Ревю на AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 9 5900X е абсолютно чудовище при процесорите, донасяйки най-големия скок в едно поколение в едноядрената производителност, което помага да се направи процесорът по-силен. Най-добрата част? Дори не се нуждаете от нова дънна платка. Ако имате нужда от нов, ултрамощен процесор, то AMD Ryzen™ 9 5900X може би е точният избор за вас.

Виж още: Най-добрите видео карти

AMD Ryzen 9 5900XВиж цената за днес

Характеристики

AMD Ryzen 9 5900X е изграден върху архитектурата Zen 3 , която на повърхност може да изглежда подобно на Zen 2 – в края на краищата те са 7nm. AMD обаче преработи архитектурата от нулата, за да увеличи производителността и ефективността на IPC. Най-голямата разлика в архитектурата от Zen 2 до Zen 3 е, че вместо да има два основни комплекса (CCX) на изчислителна матрица (CCD), всеки CCD има само един CCX, като всеки CCX има до 8 ядра, а не 4 ядра на Zen 2.

Тази промяна не само намалява латентността, когато ядрата комуникират помежду си, но също така означава, че всеки CCX има достъп до пълни 32MB кеш L3, вместо да бъде ограничен до 16MB. Това означава, че докато Ryzen 9 5900X има същото количество L3 кеш като Ryzen 9 3900X на 64MB, всяко ядро ​​има директен достъп до 32MB на 5900X, а не 16MB на 3900X. Тъй като кешът е толкова важен за производителността на игрите, тази промяна, заедно с по-високите тактови честоти, значително увеличава производителността на игрите. Що се отнася до суровите спецификации, AMD Ryzen 9 5900X е 12-ядрен, 24-поточен процесор, с усилващ часовник до 4.8GHz.

Дънните платки X570 все още са най-добрите платки за процесори AMD Ryzen 5000 , което е отлична новина за всеки, който иска да надстрои от по-стар процесор Ryzen, а също така означава, че няма да срещнем големи проблеми с данните. Разбира се, за да надстроите до един от тези процесори, все пак ще трябва да актуализирате своя BIOS, въпреки че новите дънни платки ще се доставят с предварително инсталиран BIOS, готов за Ryzen 5000.

За да бъдете в безопасност обаче, ще искате да проверите дали дънната платка, която купувате, има инсталиран най-новия BIOS, преди да се опитате да го инсталирате. Ако сте нов потребител на AMD, едно нещо, което ще искате да знаете, е как работят температурите. Вместо да имат една цел за статично усилване като процесор Intel, процесорите AMD Zen 3 непрекъснато ще се опитват да максимизират производителността. Това означава, че може да видите неприятно високи температури, особено ако натискате силно процесора.

Заключение 

Ако искате най-добрия процесор за игри – AMD Ryzen 9 5900X е невероятно мощен процесор за игри, предлагащ едноядрена производителност, която надхвърля процесорите от последно поколение, представени на пазара. Голяма част от игрите трябва да имат значително увеличение на производителността.

Виж цената за днес

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo