Най-Добрите Детски Столчета за Кола 2024

Тръгвате на път, но наред с всички останали приготовления, трябва да се погрижите и за безопасността, особено щом ще пътувате заедно с Вашето дете!

Законът и мерките за безопасност налагат всеки пътник да пътува със закопчан през гърдите автомобилен колан, а всяко дете трябва да пътува в надеждно и добре обезопасено столче, понеже дребният им ръст не позволява използването на коланите на автомобила. Столчетата за кола са специфични субекти, предоставящи индивидуална система от защита и притежаващи определени характеристики променящи се спрямо възрастта и нуждите на детето.

Знаем, че искате най-доброто за детето си, затова прегледахме старателно характеристиките и спецификациите на предлаганите модели на пазара, и определихме кои модели сред тях са най-добрите детски столчета за кола.

Най-добрите детски столчета за кола

1. Стол за кола i-SIZE Britax Romer Dualfix M Grey Marble

Стол за кола i-SIZE Britax Romer Dualfix M Grey Marble

Виж цената за днес

Удобство, сигурност и модерен дизайн са само част от преимуществата, които ще получите със столче Britax Romer Dualfix. Столчето е подходящо за деца с ръст от 61 до 105см. Подходящо както за момичета, така и за момчета, заради неутралния си светлосив цвят.

Със специална система Isofix и хомологация i-Size. Системата е подходяща за автомобили произведени след 2005год и притежаващи Isofix система за закрепване на седалките.

Едно от най-големите и високо ценени качества на Britax Romer Dualfix е функцията за въртене на 360°. Удобство представлява всеки път, когато трябва да извадите или сложите детето в колата. Вместо да промъквате цялата горна част от тялото си, можете да завъртите седалката към Вас (към отворената врата) и лесно да поставите детето в нея. След това отново трябва да я завъртите в изходна позиция. Седалката може да бъде обърната към посоката на движението или с гръб към нея. Аналогично, след края на пътуването, завъртете седалката към Вас, за по-голямо удобство, ткопчайте коланите на детето и го извадете от колата.
Освен на 360° можете да накланяте гърба на седалката в няколко позиции назад, в случай че детето заспи по време на пътуването.

Какви защити притежава столче Britax Romer Dualfix?

Защитата при столчетата за коли е изключително важна и тяхна основна дейност. Britax Romer Dualfix ще защитава детето Ви както странично, така и при инцидент с челен удар. Ще предпазва столчето от преобръщане и ще редуцира риска от наранявания.

Странична защита – подсилена чрез специален V-образен подглавник на Dualfix i-Size, проектиран така, че да предпази максимално главата на детето, в случай на страничен инцидент от ляво или от дясно. Освен това гърбът на столчето е снабден със специална интегрирана защита SICT inside. Тази подпорна система абсорбира енергията в случай на по-силен удар. Системата не се нуждае от регулиране.

Челна защита – патентованата система ISOFIX Pivot Link насочва енергията надолу към автомобилната седалка, в случай на инцидент, с което ограничава риска от нараняване в областта на врата и главата на детето.

5-точкова система за захващане на коланите – с неопренови подложки, които са нежни към детското тяло, но безкомпромисни в нивото си на безопасност. Неопреновите подложки могат да се свалят за по-лесно почистване. 5-точковият предпазен колан осигурява максимална защита, като разпределя възникналата енергия равномерно в 5 точки на тялото – 2 в раменете, 2 в областта на таза и 1 между краката.

Опорен крак за допълнителна стабилност – намалява риска от преобръщане или накланяна на столчето напред при по-рязко спиране. Опорният крак може да се регулира в няколко позиции, за да изберете най-подходящата сред тях, спрямо модела пътническа седалка на Вашия автомобил.

Тапицерията на столчето се сваля лесно, само с няколко движения, като може да се пере в перална машина.

Столчето отговаря на най-съвременните и последни изисквания за безопасно пътуване, с хомологация i-Size.

2. Столче за кола 2Drive SAG-15

 

Столче за кола 2Drive SAG-15

Виж цената за днес

Ако искате да направите практична покупка и да не купувате всяка година ново столче, то определено 2Drive SAG-15 е за Вас. Моделът събира в себе си три различни столчета от три различни групи – 1, 2 и 3. Може да се използва от деца между 9кг и 36кг или от 6 месеца до 12 години!

Монтирането на столчето отговаря на стандартите за поставяне по посока на движението. Монтажът се извършва чрез 5-точкова система, гарантираща висока сигурност. В неутрален и ненатрапчив черен цвят, по който петната не си личат и е подходящ както за момичета, така и за момчета. Тапицерията е изработена от висококачествени материали, непропускащи влага. Тапицерията се сваля и може да се пере.

Облегалката на столчето може да се регулира в три позиции, като последната е подходяща, когато детето се измори и му се приспи. Благодарение на големите по размер ергономични страни на облегалката – детето ще се чувства комфортно, ще спи удобно и същевременно с това ще е силно защитено в случай на инцидент със страничен удар. Освен странична защита, столчето ще предпазва детето Ви чрез 3-точкова система за захващане на предпазните колани, със система за регулиране ,,One Pull”.

Столчето отговаря на всички приети стандарти с хомоголация ECE R44/04.

3. Столче за кола ISOFIX Kinderkraft MyWay

Столче за кола ISOFIX Kinderkraft MyWay

Виж цената за днес

Следващото предложение в нашия списък определено заслужава вниманието Ви!

Подходящо за употреба от деца от 0 до 12 год или тегло от 0 до 36кг. Столчето съчетава в себе си всички групови класификации – 0, 0+, 1, 2 и 3, което означава още, че след закупуването му няма да се налага да закупувате друго столче щом детето порасне. Ергономичната седалка е достатъчно удобна както за бебета на няколко месеца, така и за поотраснали деца на 12 години!

Монтира се чрез система Isofix на задната седалка, по посока на движението. Isofix е специална система за монтаж на столчета към автомобилната седалка, от скоро навлязла в България. Isofix отговаря на всички най-строги норми за безопасност и защита в случай на пътен инцидент. Преди да закупите столчето трябва да проверите дали моделът на колата Ви е съвместим със системата. Повечето модели произведено след 2005г притежават Isofix стикер за съвместимост. Някои от по-старите модели може да не притежават такъв стикер.

Столчето е с размери: височина 70см, широчина 32см, дълбочина 60см и тегло 12.5кг

Моделът отговаря на всички стандарти за безопасност с хомологация R44.

4. Столче за кола Kinderkraft Comfort UP

Столче за кола Kinderkraft Comfort UP

Виж цената за днес

Столче за кола Kinderkraft Comfort UP е значително по-изгодно предложение в сравнение със своите конкурентни модели, но пък по нищо не отстъпва на тях според качествените си характеристики. Kinderkraft Comfort UP е предназначено за ползване от деца от група 1, 2 и 3. Това означава, че можете да ползвате столчето от навършване на 9 месеца, до 12 години или от 9кг до 36кг.

Облегалката на столчето може да се регулира в облегната, полуоблегната и легнала позиция. Височината на облегалката на главата също може да се регулира спрямо височината на детето.

5-точкова сигурна система на захващане на коланите – 2 в раменете, 2 в ханша и 1 между краката.

Модерният дизайн на Kinderkraft Comfort UP предоставя не само естетически издържана визия, но и голямо удобство! Тапицерията е изработена само от материали с най-високо качество, които не пропускат вода и не спарват. Черният цвят не отразява петната, но така или иначе, ако искате да изперете калъфа, то ще можете лесно да го свалите с няколко движения и да оставите на пералнята да извърши цялата дезинфекция. Покривалото на столчето е сменяемо. Точно под калъфа, столчето притежава добра опора за гърба на детето за правилна позиция и по-добър комфорт. Осигурява правилна странична защита на главата и раменете в случай на пътен инцидент със страничен или челен сблъсък. Столчето може да се използва нормално или само като повдигаща възглавница (когато детето стигне нужната височина на коланите).

Kinderkraft Comfort е произведено според най-строгите стандарти за безопасност – сертифицирано по ECE R44.04.

5. Столче за кола ISOFIX Lionelo Bastiaan

Столче за кола ISOFIX Lionelo Bastiaan

Виж цената за днес

Въртящото на 360° столче за кола Lionelo Bastiaan притежава всички нужни сертификати за сигурност и отговаря на възрастовите групи 0+, 1, 2 и 3. Можете да използвате столчето от първия ден на раждането на детето до навършването му на 12 години или от 0кг до 36кг. Заради неутралния си, но много стилен цвят, моделът е подходящ както за момичета, така и за момчета.

Lionelo Bastiaan ще защитава Вашето дете чрез цели две системи за сигурност – 5 точков колан и една от най-съвременните системи за захващане на столчето към пътническата седалка на автомобила – Isofix. Комбинацията от двете системи може да Ви гарантира, че детето ще остане в безопасност дори при силен челен инцидент.

Удобство предлага и функцията за въртене на седалката на 360°. Можете да поставите детето по посока на движението, срещу движението или удобно да го завъртите към отворената врата, когато трябва да го поставите или извадите от столчето.

Освен въртене във всички посоки, можете да регулирате и наклона на облегалката в случай че детето заспи. Благодарение на висококачествените материали използвани при направата на тапицерията на столчето, детето ще стои в него удобно, без да се изпотява, без да се спарва и без да се пързаля. Калъфът се сваля лесно и се пере в перална машина.

Детското столче Lionelo Bastiaan е произведено според най-строгите стандарти за безопасност – сертифицирано по ECE R44.04.

6. Столче за кола ISOFIX Kinderkraft Junior Fix

Столче за кола ISOFIX Kinderkraft Junior Fix

Виж цената за днес

Ако Ви предстои покупка на столче за кола за вече порасналото Ви дете, то горещо препоръчваме Kinderkraft Junior Fix! Неговата група 2 и 3 е подходяща за нуждите на деца с възраст – от 3 до 5 години и тегло – от 15 до 36кг. Тези характеристики Kinderkraft Junior Fix постига чрез удобната си широка седалка и напълно регулируема облегалка на главата. Така че, детето Ви ще стои на удобна седалка във всяка една височина което достигне.

Столчето може да покрие всички Ваши високи изисквания за защита и комфорт на детето, като същевременно с това предлага добра естетически издържана визия в свеж син цвят. Всичко събрано в изключително икономичен и изгоден пакет.

Kinderkraft Junior Fix е съвместимо с модели автомобили притежаващи Isofix система за прикрепяне на столчето към задната седалка. Isofix е съвременна система, от скоро навлязла в България и доказала своите преимущества пред целия свят! Isofix ще защитава детето Ви, особено при предни челни удари, заедно с предпазния колан на автомобила.

Калъфът на столчето е изработен от висококачествен полиестер 300D и полиетилен (HDPE). Сваля се лесно чрез тик-так копчета, когато трябва да се почисти. Kinderkraft Junior Fix притежава сертификат за безопасност на Европейския съюз, ECE R44 / 04.

7. Столче за кола U-Grow U208-UMB

 

Столче за кола U-Grow U208-UMB

Виж цената за днес

Ако сте любители на свежите и цветни дизайни, които със сигурност ще бъдат одобрени от детето Ви, то Ви препоръчваме да отделите кратко време, за да се запознаете с U-Grow U208-UMB. Столчето е с модерна и забавна визия, в палитрата черно и червено, подходящо както за момичета, така и за момчета.

Можете да използвате U-Grow U208-UMB при навършване на 9 месеца на детето до 12 години или според класификацията за килограми – от 9 до 36кг. Столчето е с напълно регулируема облегалка на главата в 6 позиции, за да бъде удобно във всички височини на детето. Облегалката е регулируема и сваляща се. Освен като столче с облегалка, можете да използвате модела само като повдигаща възглавница, но това може да се случи едва когато детето достигне необходимата височина на коланите на автомобила. Възглавницата на столчето е реверсивна. Целият калъф може лесно да се сваля, за да се почисти в перална машина. Покривалото на столчето е сменяемо.

Детето Ви ще бъде в пълна безопасност, благодарение на 5 точковата система на коланите – на раменете, ханша и между краката. Моделът съответства на европейските стандарти по сигурност и безопасност с хомологация R44.04

Виж още: Най-добрите бебефони | Най-добрите детски колички | Най-добрите детски батути

Какво е важно да знаете при избор на детско столче за кола?

Как се класифицират по групи детските столчета за кола?

Детските столчета за коли се класифицират спрямо теглото и възрастта на детето. Има определена класификация, която можете да използвате като ориентир, при закупуването на Вашето столче:

Група 0 – за деца, с тегло под 10 кг (от 0 до 9 месеца);
Група 0+ – за деца, с тегло под 13 кг (от 0 до 18 месеца);
Група I – за деца, с тегло между 9 и 18 кг (от 9 месеца до 4 год.);
Група II – за деца, с тегло между 15 и 25 кг (от 3 год. до 7 год.);
Група III – за деца, с тегло между 22 и 36 кг (от 6 год. до 12 год.).

Като задължително условие е столчетата от Група 0 и Група 0+ да бъдат поставени обратно на посоката на движение, т.е назад. Поставянето назад е задължително за всички бебета попадащи в тази група, защото е установено, че до този период шийните им прешлени не са достатъчно укрепнали, за да понесат евентуален челен сблъсък.

На предната или задната седалка трябва да се постави детското столче?

Столчетата от Група 0 и Група 0+ могат да се поставят на предната пътническа седалка (до шофьора), но само в краен случай и ако няма възможност да бъдат поставени на задната седалка! При инсталирането на столчето на предната седалка, от гледна точка на безопасността, се препоръчва столчето да е обърнато срещу посоката на движение (назад). Ако го поставите към посоката на движението, то задължително трябва да деактивирате въздушната възглавница на автомобила и да дръпнете пътническата седалка максимално назад.

Във всички останали случаи, детските столчета за кола се поставят на някоя от задните пътнически седалки.

Кое е най-безопасното място в колата?

За най-безопасното място е определена задната седалка и по-точно мястото зад шофьора. Научни експерименти доказват, че при предстоящ челен удар шофьорите са склонни да завият на ляво, за да избегнат удара, защото в тях се задейства подсъзнателен инстинкт за оцеляване. Следователно – най-застрашеното място в колата е седалката до шофьора.

До каква възраст детето трябва да използва столче за кола?

При всяко едно пътуване още от деня на раждането си, всяко дете трябва да пътува докато стои надеждно закопчано с колани в специализирано столче. Законът задължава всички родители на малки пътници да следват това правило, докато детето не достигне 150см ръст и тегло 36кг, което е оптималната височина за препасване с коланите на колата.

Каква е глобата определена от КАТ при неспазване на правилата за пътуване на деца в столче?

Глобата, която служителите на КАТ могат да Ви поставят е 50лв., но все пак рискът не си заслужава, защото безопасността е безценна.

Защо не се препоръчва закупуването на столчета ,,втора ръка’’?

Няма закон, който забранява закупуването на столче ,,втора ръка’’, но помислено обективно – такава покупка никак не изглежда безопасно, а именно безопасността на детето трябва да е с най-висок приоритет и да не търпи компромиси. Употребяваното столче е загубило своята гаранция и вече е в пъти по-отслабено отколкото неупотребяването. При евентуална катастрофа трябва да сте сигурни, че столчето ще издържи на силния удар, а такава гаранция не можете да получите от употребявано столче.

Норми и регулации за безопасност при детските столчета за кола

Съществуват конкретно определени норми и регулации относно столчетата за кола, въведени и приети в цял свят и гарантиращи безопасност.  В Европа и повечето части на света важи регулация в тестването UN R44/04 и UN (може да срещнете и като UN No.44.04), както и регулация в тестването UN R129 (може да срещнете и като No.129). Двете норми се прилагат едновременно и разликите между тях са незначителни. Следете дали столчето, което сте избрали, отговаря на критериите според посочените регулации. Това ще Ви гарантира, че сте направили правилен избор.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo