Най-Добрите Колела / Велосипеди за 2024

Колелата и велосипедите са не само забавни средства за развлечение, но и изключително полезни за подобряване на вашето здраве и благополучие. От физическата активност до предимствата за здравето на сърцето, колоезденето може да има невероятен положителен ефект върху вашия живот.

Колоезденето е прекрасен начин да подобрите вашата физическа активност и фитнес ниво. Въртенето на педалите на велосипеда е отлично кардиоваскуларно упражнение, което подпомага развитието на издръжливостта и подобрява сърдечно-съдовата функция. Това може да помогне за намаляване на риска от различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Редовното колоездене стимулира работата на сърцето и подобрява циркулацията на кръвта. Това помага за поддържане на здравословен ритъм на сърцето, намалява нивото на холестерола и риска от високо кръвно налягане. Като кардиоваскуларна активност, колоезденето може да помогне за подобряване на общата функция на сърцето и да намали риска от сърдечни заболявания.

Въртенето на педалите на велосипеда е отличен начин за трениране на мускулите на крайниците, особено в бедрата. Това подпомага укрепването на мускулната маса и повишаване на мускулната издръжливост. Освен това, колоезденето е нежно към ставите и не предизвиква голямо натоварване.

Подбрахме за вас списък с най-добрите колела / велосипеди, за които смятане, че са най-функционални, най-удобни и на най-оптимална цена. Разгледайте ги в по-долните редове.

Най-добрите колела / велосипеди

1. Велосипед MTB 27.5″ SNOOP 5.1

MTB 27.5" SNOOP 5.1

Виж цената за днес

Моделът е проектиран да осигурява комфорт, стабилност и повишена безопасност. Базовото оборудване го препоръчва за развлекателна употреба, т.е. горски пътеки, макадам или паркове. Типът на рамката е Hardtail, която допринася до по-ефективно изкачване на неравни терени и хълмове. Hardtail рамката има предно окачване (вилка), но липсва задно окачване, и благодарение на това няма излишна загуба на енергия при въртенето на педалите, което прави колелото по-бързо и по-леко в изкачванията. Размерът на рамката е 18 инча.

Технически характеристики: Амортисьорна вилка и въздушна окачваща вилка, хидравлична спирачка с дискова спирачна система. Серията на спирачките е Sypo Hydraulic Disc. Хидравличната спирачка на този модел е негов плюс, защото този тип спирачки са много по-надеждни в контрола на спиране, в сравнение с дисковите. Корпусът е изграден от сплав.

Диаметър на гумата: 27.5 инча. Тегло: 15.5 кг.

2. Велосипед MTB 27.5″ Omega Legion

MTB 27.5

Виж цената за днес

Изберете 27.5 Omega Legion MTB велосипед, лесен за използване и на добра цена! Този модел се препоръчва за планински писти, като е идеален за начинаещи. Рамката е тип Hardtail, а вилката е с окачване. Велосипедът е снабден с 48 сантиметрова рамка. Още с първата употреба, този велосипед, ще ви пасне идеално!

Типът на рамката е Hardtail, което олекотява конструкцията и прави самия велосипед по-подходящ за изкачвания, особено планински изкачвания, поради липсата на задно окачване.

Технически характеристики: Амортисьорна вилка направена от стомана, в комбинация с пружинна окачваща вилка. Хидравлична спирачка с дискова спирачна система, серия Shimano M500. Тази серия предоставя технология с висока производителност на достъпна цена. При нея контактните уплътнения са с вътрешна гресираща втулка, за да предпазят външните елементи и греста намираща се по тях.

Корпусът е изграден от алуминий. Броят на скоростите е 21, така че този велосипед ще бъде идеален за вашите дни на забавление из планинските пътеки. Като допълнителни аксесоари получавате верига и котешки очи. Диаметър на гумата е 27.5 инча.

3. Велосипед MTB 27.5″ SNOOP 3.1

MTB 27.5

Виж цената за днес

MTB 27.5″ SNOOP 3.1 е планински тип велосипед, подходящ за колоездене, както от начинаещи, така и от средно напреднали и напреднали. Добрите му характеристики и високото ниво на удобство, с 18 инчова рамка, успешно покриват дори най-високите професионални изисквания.

Типът на рамката е Hardtail, тоест само с предно окачване (вилка), което спомага за олекотеността в маневрите и най-вече за по-лесното изкачване на стръмни баири и урви. Типът на вилката е амортисьорен и силно подхожда на неравни терени или при прескачане на тротоари.

Планинският велосипед MTB 27.5″ SNOOP 3.1 е снабден със спирачна система V-brake, от серията Sypo Hydraulic Disc. V-образните спирачки (известни също като конзолни спирачки с директно издърпване) се управляват чрез кабел, който минава от едната страна на спирачката и през горната част, като дърпа двете половини заедно.

Корпусът е изграден от алуминий, който прави конструкцията на велосипеда изключително лека и лесна за пренасяне.

Диаметър на гумата: 27.5 инча. Тегло: 15.5 кг.

4. Велосипед MTB 26″ SNOOP 4.0

MTB 26" SNOOP 4.0,

Виж цената за днес

Този модел велосипед е подходящ за по-напредналите сред вас, които възнамеряват да правят дълги планински преходи в по-големите дълбини на планините. Велосипедът е оборудван с 18 инчова рамка и всичко нужно, за да бъде удобен, лек и маневрен.

Hardtail рамката на MTB 26″ SNOOP 4.0 е ефективни при изкачване на неравни терени и хълмове. Без задно окачване, силата на въртенето на педалите се предава директно към задното колело, което дава по-голяма ефективност и подобрена трахео идентификация на задното колело. Тя е по-лека и по-проста като конструкция. Това се дължи на отсъствието на допълнителни амортизатори и свързаната с тяхната тежест. Също така, без задно окачване, рамките са по-прости по дизайн и по-лесни за поддръжка.

Материалът на корпуса е от сплав, а вилката е направена от стомана. Това е изключително здрав велосипед с 24 скорости и механичен вид спирачка с дискова спирачна система от серията Sypo DS01 Mecanic. Спирачките от тази серия отразяват много положителни качества, като надеждно спиране, лесна поддръжка и настройка, както и имат много по-ниска цена отколкото хидравличните.

Диаметър на гумата: 26 инча. Тегло: 15.6 кг.

5. Велосипед MTB Carpat Acura C2699H

MTB Carpat Acura C2699H

Виж цената за днес

MTB Carpat Acura C2699H е страхотен велосипед, за планинско колоездене за средно напреднали и напреднали колоездачи. С него ще ви бъде значително по-удобно обикалянето и катеренето на планински пътеки и хълмове. Ще изкачвате върхове с лекота и бързо ще стигате до невероятни гледки от високо. За целта ще можете да се възползвате от 21 скорости и дискова система с хидравлична спирачка.

Велосипедът поддържа максимално тегло на колоездача до 120кг, така че, ако сте човек тежащ повече килограми, спокойно ще можете да използвате модела.

Размерът на рамката е 43см, тип Hardtail, което означава, че рамката е без задно окачване и е много по-ефективна при изкачване на хълмове, стръмни баири, преминаване през неравности или прескачане на тротоари, защото тежестта се предава изцяло на задното колело, с което отблъскващата сила се увеличава многократно. Материалът, от който е изработена вилката е стомана.

Корпусът е изцяло от алуминий – лек, но устойчив; улеснява маневрирането и не натоварва водача при продължително колоездене. Струва си да се обърне специално внимание и на цвета на велосипеда, защото той също е изключително атрактивен и забележим, в комбинация от зелено, сиво и черно.

6. Велосипед MTB 29-er Carpat Montana, C2999A

MTB 29-er Carpat Montana

Виж цената за днес

Следващият модел планински велосипед е един от най-предпочитаните сред колоездачите, които търсят подходящо колело за планински преходи. Този модел ще ви предостави нужния комфорт, който търсите, за да преминавате по-лесно из между каменисти неравности, стръмни горски пътеки и неравности.

MTB 29-er Carpat Montana ще задоволи потребностите на средно напреднали и напреднали колоездачи. Моделът има амортисьорна вилка и пружинна окачваща вилка. За вашето страхотно преживява ще можете да използвате 21 скорости, а комфортът ви в маневрирането ще бъде гарантирам от алуминиевата рамка.

Размерът на рамката е 45.1см, тип Hardtail. Това означава, че велосипедът е сравнително по-лек от планинските велосипеди с пълен ход (full-suspension). Това се дължи на отсъствието на допълнителни амортизатори и свързаната с тях тежест. Също така, без задно окачване, рамката Hardtail е по-проста като дизайн и съответно по-лесна за поддръжка. Поради по-малкия брой движещи се части и отсъствието на задно окачване, този тип рамка изисква по-малко поддръжка и е по-евтина за обслужване и ремонт.

Спирачката на велосипед MTB 29-er Carpat Montana използва механична сила, генерирана от теглото на кабелите, за да предаде сила на спирачката и да спре въртенето на колелото. В едната крайна точка на кабела има лостче за спиране, което се натиска от водача, а в другата крайна точка кабелът е свързан с механизмът на спирачката. Когато водачът натисне лостчето за спиране, силата се предава през кабела. Тази сила притиска спирачката към джантата на колелото, което причинява триене и забавя колелото. Диаметър на гумата: 29 инча.

7. Велосипед MTB-HT Acura Carpat C2799H

Велосипед MTB-HT Acura Carpat C2799H

Виж цената за днес

Последният модел в този чарт, но не по значение, е хибриден тип велосипед, подходящ не само за забавление, но и за пътешествия. Той е устойчив на дълго каране, особено през по-тежки терени, със затруднена преходност и много неравности.

Велосипедът се препоръчва за средно напреднали и напреднали водачи, които обичат дългите и безгрижни преходи. Типът на вилката е амортисьорен, а задната вилка е пружинна – това е още една причина да изберете MTB-HT Acura Carpat C2799H за преминаване през неравни терени. Вилката е направена от стомана.

Спирачката е хидравлична, комбинирана с дискова спирачна система. Задният дерайльор също се характеризира с прецизно превключване, като предлага плавен и прецизен преход. Това позволява на водача да избере правилната скорост в зависимост от терена и интензитета на карането. Дерайльорът е лесен за настройка и поддръжка. Това е особено полезно за начинаещи колоездачи или за тези, които не искат сложни настройки.

На какви характеристики да обърнете внимание при избор на колело / велосипед

Каква е разликата между хидравличен диск и механичен диск?

Можете да разделите дисковите спирачки на два вида: механични и хидравлични. Механичните системи се управляват с кабел, както по-голямата част от спирачките с джанти, докато хидравличните системи използват течност за прехвърляне на силата от лоста към шублера.

Размер на рамката

Правилният размер на рамката е от съществено значение за комфорта и управлението на велосипеда. Важно е да изберете велосипед, който е подходящ за вашата височина и фигура.

Вид на велосипеда

Има различни видове велосипеди, като планински велосипеди, шосейни велосипеди, градски велосипеди и други. Изборът на подходящ вид велосипед зависи от вашия стил на каране и предпочитания.

Качество на компонентите

Когато оценявате велосипед, трябва да прецените качеството на компонентите като скорости, спирачки, вилки и гуми. По-висококачествените компоненти обикновено предлагат по-добра производителност и издръжливост.

Бюджет

Вашето бюджетно ограничение е важен фактор при избора на подходящ велосипед. Определете колко сте готови да инвестирате и търсете велосипед, който отговаря на вашите изисквания и възможности.

Какви типове велосипеди съществуват?

Ако знаете типовете велосипеди, които можете да намерите в момента на пазара, ще знаете и как да изберете най-подходящия за вас. Ето какви типове има и какви да техните характеристики:
Cursiera  – има ниско тегло, като много бърз модел. От гледна точка на аксесоарите треньорът е с малък брой, като целта е теглото да е ниско, под 10 кг. С негова помощ можете да развиете скорост до 50 км/ч. Въпреки това е важно да се спомене, че позицията може да е неудобна за някои хора.
Планински велосипед  – повечето велосипеди Omega са от този тип, като са специално проектирани за неравен терен. Този модел е много по-устойчив, има голямо тегло и е оборудван с широки колела. Не се препоръчва обаче за хора, които живеят на горните етажи и трябва да го носят всеки ден вкъщи.
Cyclocross  – представлява хибриден модел, представляващ комбинация между планински велосипед и състезателен велосипед. Изграден е с ниско тегло, което се възползва от повишена устойчивост.
Градски велосипед  – за разлика от други модели, този претърпя множество подобрения през последните няколко години. Освен това този модел е много лесен за управление и предлага голямо удобство, както и устойчивост на дупки и спиране.
5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo