Най-Добрите Графични Таблети за 2024

Рисуването с писалка и хартия е лесно, но сканирането и качването на физическа скица изисква усилия и е времеемко. Графичните таблети са чудесен начин да преобразувате творческата си работа в цифрова от самото начало, но най-добрите модели могат да бъдат твърде скъпи за начинаещи, докато евтините опции често са огромна мъка за настройка и използване.

След проучване, направихме списък с най-добрите графични таблети, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Най-добрите графични таблети

1. Графичен таблет One by Wacom Medium CTL-672

Графичен таблет One by Wacom Medium CTL-672

Виж цената за днес

Когато отворите кутията на One by Wacom Medium CTL-672, получавате графичен таблет, писалка, кабел, допълнително перо и книжка. Първото нещо, което трябва да направите, преди да го използвате, е да инсталирате драйверите. Затова отидете на сайта на Wacom и изтеглете и инсталирайте драйверите.

След като инсталирате драйверите, сте готови да го използвате, така че просто го свържете към вашия компютър или лаптоп. Отворете предпочитанията за драйвери и там можете да зададете функции на клавишите за писалката. Тази функция е наистина удобна, тъй като различният софтуер има различни клавишни комбинации.

Що се отнася до функционалността, таблета е просто страхотен. Чувствителността на натиск е добра. Размерът на таблета е 277 x 189 x 8.7мм (ШхДхВ). Работи с целия софтуер. Писалката не се нуждае от батерии, така че е лека, перфектно балансирана и удобна за използване.

2. Графичен таблет Wacom Cintiq

 

Графичен таблет Wacom Cintiq

Виж цената за днес

Cintiq 22’’ предлага пълен HD екран (1920 x 1080 пиксела). Cintiq 22 ви дава физически голяма площ за рисуване за по-удобно, изразително движение на ръката по време на рисуване. Въпреки че картината на Cintiq 22 е малко мека в сравнение с други модели на Cintiq, с нея е удобно да се работи – и във всички останали отношения изживяването при рисуване е отлично.

Cintiq 22 е в състояние да представи 96% от гамата цветове, поддържани от цветовия профил sRGB, който много дизайнери и илюстратори прилагат към своите изображения по подразбиране. Повърхността на екрана на Cintiq 22 е добре обмислена.

Стъклената повърхност против отблясъци е ламинирана, за да й придаде лека текстура, която придава приятно усещане, докато движите стилуса по нея. Вградената в Cintiq 22 стойка ви позволява да наклоните дисплея до предпочитания от вас ъгъл на рисуване. Докато конвенционалните таблети за рисуване без дисплей, като линията Intuos на Wacom, могат да работят през безжична Bluetooth връзка, това все още не е реалистично за комбиниран таблет и дисплей. Cintiq 22 използва USB-A за връзката си с таблет за рисуване, така че имате нужда от адаптер, ако компютърът ви има само USB-C портове; и HDMI за връзката с дисплея.

3. Графичен таблет Wacom Intuos Pro M

Графичен таблет Wacom Intuos Pro M

Виж цената за днес

Преди употреба е необходимо да инсталирате драйвери и актуализации на фърмуера. След като сте готови, ще искате да отворите акаунт в Wacom, след което скочете в центъра за настолни компютри на Wacom и фино настройте как функционира таблетът според вашите предпочитания.

Има множество полезни настройки за персонализиране, включително: контроли на екрана; настройки за ориентация, които са ергономично проектирани за художници с лява и дясна ръка; настройки за докосване за жестове, за да навигирате около вашия проект; и функции ExpressKeys и сензорен пръстен, осигуряващи удобни преки пътища, които по време на тестването станаха за предпочитане пред клавишните клавиши на клавиатурата за скорост. Размерите на таблета са: 338х219х8 (ШхДхВ), и е с тегло от едва 700гр. Wacom Pro Pen 2 се представя отлично при рисуване на таблета, така че да имате максимален комфорт.

4. Графичен таблет XP-PEN Star 03 v2

Графичен таблет XP-PEN Star 03 v2

Виж цената за днес

Зоната за рисуване е гладка, но не хлъзгава. Осигурява известна устойчивост срещу перото на писалката. Работното поле е с размери 10х6 инча, така че да може художникът да разгърне максимално творбите си. Има USB порт в левия край на Star 03. Това е чудесно, ако кабелът някога се повреди. От лявата страна са големи бутони, известни като Express Keys. Лесно се достигат с палеца. Те стърчат достатъчно, за да бъдат усетени при докосване.

Тези бутони могат да бъдат персонализирани за вашия компютър чрез софтуера на драйвера. Резолюцията на екрана е 5080lpi. Софтуерът на драйвера за XP-Pen Star 03 има много функции, които бихте очаквали. Няма голяма разлика между вариантите на Mac и Windows, освен добрия стар външен вид на Windows 95. Има и настройка, която прави Star 03 съвместим за левичари. Можете да правите персонализации в цялата система само както за писалката, така и за таблета. Графичният таблет Star 03 е съвместим с всеки основен графичен софтуер.

5. Графичен таблет Xp-Pen Artist 12 PRO

 

Графичен таблет Xp-Pen Artist 12 PRO

Виж цената за днес

Този таблет е за начинаещи до средно напреднали художници, които искат по-добро рисуване, осигурено с дисплей на разумна цена. Още от първия поглед – таблетът изглежда като добре рафиниран продукт. Има модерен и минималистичен дизайн. Отпред имате дисплея в центъра с бутони за бърз достъп отляво и Xp писалка отдясно. Стъклото отпред се простира над границите на екрана, което не позволява на стилуса да заседне в ъглите и страните на дисплея.

Таблетът е изработен от висококачествена пластмаса, която e много здрава в ръката, без шум от огъване или тракане при разклащане като цяло, което му дава първокласно усещане. Накратко, качеството на изработка е по-добро от това, което бихте очаквали от бюджетен таблет за чертане. Xp Pen Artist 12 Pro идва с 11,6-инчов дисплей. Той има разделителна способност 1920 x 1080 (FullHD) и 72% NTSC цветово покритие.

Резолюцията FullHD на 11.6 дисплей създава по-резки изображения в сравнение с по-големите 13 или 15-инчови таблети със същата резолюция. 12-инчов таблет за рисуване е чудесен вариант за някой, който иска преносимо устройство, което да носи навсякъде със себе си. Лесно се побира в раницата ви и заема същото място като лаптоп. 11,6-инчовият екран е достатъчен, за да използвате удобно всяко от любимите си приложения за рисуване. PA2 е най-модерният стилус на Xp Pen. Той има чувствителност на натиск от 8192 нива и може да открие наклон до ±60°.

6. Графичен таблет Wacom Intuos M Bluetooth

Графичен таблет Wacom Intuos M Bluetooth

Виж цената за днес

За разлика от по-ярката линия дисплеи Cintiq на Wacom, Intuos сам по себе си не е екран. Повърхността на таблета съответства на монитора на вашия компютър; преместването на писалката върху таблета е подобно на преместването на пръста си върху тракпад — движението е във вашите ръце, но очите ви остават напред, гледайки към монитора. Въпреки че звучи по-малко интуитивно от рисуването директно на екрана, на практика се чувства естествено. Активната повърхност е с размери от 216 x 135mm.

Първо ще трябва да инсталирате софтуера на Wacom, който ви позволява да персонализирате бутоните, да преглеждате живота на батерията и да контролирате други настройки. Първоначалната настройка е сравнително лесна, с инструкции на екрана от софтуера. Настройването на Bluetooth също е лесно — след отваряне на настройките за Bluetooth и включване на таблета, Intuos се свързва още при първия опит. След като Bluetooth е активиран, единственото нещо, за което е необходим USB кабел, е зареждането. Въпреки че настройката на таблета е лесна, конфигурирането на персонализираните настройки и намирането на настройка, която съответства на вашия работен процес, отнема известно време и експериментиране.

Какво е важно да знаете при избор на графичен таблет?

Каква е разликата в таблетите за рисуване?

С таблет за рисуване вие ​​се фокусирате само върху екрана на таблета. Това го прави много по-лесен за рисуване, особено за тези, които са начинаещи в дигиталното изкуство. Докато графичният таблет е нещо, което е създадено само за рисуване, е възможно да имате таблетен компютър и да го използвате като таблет за рисуване.

Кой е най-добрият графичен таблет за начинаещи?

Нашият избор – Xp-Pen Artist 12 PRO – един от най-добрите таблети за рисуване за начинаещи. Най-съвместимите, адаптивни и прецизни графични таблети начинаещи могат да получат за по-малко от 1000лв.
Също страхотен избор би бил XP-PEN Star 03 v2. По-голям и по-евтин вариант.

Какъв размер графичен таблет да взема?

Има два фактора, които трябва да имате предвид, когато обсъждате размера на таблета:
Размерът на активната зона
Размерът на цялостното устройство
По-голямата активна зона ще ви позволи да работите с по-големи чертежи по-лесно без необходимост от мащабиране и панорамиране. Помислете за вида изкуство, което смятате да правите, и се уверете, че сте избрали продукт с активна зона, която е достатъчно голяма за вашите цели. Когато проверявате спецификациите на таблета, уверете се, че не бъркате размера на активната област с общия размер на таблета. Общият размер включва и околността и корпуса на таблета.

Чувствителност на натиск

Таблетите за рисуване се предлагат с от 300 до 3000 нива на чувствителност към натиск. Просто казано, колкото по-силно натискате стилуса, толкова по-голямо е идентифицираното ниво на натиск и толкова по-дебела е линията. Предимството на използването на по-голям брой нива на натиск е, че ви позволява да правите по-фини разграничения в дебелината на линиите, което е от съществено значение при работа върху чертежи с висока разделителна способност. Начинаещите трябва да търсят таблет, който има поне 1024 нива на налягане. Ако сте по-напреднали, таблетът ви трябва да има поне 2048 нива на налягане.

Резолюция

Разделителната способност се отнася до това колко линии на инч (LPI) има дисплея на таблета и колко може да открие от стилуса. Колкото по-висок е LPI, толкова повече детайли можете да добавите към вашите чертежи. По-големите таблети за рисуване обикновено имат по-голяма разделителна способност от по-малките. Но разликата между таблети с еднакъв размер често е незначителна.

Тип стилус

Таблетите за рисуване се предлагат с един от трите типа стилуси – захранвани от батерии, презареждащи се или електромагнитен резонанс (EMR).
Стилусите, захранвани с батерии , обикновено са по-дебели, за да могат да поберат батерията, което може да ги накара да се чувстват твърде големи за малки ръце. Ако използвате този тип, важно е винаги да държите допълнителни батерии под ръка, в случай че стилусът неочаквано се изтощи.
Акумулаторните стилуси се нуждаят от зареждане точно като вашия телефон или лаптоп. И ако умрат, ще трябва да намерите източник на енергия за зареждане, преди да можете да рисувате отново. Обикновено са по-тънки и се вписват удобно в ръката ви.

EMR стилусите използват иновативна електромагнитна честота, която прехвърля захранването към писалката безжично направо от таблета, така че няма нужда да го зареждате. Това е най-новият от трите стила.

Разширени функции

По-опитните художници ще искат да търсят таблет с разширени функции като мултитъч дисплей. Това ви позволява да превъртате и мащабирате таблета с помощта на пръстите си. Чувствителността на наклон е друга функция, която може да искате да вземете предвид. Таблетите с тази функция имат сензор в стилуса, който може да определи ъгъла на писалката и съответно да регулира дисплея, така че да можете да произвеждате различни видове линии, точно както бихте направили с молив и хартия.

Батерия

Ако ще пътувате с таблета си за рисуване, уверете се, че има живот на батерията от поне 3-4 часа. Животът на батерията ще варира в зависимост от няколко фактора, включително начина, по който използвате таблета, възрастта на батерията и дори времето навън. Тук няма нищо перфектно, но е добре да имате поне представа за общия очакван живот на батерията на таблета с едно зареждане.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo