Най-Добрите Камини на Дърва за 2024

Огънят представлява уют, благополучие и спокойствие. Огънят създава специална атмосфера, която спомага за релаксация и облекчава стреса. За тази цел се използват камини. Вече има много модели, които могат да се използват за отопление или декорация на дома ви. Необходимо е предварително да се определи предназначението на оборудването, в противен случай как да се избере камина на дърва, която да отговаря на всички изисквания?

Съществуват много начини за решаване на проблема с отоплението на имението. Един от най-простите варианти е инсталирането на печка за камина. Това устройство се превръща не само в източник на топлина, но и в интериорна декорация и място за приятно прекарване на свободното време. Днес на българския потребител се предлага впечатляваща гама от камини, както местно, така и чуждестранно производство.

Камините на дърва са издръжливи и популярни конструкции, които се отличават с висока производителност и лесен монтаж. Те могат да отопляват всяка площ в селски къщи и частни домове. Освен това те имат привлекателен външен вид, тъй като корпусът им наподобява истинска скъпа камина.

В тази статия е направен преглед на популярните модели камини на дърва въз основа на отзивите на потребителите.

Най-добрите камини на дърва

1. Камина на дърва, брикети и дървени въглища Ferroli Padova F

Камина на дърва, брикети и дървени въглища Ferroli Padova F

Виж цената за днес

Ferroli Padova F е камина на твърдо гориво (дърва, въглища, брикети), предназначена да отоплява помещението, в което е монтирана. Той се отличава с модерен дизайн и технология на производство, както и с качествени материали, които гарантират ефективна и безопасна работа при спазване на инструкциите за монтаж и употреба:

 • -Има входна вратичка с прозорче от термоустойчиво стъкло, което осигурява безопасна работа и ви позволява да виждате пламъците по всяко време;
 • -Тялото на камината е изработено от обработена стоманена ламарина, заварена и боядисана с термоустойчива боя;
 • -Огнището е заградено с огнеупорни тухли ;
 • -Решетката за горене е изработена от чугун и осигурява здравина и издръжливост.
 • Камината Ferroli Padova F е с модерен дизайн и покритие и функции, които ще създадат приятна атмосфера във всяка стая, в която е монтирана.
 • Продуктът е проектиран и тестван в съответствие със стандарт EN 13240 за отоплително оборудване на твърдо гориво.

2. Топловъздушна камина на дърва Edilkamin

Топловъздушна камина на дърва Edilkamin, Tekno1up

Виж цената за днес

Италианската топловъздушна камина на дърва е проектирана да произвежда топъл въздух чрез изгаряне на дърва.

Във въздушната кухина между горивната камера и облицовката циркулира въздух, привлечен отвън; въздухът се засмуква от основата, нагрява се в контакт със стените и се отвежда в помещението.

Въздухът в помещението се разпределя през специални решетки в предната част на аспиратора и, ако е предвидено, въздухът може да се насочи към съседните помещения, като по този начин се отоплява равномерно цялата къща.
Разпределението на топлия въздух може да бъде естествено или принудително с помощта на вентилатори; в случай на принудително разпределение е предвиден контролер, който модулира скоростта на въздушния поток в зависимост от температурата.

Количеството на въздуха за горене, който може да бъде първичен, вторичен (за почистване на стъклото) и третичен (за доизгаряне), може да се регулира с помощта на клапи.

3. Камина на дърва A-CAMINETTI, Max Eco, 3-странно стъкло

Камина на дърва A-CAMINETTI

Виж цената за днес

CRYSTAL 90 MAX Eco е забележителна камина с три остъклени страни, чиито врати се отварят чрез вертикално плъзгане. Двете странични врати могат да се отварят за почистване, проверка и снабдяване с дървен материал.

Благодарение на отличните си технически характеристики той има ненадминато съотношение цена-качество. Само главната страна е с дължина 85 см и е една от най-големите , предлагани на пазара в момента. Моделът CRYSTAL 90 MAX ECO беше пуснат на пазара тази година от A-CAMINETTI, създаден в съответствие с най-строгите действащи разпоредби. Огнището осигурява много добра ефективност, надхвърляща 75%, изработено е от специална стомана, а вътрешността му е облицована с вермикулит.

Предимствата на CRYSTAL 90 MAX Eco:

 • Изработена е от 3 мм топлоустойчива стомана, която гарантира надеждна употреба в продължение на десетилетия
 • Компонентите са произведени с помощта на съвременни машини (2d лазер и преса)
 • Стоманена вратичка със специален профил, който гарантира твърдост и висока термична устойчивост
 • Изтънчен дизайн
 • Стъкло – устойчиво на топлина до 800 °С

4. Топловъздушна камина на дърва Edilkamin, Tekno3

Топловъздушна камина на дърва Edilkamin, Tekno3

Виж цената за днес

Камината Tekno 3 на италианския производител Edilkamin е с призматична предна част. Вратата на камината е оборудвана с 3 керамични топлоустойчиви стъкла, които са допрени едно до друго и образуват призма.

Завареният корпус е изработен от висококачествена стоманена ламарина, а вътрешната облицовка на горивната камера е изработена от чугун.

Tekno 3 има вертикално плъзгаща се врата, която може да се отваря настрани. Перфектното вертикално плъзгане на вратата се осигурява от надежден повдигащ механизъм. Страничният отвор е предназначен само за почистване на предната част отвътре, като се използва дръжката със заключване, доставена с модела.

Керамичното стъкло на Edilkamin Tekno 3 е оборудвано с функция за издухване на въздуха, която предотвратява утаяването на сажди и събирането им върху предното стъкло. Устойчивата на топлина уплътнителна корда гарантира плътното затваряне на вратата.

Tekno 3 има вграден корпус за разпределяне на горещ въздух към други помещения и възможност за вкарване на външен въздух от сервизно помещение, улицата, мазето и др.

Основната разлика между този модел и много други призматични горивни камери е по-голямата дълбочина на горивната камера, която може да бъде постигната само чрез малък брой затворени горивни камери.

Tekno 3 има доста голям димоотвод с диаметър 250 mm.

Това е камина с голямо призматично стъкло и невероятно плавен механизъм за повдигане. Позволява ви да съзерцавате огъня в цялата му красота.

5. Италианска камина на дърва Edilkamin, Ecostar

Италианска камина на дърва Edilkamin, Ecostar

Виж цената за днес

Повече от 50 години италианската компания EdilKamin е един от лидерите на пазара на печки и камини на дърва. EdilKamin предлага технологично авангардни решения и изискан дизайн. Компанията се стреми да осигури максимална надеждност и безопасност чрез постоянно и стриктно тестване на всички продукти.

Чугунената горивна камера Edil Kamin Ecostar е добре пригодена за отопление. Чугунът е издръжлив и надежден. Не се разширява много при нагряване. Издържа на термични натоварвания, ако се използва правилно, и добре предава топлината. Вратата на Edil Kamin Ecostar се отваря настрани. Вратата може се заключва с дръжка. Това придържа вратата плътно към печката и предотвратява навлизането на неконтролирани въздушни течения в печката.

Вратата на огнището е украсена с плоско стъкло. Това стъкло се произвежда само в 2 държави: Германия и Япония. Той издържа на температури до 750 градуса. През стъклото човек може да се любува на огъня и да наблюдава как дървата изгарят и как се зареждат отново.

Системата за почистване на стъклото създава въздушна струя, която отрязва саждите. Въздухът се вкарва през специален отвор над стъклото. Направляващата плоча насочва въздушния поток покрай стъклото. Въздухът се вкарва отвън и е по-хладен от огъня. Тя се плъзга по стъклото и създава защитна завеса. В резултат на това се наслаждавате на гледката на горящите пламъци през прозрачното стъкло.

Димната камера има плоска форма. Това позволява печката да се вгражда в по-стари открити камини и ниши с ограничена височина. Огнище с ниска димна камера е високоефективно, тъй като димните газове се извиват по-силно и отделят повече енергия. Въздухът за горене преминава през скарата. Пепелта и неизгорелите дървени въглища падат през решетката в чекмеджето за пепел. Решетката може да бъде почистена и сменена, ако е необходимо.

6. Камина на дърва KFD, Чугунена, ECO MAX 7 Standard, 3-странно стъкло

Камина на дърва KFD, Чугунена, ECO MAX 7 Standard, 3-странно стъкло

Виж цената за днес

KFD ECO MAX 7 STANDART осигурява перфектна видимост благодарение на технологията за безрамково закрепване. Чугунените елементи, които се произвеждат в Германия, са особено издръжливи. Сглобяването е изцяло в Полша.

Дизайнът и завършекът на предната част на горивната камера също са изработени от стоманени елементи. За стъклото е използвана прозрачна, топлоустойчива керамика. Огнището е оборудвано с решетка и подвижно чекмедже за пепел, а подаването на първичен въздух е регулирано. Разглобяемите части на печката улесняват монтажа.

Здравата конструкция, изработена от най-висококачествен чугун и стомана, гарантира безопасност и надеждност за дълги години употреба. Подходящ за непрекъснато изгаряне.

Модерната система за двойно изгаряне увеличава максимално използването на дървесната енергия и се грижи за околната среда.

Дефлекторът кара димните газове да циркулират по-дълго в печката. Резултатът е по-ефективно отопление и по-екологично изгаряне.

Всички стъкла са изработени от полупрозрачна керамика, която е устойчива на температури до 800 °C и на термични удари. Благодарение на въздушната завеса и пиролизата те остават по-дълго време чисти.

Отварянето на вратите на този модел е от двете страни, като предната врата е фиксирана. Това позволява да се заредят дърва за огрев и да се почисти стъклото, ако е зацапано със сажди. За почистване на вътрешността на горивната камера се препоръчва да се използва препарат за почистване на пепел.

Безстепенното регулиране на входа за въздух ви позволява да контролирате интензивността и скоростта на горене.

Вратата е обезопасена с ключалка, която я затваря плътно.

Номиналната му мощност е 11,5 kW, а максималната му мощност надхвърля 15 kW.
Има 5-годишна пълна гаранция за всички компоненти, включително тези, които са в пряк контакт с пламъка.

Пепелникът позволява бързо и удобно изхвърляне на пепелта. Сменяемите части позволяват да се извършва поддръжка.

Благодарение на принципа на преградата и системата за двойно горене тази камина ще ви помогне да намалите значително разхода на дърва за огрев.

Какво е важно да знаете при избор на камина на дърва?

Класиката никога не излиза от мода, а през последните години броят на хората, които искат да инсталират камина в дома си, се увеличава. Какво ви е необходимо, за да се наслаждавате на камината и нейната функция? Разбира се, трябва да изберете подходящия модел от широка гама. Нека разберем как да направим добър избор и какво да търсим.

Капацитет на камината. Производителността на камина се съобразява с конкретния дом или помещение. За да не сбъркате с капацитета, трябва да изчислите обема на помещението. Най-често капацитетът се посочва в кубични метри. Опростено, можете да разделите площта на помещението на 10, за да намерите минималния капацитет на отоплителния уред при височина на помещението от 2,5 м.

Материал на корпуса. Повечето камини на дърва са изработени от два материала. Моделите от чугун имат по-дълго време за нагряване, но запазват топлината по-дълго. Този тип печки са най-подходящи за къщи, в които постоянно живеят хора.

Стоманените камини се нагряват за 15-20 минути. Но веднага след като дървата изгорят, печката ще започне бързо да изстива. Стоманените камини са идеални за престой през уикенда в провинцията през по-студените периоди.

Време на горене. Когато нощувате в къща на село, времето за горене с едно зареждане е важна характеристика на камината. За да не нарушавате съня на обитателите, трябва да имате печка, която да гори 6-8 часа. В противен случай студът ще ви накара да се събудите и да сложите дърва в огнището.

Най-лесното и достъпно гориво за жителите на България са дървата за огрев. Те бързо се нагряват и могат да тлеят дълго време. Но едно зареждане в огнището не е достатъчно за горене в продължение на 6-8 часа.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo