Най-Добрите Мишки за Компютър и Лаптоп 2024

Компютърната мишка е малък, но неизменен елемент в конструкцията на компютъра, невъзможно е да си представим удобна работа без нея. Изборът на такъв личен инструмент трябва да бъде направен отговорно, като се вземат предвид индивидуалните характеристики и нужди на потребителя. Дори собствениците на лаптопи с вграден тъчпад са склонни да използват мишка, когато е възможно.

Много често потребителите се сблъскват с проблема да изберат надеждна и висококачествена мишка за своите устройства. Съвременните мишки се предлагат в широк диапазон – от обикновени офис мишки, за които преди всичко са необходими стандартни бутони и колелце, до мишки за игри, които позволяват да персонализирате не само функцията на много бутони, но дори и формата на корпуса на мишката и тежестта на устройството. При наличието на толкова много продукти на пазара не винаги е лесно да се намери идеалната мишка за вашия компютър. За да ви помогнем да решите коя е подходяща за вас, ви представяме най-добрите мишки.

Най-добрите мишки

1. Безжична мишка Gaming Razer Viper Ultimate & Dock

Gaming Razer Viper Ultimate & Dock

Виж цената за днес

Доста усъвършенствана мишка за компютърни игри, пусната на пазара през 2020 г. Моделът се отличава най-вече с ергономичния си симетричен дизайн на корпуса, програмируемите допълнителни клавиши и вградената подсветка.

Устройството е свързано с компютъра чрез дистанционно управление и има обхват до 10 м – такъв широк обхват позволява използването на устройството на значително разстояние от компютъра, което може да бъде полезно например по време на презентации. Издръжливостта е гарантирана и от оптичната технология на Razer и висококачествените оптични превключватели. “Устройството е оборудвано с 6 бутона и има сензор, който може да работи в диапазона от 400 до 20000 dpi.

Мишката Razer Viper Ultimate принадлежи към категорията на геймърските устройства, поради което е чувствителна към резки движения и е идеална за динамични игри. Ергономичният дизайн позволява удобен захват с длан и пръсти, а монтираният отдолу превключвател ви позволява да променяте резолюцията на сензора дори по време на игра. Между предните два бутона има колелце за превъртане, а допълнителните бутони могат да бъдат програмирани за задаване на различни команди. Той се предлага и със специална докинг станция за зареждане на батерията на устройството

2. Безжична мишка Gaming Logitech G305 LightSpeed Hero

 

Gaming Logitech G305

Виж цената за днес

Доста усъвършенствана мишка от специалната серия G на Logitech за игри. Мишката е предназначена предимно за геймъри и любители на електронните спортове. Мишката има 5 бутона и колелце за превъртане, а самите бутони могат да бъдат пренасочвани и програмирани. Една от основните характеристики на модела е възможността за безжично свързване с компютър. Той се свързва с компютър чрез компактен USB-радиомодул, който може да се съхранява директно в мишката.

Безжичната връзка използва патентованата технология LIGHTSPEED, която позволява честота на запитване на шината до 1000 Hz. Времето за реакция е 1 ms, а в режим на пестене на енергия – 8 ms. Геймърската мишка Logitech G305 включва HERO – оптичен сензор, който работи с разделителна способност от 200 до 12000 dpi. Няма подсветка, но има светодиод, който уведомява потребителя за нивото на батерията и режимите на DPI.

Експлоатационен живот на основните бутони 10 милиона натискания на клавиши. Устройството се захранва от сменяема батерия АА, която осигурява около 250 часа живот на батерията. Основата на мишката е оборудвана с крачета с тефлонова подложка, които гарантират издръжливост до 250 км пробег върху подложката за мишка Logitech G240 Series.

3. Мишка Apple Magic 3

Apple Magic 3

Виж цената за днес

Apple Magic Mouse е безжична мишка за устройства на Apple. Той съчетава минималистичен дизайн с удобна ергономичност. Повърхността на мишката е Multi-Touch за прости жестове, като например ви позволява да навигирате между уеб страници и да превъртате през документи чрез плъзгане, които правят използването на Mac бързо и лесно.

Оптичният сензор с разделителна способност 1000 dpi ви осигурява прецизно усещане за работа с ръка. Работи с Mac с OS X 10.11 или по-нова версия и iPad iPad OS 13.4 или по-нова версия чрез Bluetooth. Акумулаторната батерия издържа до 30 дни непрекъсната употреба. Включеният в опаковката кабел USB-C/Lightning ще позволи зареждането на мишката от Mac устройства с USB-C конектор.

4. Безжична мишка Microsoft Precision

Microsoft Precision

Виж цената за днес

Microsoft Precision Mouse има ергономичен дизайн с извити линии и прорез от лявата страна с удобна опора за палеца. Формата я прави удобна както за геймърска мишка, така и за използване в офис. В допълнение към двата стандартни бутона и колелцето за превъртане, което също е бутон, има три допълнителни клавиша. Двете големи изпълняват команди напред и назад по подразбиране, а средната малка превключва задачите. Ако е необходимо, потребителят може да препрограмира всички бутони по свой вкус.

Благодарение на технологията Smart Switching мишката може да управлява до три устройства едновременно и лесно да превключва между тях. Свързва се чрез безжичната технология Bluetooth LE, но при необходимост може да се свърже и чрез кабелна връзка с компютър. Кабелната връзка се осъществява чрез USB кабела, който се доставя с мишката. Той също така зарежда акумулаторната батерия, вградена в мишката Microsoft Precision Mouse. Батерията може да издържи до три месеца с едно зареждане.

5. Безжична мишка Trust Evo Advanced

Trust Evo Advanced

Виж цената за днес

Безжична компютърна мишка, отличаваща се с удобен ергономичен дизайн и надеждна технология за лазерно позициониране за прецизно позициониране на курсора и удобна работа върху различни повърхности. Устройството може да се свърже с компютър чрез радиовръзка, като се постави включеният компактен радиоприемник в USB порта на лаптоп или компютър.

Мишката се захранва с две батерии АА, които според производителя осигуряват непрекъсната работа в продължение на 12 месеца. Безжичната лазерна мишка Trust Evo Advanced е оборудвана със 7 бутона и има максимална разделителна способност на сензора от 2400 dpi, което позволява използването на устройството за различни компютърни игри, както и за проектиране, рисуване и други специфични задачи.

Някои клавиши са разположени отстрани на устройството за по-удобно използване – можете да ги достигнете с десния палец. Мишката е снабдена с превключвател за намаляване на разделителната способност до 800 или 1600 dpi. Такава манипулация може да се наложи, ако искате да забавите движението на курсора. Текущата разделителна способност се показва със светодиоден индикатор. Мишката е в черен цвят, разреден със стилни сребърни ивици, и тежи 149 г.

6. Мишка Gaming Logitech G403 Hero

Gaming Logitech G403

Виж цената за днес

Геймърски модел от среден клас, който се отличава най-вече с регулируемото си тегло – “естественото” тегло е 87 г, но то може да се променя чрез инсталиране/премахване на специални тежести. Устройството принадлежи към кабелните решения и се свързва с компютъра чрез класически USB порт с помощта на кабел с дължина 2,1 метра.

Основата на устройството е класическа оптична технология и изключително надежден Hero сензор, а удобният ергономичен дизайн ви позволява да хванете устройството както с длан, така и с пръст. Мишката Logitech G403 Hero се отличава с 5 програмируеми бутона, регулируема разделителна способност (100-16000 dpi) и висока максимална скорост (10 m/s) на курсора, която гарантира, че мишката няма да се загуби дори при резки движения.

Бутонът DPI ви позволява да променяте разделителната способност по време на игра, а вградената памет ви позволява да съхранявате профили с настройки за различни игри. Това се отнася най-вече за командите, които се “залагат” на определени бутони – настройките за всяка игра остават същите. Кабелът на този модел е оплетен, което го предпазва от механични въздействия.

7. Безжична мишка Microsoft 3500

 

Microsoft 3500

Виж цената за днес

Компактна безжична за преносими компютри. Моделът има класически набор от функции (три основни бутона и колело за превъртане) и се предлага в няколко цвята на пазара. Но основната ѝ характеристика е използването на технологията BlueTrack – оригинално решение на Microsoft, което осигурява по-прецизно позициониране на курсора и позволява на мишката да работи върху повърхности, неприемливи за обикновените устройства, като килими и пр.

Мишката има вградена LED светлина, така че ще разберете кога зарядът е изчерпан или в критична точка. В зависимост от интензивността батериите издържат до 240 дни. Безжичната мобилна мишка на Microsoft 3500 е изработена с матово пластмасово покритие, така че е лесно да я поддържате чиста.

Виж още: Най-добрите геймърски мишки

Какво е важно да знаете при избор на мишка за своя компютър или лаптоп?

Тип връзка

Кабелната мишка е първият и най-прост тип. Той е свързан с компютъра с помощта на проводник. Преди около 10 години често се използваха кабелни мишки, които се свързваха към компютъра със специален конектор на гърба на системния блок. Днес почти всички кабелни мишки са свързани чрез USB порт.

Безжична мишка – комуникира с компютъра ви чрез радиовръзка. Захранва се с батерии. Той може да се свърже с компютъра ви по много различни начини. Или директно чрез Bluetooth, или чрез специален безжичен адаптер, който се поставя в USB порта. Идеален за собственици на лаптопи и почитатели на модерния минималистичен интериор. Колкото по-малко проводници, толкова по-добре.

Функция

Стандартна мишка, типична за офиса. Предлага се в различни размери и винаги има два бутона и колелце, върху което можете да щракнете (не всеки знае това).

Геймърските мишки се отличават с необичаен дизайн, ергономичност, допълнителни клавиши и подсветка. Геймърските мишки са специално проектирани да предават ясно движенията на играча, така че ръката му да не се уморява по време на дълги игрови сесии.

Тип светлинен лъч

Оптични мишки – тези мишки използват светодиоди. Максимална разделителна способност – 1500 dpi. Оптичната мишка се разпознава по характерното светене отдолу. Не работи върху огледални или стъклени повърхности. За по-прецизна работа е необходима подложка за мишка. Като се фокусира върху промените в цветовете на пикселите, сензорът на мишката може по-добре да отчита движението на мишката в пространството.

Лазерните мишки се основават на полупроводникови лазери. Лазерните мишки са по-точни. За разлика от оптичните мишки, курсорът не се клати, когато е в покой, и не свети отдолу. Той може да работи върху всякакви повърхности.

Размер

Доста субективен критерий. На пазара има миниатюрни, стандартни и големи модели. Обикновено се избира според размера на дланта. Някои потребители харесват усещането за по-голяма мишка в ръката си. Както се казва, това е въпрос на вкус.

Резолюция на сензора

Разделителната способност на сензора (измервана в dpi или точки на инч) определя колко добре може да се използва мишката и колко точно може да се използва. Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-точна е позицията на курсора върху екрана.

Някои мишки се отличават с

 – Ниска разделителна способност (до 600 dpi);
 – Със средна разделителна способност (от 600 до 1500 dpi);
 – Висока разделителна способност (от 1500 dpi и повече).

Мишка с по-висока разделителна способност си струва да купите, ако обичате да играете динамични игри, да редактирате снимки или да работите професионално с 3D дизайн и графики. Моделите със средна разделителна способност са достатъчни за обичайни задачи.

Дизайн

Стандартните – са оптичните. Те имат 2 бутона и колело за превъртане, което работи като трети бутон;

Вертикални – имат необичаен дизайн, сякаш са обърнати нагоре. Смисълът е, че при използване на вертикална мишка китката е в анатомично правилно положение и се уморява по-малко;

Мишките със сензорно докосване – са специален вид мишки с многократно докосване. Тези мишки нямат традиционните кликания на бутоните на мишката, които напълно отсъстват от дизайна. Сензорната повърхност замества конвенционалния дизайн.

5 безценни съвета при избор на най-добрата мишка за вас

 1. Изберете мишка, която се държи удобно в ръката ви. Формата, теглото и ергономичността му са много индивидуални фактори. Затова е важно да държите мишката в ръка, преди да я купите.

 2. Когато избирате между оптична и лазерна мишка, е по-добре да изберете втората. Лазерната компютърна мишка е по-точна и не натоварва работната повърхност.

 3. Кабелен или безжичен – това зависи от вас. Между другото, всички кабелни мишки с периферни мишки са кабелни. При мишката с кабел никога няма да се получи неочаквано изтощаване на батерията, докато безжичната версия е подходяща за дизайнери и хора, които работят с компютърна графика. Безжичната мишка е удобна и ако често правите презентации, използвате лаптопа си като екран, за да гледате филми, или за случаите, когато не искате да работите на бюрото си.

 4. Обърнете внимание на обхвата на безжичната си мишка. Това е посочено директно върху опаковката или в спецификациите. Бюджетните безжични мишки комуникират с компютъра на честота 27 MHz. Обикновено обхватът им е по-малък от 2 метра. Ако мишката ви работи в честотната лента 900 MHz, можете да разчитате на много по-голям обхват. Ако мишката ви е в честотната лента 2,4 GHz, можете да разчитате на стабилно приемане на сигнал на разстояние до 10 метра.

 5. Що се отнася до разделителната способност на сензора: ако се занимавате само с офис задачи, тя няма да има голямо значение. Ако се занимавате с компютърна графика, моделиране или игри, изберете модели с по-висока разделителна способност – над 1500 dpi.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo