотната лента 5 GHz (802.11a/n/ac) и допълнително включва вградена вътрешна антена.

Той също така може да работи с MU-MIMO със съотношение 4×4:4. В този случай използването на модулация 1024QAM позволява скорост на връзката от 2167 Mbit/s. За създаване на високоскоростна кабелна локална мрежа със стандарт Gigabit Ethernet рутерът Asus RT-AC86U има 5 порта RJ-45 (1 WAN и 4 LAN). Има два USB порта (2.0 и 3.0), поддържат се функции за защитна стена, NAT, DHCP, FTP, WEB, файлов и принт сървър.

3. Система Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M4 (3-pack) AC1200 Gigabit

Система Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M4 (3-pack) AC1200

Виж цената за днес

Комплектите TP-Link Deco M4 MESH (3-Pack) са сравнително лесни за използване и инсталиране, но мощни устройства, които ще ви позволят да създадете надеждна домашна мрежа с едно име. Тези устройства се характеризират с технологично усъвършенстван дизайн и високо качество на изработката – те са изработени от най-висококачествени материали, за да се гарантира максимална стабилност и издръжливост.

Комплектите TP-Link Deco M4 (3-Pack) MESH позволяват на потребителите да останат онлайн навсякъде в дома – устройствата се превключват сами, което ги прави изключително удобни за използване. Отличителна черта на тези устройства е тяхната производителност. Комплектът може да свързва стабилно до 100 различни устройства – лаптопи, таблети, телевизори, смартфони и др. Освен това има възможност за задаване на родителски контрол, което е особено важно за потребители с малки деца. Можете също така да създадете уникален профил за всеки член на семейството си.

Високопроизводителна двулентова безжична MESH система от клас AC1200, предназначена за изграждане на безпроблемна Wi-Fi 5 (802.11aas) мрежа в помещения с площ до 510 m2. Той е позициониран като най-добрия продукт на средна цена за 2019 г. Предназначени са за оборудване на многостайни апартаменти със сложни разпределения, дву- и триетажни къщи и други просторни жилищни помещения, наситени с голям брой безжични устройства.

За разлика от безжичните мрежи, базирани на конвенционални маршрутизатори или повторители, MESH системата TP-LINK Deco M4 (3 опаковки) не изисква сложна настройка и цялата работа по конфигурирането може да се извърши от потребителя с помощта на приложението Deco, инсталирано на смартфон с операционна система iOS или Android.Включени са три устройства, всяко от които има бърз WAN и LAN гигабитов Ethernet порт.

Чрез умело позициониране на елементите системата решава проблема със слепите зони, увеличава свързаността и избягва мрежовото окабеляване, което е важно при създаването на мрежа при ново обновяване на дизайна. Благодарение на високопроизводителния чипсет на Qualcomm и ефективните вградени антени системата осигурява високи пикови безжични скорости (до 300 Mbit/s в честотната лента 2,4 GHz и до 867 Mbit/s в честотната лента 5 GHz) и е лесно мащабируема.

4. Рутер wireless TP-Link Archer AC4000

Рутер wireless TP-Link Archer AC4000

Виж цената за днес

Високопроизводителен двулентов рутер с трилентова технология за едновременна работа на 3 отделни Wi-Fi канала и поддръжка на гигабитови Ethernet кабелни връзки. Той е позициониран като продукт от най-висок клас с множество функции. Превъзходната скорост на трансфер на данни, както по „въздуха“, така и по кабела, е ключова характеристика на този модел.

TP-LINK Archer C4000 принадлежи към класа SOHO и е предназначен за използване в апартамент, дом или офис. Хардуерът на рутера е Broadcom BCM4708, 4-ядрен процесор, работещ в тандем с три радиомодула и шест външни антени. Благодарение на поддръжката на технологията MU-MIMO 3×3 и модулацията NitroQAM той може да осигури скорост до 750 Mbit/s в честотната лента 2,4 GHz, а при използване на честотата 5 GHz скоростта на връзката може да достигне 1625 Mbit/s.

Това е достатъчно за гледане/стрийминг на висококачествено FullHD и UltraHD видео, игри, бързо взаимодействие с уеб приложения и облачни услуги, прехвърляне на големи файлове и всякакви други задачи. Шестте антени, технологията Beamforming и Range Boost осигуряват впечатляващо безжично покритие 802.11a/b/g/n/as. Два USB порта (2.0 и 3.2 Gen1) се използват за свързване на устройства за съхранение и принтери.

Рутерът TP-LINK Archer C4000 е оборудван с 64-битов четириядрен процесор с тактова честота 1,8 GHz. Инсталираният чип гарантира високата производителност на това устройство.

Маршрутизаторът TP-LINK Archer C4000 излъчва в три честотни ленти. Това осигурява невероятна обща скорост на връзката до 4000 Mbps. Няколко потребители могат да се свържат към рутера едновременно и удобно да работят с различни услуги с висока консумация на трафик.

Сигурността на връзката се осигурява от WEP, WPA2, WPS. Можете да защитите безжичната си мрежа, да зададете парола за нея и да предотвратите неоторизиран достъп, прихващане на изпратени данни.

Маршрутизаторът има шест външни фиксирани антени. В комбинация с мощен предавател те осигуряват голям обхват на безжична връзка. Дори в най-отдалечените стаи на апартамента приемането на сигнала е с висока стабилност.

Рутерът може да се управлява чрез онлайн интерфейс. Освен това производителят предлага приложението Tether за мобилни устройства. Това приложение улеснява конфигурирането на оборудването, а цялата процедура отнема няколко минути.

5. Безжичен рутер TP-Link Archer C6 v3.2

Безжичен рутер TP-Link Archer C6 v3.2, AC1200

Виж цената за днес

Wi-Fi рутерът TP-LINK Archer C6 може да се използва успешно както у дома, така и в офиса. Ще имате стабилна и бърза интернет връзка, включваща 2,4 GHz и 5 GHz Wi-Fi ленти. Две безжични мрежи могат да се използват едновременно. Максималната скорост в честотната лента 2,4 GHz е 300 Mbps, а максималната скорост в честотната лента 5 GHz е 867 Mbps. Маршрутизаторът дава възможност и за кабелна връзка. Броят на LAN портовете е 4. Скоростта на Ethernet е 1 Gbit/s.

Функционалността на рутера TP-LINK Archer C6 е разширена с USB порт. Маршрутизаторът може да се управлява чрез уеб интерфейс и мобилно приложение.

Бърз и богат на функции двулентов безжичен маршрутизатор от клас AC1200, който поддържа изцяло стандарт Wi-Fi 5 (802.11b/g/n/ac) и е оборудван с четири външни антени за осигуряване на широко и висококачествено покритие. Той е позициониран като модел от среден клас, предназначен за създаване на високоскоростна Wi-Fi инфраструктура в 1-3-стаен апартамент, малка самостоятелна къща или малък офис (3-4 настолни компютъра). Високоскоростният WAN порт Gigabit Ethernet LAN може да реализира потенциала на гигабитовата връзка с мрежата на доставчика на интернет.

Освен като маршрутизатор, безжичният маршрутизатор TP-LINK Archer C6 може да работи като точка за достъп, мултимедиен и FTP сървър. Благодарение на двуядрения процесор MediaTek MT7621DAT и поддръжката на технологията MU-MIMO 2×2, той претендира за високи теоретични скорости на трансфер на данни.

В честотната лента 2,4 GHz тя достига 300 Mbit/s, а в честотната лента 5 GHz – до 867 Mbit/s. Тази производителност е достатъчна за всички типични домашни/офисни задачи, включително IPTV стрийминг и висококачествено видео, уеб и облачни услуги, видеоконференции и онлайн игри. Технологията за формиране на лъча и четирите външни антени осигуряват значително усилване на сигнала, което има положителен ефект върху зоната и качеството на покритие.

6. Безжична Система Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M5 (3-pack) AC1300 Gigabit

Безжична Система Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M5 (3-pack) AC1300 Gigabit

Виж цената за днес

Системата TP-Link Deco M5 x3 Mesh е комплект от три еднотипни рутера. Те могат да се използват за разширяване на обхвата на безжичната мрежа. Маршрутизаторите се свързват помежду си без допълнителни затруднения. Създава се обща мрежа с максимално покритие и потребителят може да превключва между устройствата автоматично.

TP-Link Deco M5 x3 може да се използва в големи апартаменти, къщи и офиси. Той осигурява стабилна връзка, като успява напълно да се отърве от мъртвите зони.

Приблизителната площ на покритие е 510 m2.За да конфигурирате системата, можете да използвате не само обичайния онлайн интерфейс, но и приложението Deco за смартфони. Тя улеснява работата с оборудването и има интуитивен интерфейс.

Маршрутизаторите излъчват на честоти 2,4 и 5 GHz. Скоростите им на свързване са съответно 400 и 867 Mbps. Осигурена е висока пропускателна способност на мрежата и всички онлайн услуги могат да се ползват пълноценно. Маршрутизаторите са с компактни размери, а белият им корпус ги прави идеално вписващи се в интериора.

Правилното инсталиране на елементите на системата решава проблема с “мъртвите” зони, повишава стабилността на връзките и избягва полагането на кабели, което е важно в случай на инсталиране на мрежа при наличието на дизайнерска промяна. Wi-Fi mesh-системата може да се модифицира чрез добавяне на повече блокове (до 100 бр.), което пропорционално увеличава зоната на безжично покритие. Всички устройства на системата имат семпъл и ненатрапчив дизайн, който лесно се вписва във всеки домашен интериор.

7. Безжичен рутер Tenda AC10U-AC1200

Безжичен рутер Tenda AC10U, AC1200

Виж цената за днес

Високопроизводителен безжичен маршрутизатор, който може да обслужва потребители в два честотни диапазона и поддържа високоскоростни кабелни връзки. Разполага с пълна поддръжка на технологията MU-MIMO, която осигурява едновременно обслужване на множество клиентски устройства, и технологията Beamforming+, която автоматично генерира насочено предаване на данни, за да подобри покритието в проблемни зони.

Този продукт е в средната ценова категория и цената му е много привлекателна, като се имат предвид действителните технологии, които са приложени. Като основа на хардуерната конфигурация маршрутизаторът Tenda AC10U използва процесор Realtek RTL8197FS с архитектура MIPS 24Kc и тактова честота 1 GHz, както и 128 MB RAM. Четири външни многопосочни антени с коефициент на усилване 5 dBi осигуряват високи скорости на безжично предаване. В честотната лента 2,4 GHz (802.11b/g/n) този показател достига до 300 Mbit/s, а в честотната лента 5 GHz (802.11a/n/aс) – до 867 Mbit/s.

Такива стойности са напълно достатъчни за гледане на висококачествени стрийминг видеоклипове с резолюция 4K, онлайн игри, бърза работа на облачни услуги и други задачи, които изискват значителни количества трафик. Освен това маршрутизаторът поддържа Gigabit Ethernet входящи връзки (до 1 Gbps) и може да поддържа малка високоскоростна кабелна LAN мрежа. Той може да работи в режим на мост или повторител и да действа като защитна стена, DHCP, FTP, файлов и печатен сървър.

Какво е важно да знаете при избор на рутер?

Скорост

Скоростта на рутера трябва да съответства поне на скоростта на избрания план за данни.

По-добре е обявената от производителя на устройството честотна лента да е по-висока от съответната характеристика на тарифния план.

Правилният Wi-Fi стандарт

Подобно на смартфоните и производителите на рутери непрекъснато въвеждат нови и по-мощни стандарти за безжична връзка (протоколи IEEE). Стандартите имат наименования като 802.11 g, 802.11 n и 802.11 ac – това не са просто случайни числа; те описват възможностите на рутера.

Най-новият стандарт е 802.11 ac. Такъв маршрутизатор може да поддържа скорости до един гигабит, което е много по-бързо от предишното ограничение от 600 Mbps. По-голямата част от рутерите и устройствата вече са съвместими с 802.11 ac, така че е подходящ момент за обновяване.

Wi-Fi покритие

Зоната с добър сигнал на Wi-Fi мрежата е определена, без да се вземат предвид бариерите между устройствата.

Качествената и непрекъсната работа на безжичната мрежа е възможна само с оборудване с голям обхват.

Антени

Всичко гореизложено се отнася и за броя и мощността на антените в рутера.

Устройство с една антена няма да изненада с добри показатели за скорост, по-добре е да се предпочитат устройства с три или четири антени.

Портове LAN

Възможностите за скорост на Ethernet портовете са много по-високи от тези на Wi-Fi мрежата.

Към Ethernet портовете се свързват не само персонални компютри, но и модерни приемници или телевизори.

Скоростта на канала от 1 Gbit/s е идеалният избор днес.

3.5/5 - (2 votes)
Review-bg.com
Logo