Най-Добрите Кухненски Ножове за 2024

Ако обичате да готвите и често разфасовате, било то месо, зеленчуци или настъргвате на дребно, то нуждаете се от качествен нож, който е остър и с него можете лесно да маневрирате над дъската.

В миналото стандартизираните размери на готварските ножове не бяха наистина спазвани, но времената се промениха и вече все повече се набляга на личните предпочитания, дължината и материала на остриетата.

Съвременните кухненски ножове се различават от нож до нож. Някои са предназначени само за разфасоване, други пък позволяват по-лесното и прецизно нарязване на твърди кореноплодни зеленчуци или парчета месо. Повечето попадат в следните групи: ,,ножът на главния готвач’’, ,,нож за филе’’, ,,универсален нож’’, ,,нож за хляб’’ и ,,азиатски нож’’.

Професионалните готвачи обикновено предпочитат двадесет сантиметровите остриета от неръждаема стомана за своите ,,ножове на главния готвач’’, но можете да намерите различни алтернативни големини, за които смятате, че ще Ви бъдат по-удобни. Прочетете по-надолу, за да разберете какво ги различава и как да изберете правилния нож за Вашите нужди.

Разбира се, добрият нож не може да се определи с една единствена характеристика. Той трябва да притежава няколко качества. Става въпрос за това колко удобно се чувствате, когато го държите в ръката си: той трябва да се чувства като продължение на ръката Ви. Препоръчваме Ви да закупите най-добрия кухненски нож онлайн. Тук ще намерите много модели готварски ножове на по-изгодни цени в сравнение с конвенционалните магазини. А сега нека да видим кои са най-популярните и най-добрите кухненски ножове.

Най-добрите кухненски ножове

1. Нож Sanoku Tefal Ingenio Ice Force

Нож Sanoku Tefal Ingenio Ice Force

Виж цената за днес

Sanoku Tefal е класически азиатски нож. Формата на острието му е малко по-тънка в сравнение с останалите модели. Той е универсален и можете да го използвате за всякакви задачи в кухнята. Уверяваме Ви, че след като го използвате няколко пъти, ще Ви бъде трудно да се разделите с него.

Острието на нож Sanoku Tefal е изградено от 18см неръждаема стомана. То е здраво, устойчиво, остро и изключително стабилно. Черната му дръжка, направена от пластмаса, има отлична ергономичност, благодарение на олекотената си структура. Типично за азиатските ножове, острието е оребрено с фини вдълбани овали, които предотвратяват полепване и натрупване на резените.

С този нож в ръка, ще се чувствате комфортно и ще можете лесно да го вдигате и местите, докато режете продуктите. Връзката между дръжката и острието на ножа е достатъчно гладка, за да не Ви притеснява.

2. Кухненски нож Tefal Ever Sharp

Кухненски нож Tefal Ever Sharp

Виж цената за днес

Този професионален ,,нож на готвача’’ извежда рязането на храна на друго, много по-напреднало ниво. Ще Ви помогне да нарежете равномерно всичко необходимо за рецептата, благодарение на здравото си острие, изработено от немска неръждаема стомана.

Включва опора за съхранение, което поддържа ножа винаги остър, винаги когато Ви потрябва. Освен това държачът ще го съхранява на прилежно и защитено място, без да се притеснявате, че детето Ви например може да се пореже. Опората можете да поставите или на Вашия кухненски плот или в кухненски шкаф. Смятаме, че това е идеалният нож за ежедневна употреба.

Острието и дръжката са изградени от неръждаема стомана, която гарантирано ще Ви служи вярно дълги години наред. Дължината на острието е 16.5см. Дръжката е много удобна за Вашите ръце и е специално изработена и направена да бъде издръжлива.

3. Нож на главния готвач Cooking by Heinner Profesional

Нож на главния готвач Cooking by Heinner Profesional

Виж цената за днес

Този нож превръща всяко парче месо или зеленчук в лесно обработваем консуматив, благодарение на дългото си и остро острие от неръждаема стомана. Дължината на острието е 31см с 2.5мм дебелина. Cooking by Heinner Profesional е много сполучлива и елегантна комбинация между червена и атрактивна пластмасова дръжка и иноксова основа.

Cooking by Heinner Profesional спада към категорията ,,нож на главния готвач”, като може да бъда идеалният Ви помощник за всяка една готварска рецепта. Той кълца на дребно, реже на купчета, обезкостява, оформя едри парчета и то го прави много добре, защото острието му е с голяма дължина и обхваща лесно по-голям обем от продукти.

Неръждаемата стомана, от която е изградено острието, има специални свойства, почиства се лесно, не залепва и не позволява задържането на неприятни миризми. Дръжката на ножа е с приятен на допир дизайн и модерна визия. Тя също така е ергономична и се чувства добре при използване, като по този начин повишава безопасността по време на операциите по рязане и щанцоване. Ножът е подходящ за почистване в съдомиялна.

4. Кухненски нож Gyuto Suncraft

Кухненски нож Gyuto Suncraft

Виж цената за днес

Този уникален кухненски нож Gyuto Suncraft е липсващата част във Вашата кухня, за да получите производителността и ефективността, които искате, когато става въпрос за рязане на плодове, зеленчуци или месо.

Ножът е изработен от многослойна неръждаема стомана, а дръжката от дърво. За направата на острието е използвана 33-слойна стомана, което прави модела изключително издръжлив, здрав и устойчив на всякакви външни предизвикателства. Дръжката е от ламинирана брезова и кленова дървесина, импрегнирана със смола и изключително устойчива на влага и топлина. Модерният му дизайн ще пасне успешно на всеки кухненски плот.

Освен, че ще можете да имате желаната форма на храната, която консумирате, този продукт ще Ви осигури удобство при използване, разполагайки с дървена дръжка със запазен естествен цвят и визия, което ще придаде специален стил на Вашата кухня.

Вашите кухненски аксесоари имат повече значение, отколкото си представяте, затова не бива да пренебрегвате добрия им външен вид. Уникалният дизайн на дръжката и релефът на острието предотвратяват навлизането на остатъци от храна между острието и дръжката, както и залепването на резените по време на рязане. Благодарение на висококачествената си изработка, ножът Gyuto Suncraft е устойчив на корозия, с дълготраен ръб на острието.
Обща дължина – 31см; дължина на острието – 21см; тегло – 180гр.

5. Кухненски нож Victorinox Fibrox Santoku Knife

Кухненски нож Victorinox Fibrox Santoku Knife

Виж цената за днес

Кухненският нож Victorinox Fibrox Santoku Knife има високо право острие с гладък ръб и релефно незалепващо покритие за рязане на широка гама от съставки и продукти. Благодарение на височината, широчината и оптималната дебелина на острието му, с него е изключително лесно да нарежете всичко, което пожелаете. Ножът е подходящ за универсална употреба.

Модерният дизайн комбинира двойно темперирано (закалено) острие за оптимална гъвкавост с ергономично оформена дръжка в черен цвят. Във вътрешния край на дръжката има удължител за режещ предпазител. Термопластичната дръжка е здрава и може да се използва до 100° C. Острието е изработено от най-популярната европейска хромирана стомана, която притежава висока устойчивост на корозия и твърдост. Дължината на острието е 17см.

Какво е важно да знаете при избор на кухненски нож?

Какви видове ножове съществуват

Ако търсите професионални ножове, вероятно имате известен опит в кухнята и искате новите Ви покупки да Ви помогнат повече, отколкото да Ви объркват, когато готвите. Може да знаете, или да не знаете, но има няколко вида ножове, които служат за различни цели. Ако бюджетът не Ви позволява да закупите цял комплект, нашият съвет е да започнете с нож, наречен „ножът на готвача“.

Това е най-често използваният нож, острието му обикновено варира около 20см до 30см и е леко извито. Можете да го използвате за почти всякакъв вид храна, от почистване на картофи до рязане на хляб. Освен това можете да закупите и универсален нож, или за хляб и евентуално нож за белене, обезкостяване, филетиране, касапски, назъбен и др. Универсалният нож обикновено е с острие около 10-15см и може да се използва за много цели.

Острие

Кухненските ножове могат да имат японско острие или немско острие. Обикновено специалист знае как бързо да разграничи двете неща, но ако Вие не сте готвачи, тук можете да научите тези подробности.

Японските ножове са по-лесни за използване, по-гъвкави и с тънко острие. Изработени са от твърда и остра карбонатна стомана, която изисква по-внимателна поддръжка. Подходящи са за фино нарязване.

Немските ножове са със симетричен профил и могат да се използват както от десничари, така и от левичари. Изработени са от мека, неръждаема стомана и не изискват много грижи. Обикновено дръжката им е дървена. Често се използват за лов или за по-интензивна работа, където е необходим издръжлив нож.

Острието може да бъде изработено от: неръждаема стомана, керамика, карбонатна стомана или ламинирана стомана. Острието от неръждаема стомана е идеално за обикновен потребител, който се нуждае от издръжлив и лесен за наточване нож.

Въглеродната стомана е предпочитана от специалистите, но не можем да кажем, че е най-добрият материал за нож. Може да се заточва много добре, но материалът не му позволява да издържи твърде дълго, освен това има риск от начупване или петна от ръжда.

Ламинираната стомана е добра комбинация между горните два материала. Той е много устойчив и не изисква прекалено строга поддръжка.

Керамичните остриета започват да стават все по-предпочитани от всички. Предимствата им са: много прецизно рязане, по-лесни са за работа и са много остри. Те обаче могат да се затъпят с времето и за да ги заточите е необходим специален уред или специалист.

Дръжка

Дръжката на ножа трябва да е здрава, издръжлива и преди всичко удобна, но това зависи и от използвания материал. Дръжката може да бъде изработена от пластмаса, дърво, неръждаема стомана и др.

Металната дръжка може да се изплъзне, ако ръцете Ви са мокри, като може би най-често срещаният вариант е пластмасовият. Можете също така да изберете според Вашите предпочитания или навици.

Други характеристики

По отношение на размерите и теглото на ножа, решенията ще се вземат принципно в зависимост от това, което Ви е по-лесно. Важно е ножът да се чувства максимално удобно в ръката Ви и да се борави лесно с него, но трябва да се съобразите и с неговата точност при рязане.

Можете да изберете капаци за защита на острието на ножа или магнитни държачи/ ленти за съхранение на стената или на кухненския плот, за да имате всички на едно място под ръка.

Заточване

Използвайте стомана за заточване на ножовете и ако ръбът на острието е изключително тъп или повреден, използвайте керамична мелница, диамантена мелница или подходящ точилен камък, за да го възстановите.

5/5 - (3 votes)
Review-bg.com
Logo