Най-Добрите Фотоапарати за 2024

Кои са най-добрите фотоапарати – това е върпос с поне три различни отговора. Ако сте търговски, пейзажен или моден фотограф, вероятно ще предпочетете висока резолюция при високи непрекъснати скорости на снимане.Ако сте спортен фотограф – скоростта на снимане и автоматичното фокусиране за вас ще бъдат преди всичко.

Но ако сте любители на запечатването на спомените ви от ежедневието или пътуванията с любим човек, то тогава на пазара има множество бюджетни модели, които ще запечатат най-съкровените ви спомени. Днес сме направили списък на най-добрите фотоапарати, за да ви помогнем да направите точния избор за вас и вашите нужди.

Най-добрите фотоапарати

1. Дигитален фоатоапарат Sony Cyber-Shot DSC-W830

 

Sony Cyber-Shot DSC-W830Виж цената за днес

Sony Cyber-Shot DSC-W830 е с модерен дизайн, решен в класически черен цвят с размери от 93.1 x 22.5 x 52.5мм (ШхВхД). Практичните му размери го правят леснопреносим, така че да го взимате навсякъде със себе си. Дисплеят е сензорен с диагонал от 2.7-инча. Със сензор с размер на изображението от 1/2.3 инча, резолюция на сензора 20 Mpx и ISO чувствителност 3200, вие ще можете да правите снимки с наситени цветове, кристална яснота на изображенията и дълбок контраст.

Освен перфектни снимки, вие можете да правите и висококачествени клипове с този дигитален фотоапарат. Видео резолюцията HD (720p @ 30 fps) с дигитално увеличение до 32 пъти, ще ви позволи да снимате видеа с плавни движения и ясна картина. Поддържаните файлови формати на устройстото е JPEG, а паметта за съхранение на заснетите кадри е 27MB, като има възможност за добавяне на допълнително пространство за съхранение чрез SD карта.

Освен това, фотоапаратът разполага с USB и AV свързване, така че да можете лесно и бързо да прехвърлите заснетите снимки и видеа на лаптоп или на друг външен източник на съхранение. Освен с перфектни технически характеристики, Sony Cyber-Shot DSC-W830 разполага и с множество модерни функции – Landscape, Night, Panorama, Автоматичен фокус, Self-timer, Разпознаване на лице. Чрез тези допълнителни функции, вие можете да уловите всеки миг.

2. Фотоапарат Mirrorless Sony Alpha A6000LH

Mirrorless Sony Alpha A6000LHВиж цената за днес

Фотоапарат Mirrorless Sony Alpha A6000LH e с модерен дизайн, решен в стилна комбинация от черно и сиво, като е с размери от 120х45мм (ШхВ) и тегло от 344гр. Това го прави лесен и удобен за транспортиране, така че да го взимате на всяко пътешествие с вас, като той гарантирано няма да отнема много от наличното пространство във вашия багаж. Дисплеят е с диагонал 3-инча с Full HD качество и резолюция от 1920 x 1080 пиксела. Това ви гарантира, че можете да се насладите на кристално ясни изображения, с наситени цветове и дълбок контраст на детайлите.

Поддържаните файлови формати на устройстото е JPEG, като можете да заснемате кадри със скорост 11 кадъра в секунда. Освен това, фотоапаратът разполага с USB, Wi-Fi, NFC, Четец за карти и HDMI-D свързване, така че да можете лесно и бързо да прехвърлите заснетите снимки и видеа на лаптоп или на друг външен източник на съхранение.

Освен с перфектни технически характеристики, Mirrorless Sony Alpha A6000LH разполага и с множество модерни функции – Auto, Дневна светлина, Сянка, Мътно, Incandescent, Светкавица, Под вода. Чрез тези допълнителни функции, вие можете да уловите всеки миг. 

3. Дигитален фотоапарат Sony DSC-H300 20.1MP, Черен

Sony DSC-H300Виж цената за днес

Фотоапаратът е с модерен и стилен дизайн, решен в класически черен цвят с удобни и практични размери от 127.5 x 91.7 x 89 мм (ШхВхД). Той разполага с 3-инчов LCD дисплей, на който можете да възпроизвеждате заснетите от вас кадри с ненадминато качество на картината. Сензорът за размер на изображението е CCD с ISO чувствителност 3200 и резолюция 20.1 мегапиксела. Резолюцията на заснемане на изображенията е 5184 x 3888 пиксела, което ви гарантира ясни изображения с наситени цветове и дълбок контраст на картината.

Поддържания формат на изображения е JPEG. Освен, че може да прави висококачествени снимки, Sony DSC-H300 20.1MP може да заснема и също толкова висококачествени видеа. С видео резолюция HD (720p @ 30 fps) и дигитално увеличение до 70 пъти, вие можете да заснемате видеа с ненадминато качество, плавно движение на обектите, без замъглявания или шумове в картината. Също така, фотоапаратът разполага с възможност за USB свързване, така че да прехвърлите лесно, бързо и удобно, заснетите от вас кадри на външен източник на памет, но ако имате нужда от допълнителна памет на самия фотоапарат, можете да добавите външна такава, благодарение на слотовете за SDXC, SDHC, SD карти памет.

Освен с перфектни технически характеристики, фотоапаратът разполага и с множество модерни функции – Panorama, Portrait, Landscape, Night, Автоматичен фокус. Всички тези функции ви дават възможността да настроите апарата спрямо заснемания обект, така че да уловите възможно най-добре желаната картина. 

4. Дигитален фотоапарат Nikon COOLPIX P900 , 16 MP, Черен

Nikon COOLPIX P900Виж цената за днес

Nikon COOLPIX P900 e решен в стилен черен цвят и е с размери от 139.5 x 137.4 x 103.2 мм (ШхВхД). Той може да бъде лесно пренасян навсякъде по време на вашите пътувания или ежедневни разходки. Ако обичате да снимате природата, заобикалящата ви среда или нощното звездно небе, невероятния 16-мегапикселов обектив с 83-кратно увеличение ви дава възможността да улавяте дори най-дребните детайли от заобикалящата ви среда, а след това да ги възпроизведете на 3-инчовият LCD дисплей. Изображенията са с Full HD (1080p @ 25fps) качество и са JPEG формат.

Освен перфектни изображения, Nikon COOLPIX P900 заснема и видеа с ненадминато качество – кристална картина, наситени цветови и липса на вибрации дори в подвижни обекти. Ако вградената памет на устройството не ви е достатъчна за съхранение на заснетите изображения и видеа, то имате възможност да добавите допълнителна такава, благодарение на слотовете за SD, SDXC, SDHC карти памет. Също така, фотоапаратът има възможността за незабавно споделяне, благодарение на вградената Wi-Fi функция и поддръжката на NFC.

Освен с перфектни технически характристики, Nikon COOLPIX P900 разполага и с множество функции като: Landscape, Night, Храна, Portrait – така че да получавате висококачествени изображения, независимо от типа на заснеманите обекти. Всички тези функции, правят Nikon COOLPIX P900 , 16 MP един от най-добрите фотоапарати на пазара в момента.

5. Фотоапарат mirrorless Canon EOS M50

mirrorless Canon EOS M50Виж цената за днес

Фотоапаратът е с модерен и стилен дизайн, решен в класически черен цвят с удобни и практични размери от 116.3 x 58.7 x 88.1 мм (ШхДхВ). Той разполага с 3-инчов LCD дисплей, на който можете да възпроизвеждате заснетите от вас кадри с ненадминато качество на картината. Сензорът за размер на изображението е CMOS с резолюция 24.1 мегапиксела. Резолюцията на заснемане на изображенията е 6000 x 4000, което ви гарантира ясни изображения с наситени цветове и дълбок контраст на картината. Поддържаниите формати на изображения са JPEG, RAW, DPOF 1.1.

Освен, че може да прави висококачествени снимки, mirrorless Canon EOS M50 може да заснема и също толкова висококачествени видеа. С видео резолюция UHD 4K, вие можете да заснемате видеа с ненадминато качество, плавно движение на обектите, без замъглявания или шумове в картината. Също така, фотоапаратът разполага с възможност за Bluetooth, Wi-Fi, Micro USB, NFC и Micro HDMI, свързване, така че да прехвърлите лесно, бързо и удобно, заснетите от вас кадри на външен източник на памет, но ако имате нужда от допълнителна памет на самия фотоапарат, можете да добавите външна такава, благодарение на слотовете за SDXC, SDHC, SD карти памет.

Освен с перфектни технически характеристики, фотоапаратът разполага и с множество модерни функции, които ви дават възможността да настроите апарата спрямо заснемания обект, така че да уловите възможно най-добре желаната картина. 

6. Дигитален фотоапарат Canon Powershot SX740HS

Canon Powershot SX740HSВиж цената за днес

Canon Powershot SX740HS е с модерен дизайн, решен в класически черен цвят с размери от 110.1 x 63.8 x 39.9 мм (ШхВхД). Практичните му размери го правят леснопреносим, така че да го взимате навсякъде със себе си. Дисплеят е LCD с диагонал от 3-инча. Със сензор с размер на изображението от 1/2.3 инча, резолюция на сензора 20.3 Mpx и ISO чувствителност 3200, вие ще можете да правите снимки с наситени цветове, кристална яснота на изображенията и дълбок контраст.

Освен перфектни снимки, вие можете да правите и висококачествени клипове с този дигитален фотоапарат. Видео резолюцията 4K (2160p @ 30 fps) с оптично увеличение до 40 пъти, ще ви позволи да снимате видеа с плавни движения и ясна картина. Поддържаните файлови формати за изображение на устройстото с JPG, JPEG, DPOF, а на видео файловете – MP4, H.264, MPEG4, AVC. Освен това, фотоапаратът разполага с Bluetooth, Wi-Fi, GPS, Micro USB и Micro HDMI свързване, така че да можете лесно и бързо да споделяте и прехвърлите заснетите снимки и видеа на лаптоп или на друг външен източник на съхранение.

Освен с перфектни технически характеристики, Canon Powershot SX740HS разполага и с множество модерни функции – Portrait, Macro, Self-timer, Продължително заснемане, Намаляване на ефекта “Червени очи”. Чрез тези допълнителни функции, вие можете да уловите всеки миг. 

Какво е важно да знаете при избора си на фотоапарат?

1. ISO

Идвайки от Международната организация за стандартизация, ISO описва светлинната чувствителност на сензора на вашата камера. Първоначално той е бил известен като “скорост на филма”, тъй като е бил статична мярка за количеството светлина, който даден тип филм може да абсорбира, но в съвременните цифрови фотоапарати ISO може да се регулира. По-високо ISO означава по-ярък образ, който се постига чрез цифрово усилване на информацията, събрана по време на експозиция. Това е несъвършен процес, който генерира грешки, които стават очевидни на снимките ви като обезцветяване и поява на шумове – непривлекателният ефект, който обикновено виждате при снимки с ниска осветеност.

2. Лещи

По принцип повечето лещи имат способността да ограничават светлината, която преминава през тях, използвайки вътрешен елемент (наречен диафрагма), който може да бъде разширен и прибран с помощта на контроли на камерата. Следователно блендата е само относителна мярка за диаметъра на отвора на вашия обектив. По-ниските f-числа показват по-широка бленда, докато по-високите означават, че се блокира повече светлина.

3. Размер на сензора

Ако има едно правило, което трябва да следвате във фотографията, това е, че по-големите сензори означават по-добри снимки. Това е обобщение, разбира се, но то се основава на много основна емпирична истина: колкото по-голяма е фоточувствителната повърхност, толкова повече светлина се пропуска в даден момент.

Често задавани въпроси

1. Какво са мегапикселите?

Мегапикселите са малки квадратчета, които съставят изображенията. Повече пиксели, означава повече квадратчета, запълващи цялата снимка. Много производители на камери и фотоапарати ще се опитат да ви продадат апарат въз основа на мегапикселите, но това не е най-важният фактор.

2. Каква е разликата между RAW и JPEG файловете?

RAW е голям, некомпресиран файл, който съдържа всички данни от изображението, заснети от сензора, преди да се приложи каквато и да е пост-обработка. RAW файловете също са със значително по-голям размер от JPEG, защото съдържат цялата информация за изображението от сензора.

JPEG файловете се обработват точно в камерата. Докато температурата на цветовете и експозицията се задават въз основа на настройките на камерата ви, когато изображението е заснето, камерата също ще обработва изображението, след което ще направи файла в компресиран JPEG. И двете имат своите предимства и недостатъци в зависимост от вашите нужди.

5/5 - (1 vote)
Review-bg.com
Logo