Най-Добрите Пречистватели за Въздух 2024

В свят, в който постоянно се обърща внимание на кчеството на въздуха и общество, което става все по-информирано, колко е важен този аспект, купуването и използването на пречиствател за въздух за вашия дом е по-необходимо от всякога – особено, ако някой от вашето домакинство има астма или има други дихателни проблеми. От филтриране на аерозолни капчици (които могат да пренасят дори COVID-19) до фини прахови частици, дим и алергени – пречиствателите за въздух могат драстично да подобрят качеството на въздуха във вашия дом.

Днес, на пазара има стотици предложения за устройства за пречистване на въздуха, но как да знаете кой е най-добрият избор за вашия дом? Тук, ние идваме на помощ. С помощта на експертни и потребителски мнения, съставихме списък на най-добрите пречистватели за въздух.

Най-добрите пречистватели за въздух

1. Пречиствател и овлажнител за въздух 2 в 1 PHILIPS AC2729/50 Series 2000i

PHILIPS AC2729/50 Series 2000iВиж цената за днес

Пречиствател и овлажнител за въздух 2в1 PHILIPS AC2729/50 Series 2000i разполага с изчистен дизайн – решен в бял цвят с дигитален дисплей, този уред ще пасне във всеки дом, независимо от неговото обзавеждане. Уреда може да обработва помещения с площ до 30м².Размерите на уреда са: 58х23х39.6см (ВхШхД). Пречиствател и овлажнител за въздух 2 в 1 PHILIPS AC2729/50 Series 2000i има 4 степени на скорост, така че да може да го натсроите според вашите специфични нужди. Светлинен индикатор на дисплея, показва нивото на замърсяване на въздуха. Също така, уреда е изключително тих по време на своята работа, така че можете да го поставите дори в помещението, в което спите, като той гарантирано няма да смущава съня ви с неприятни шумове по време на своята работа. Пречиствателя за въздух е оборудван и с множество модерни технологии.

Технологията VitaShield IPS намалява с 99.7% дори най-фините частици (с големина до 0,003 микрона), като въздуха във вашия дом гарантирано ще бъде кристално чист. Процесът на овлажняване на въздуха е също толкова ефективен, като този на пречистване – той е с ненадмината работа до 500 мл/ч. Освен с перфектни технически характеристики PHILIPS AC2729/50 Series 2000i разполага и с множество модерни функции и технологии, които подпомагат и оптимизират максимално неговата ефективна работа. 

2. Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Xiaomi Mi Air Purifier 3HВиж цената за днес

Този уред е с модерен дизайн, решен в класически бял цвят с тъч скрийн контролен панел. Той би паснал перфектно във всяко помещение от вашия дом, независимо от стила на неговото обзавеждане. Размерите му са: 52х24х24см (ВхШхД), което го прави подходящ както за по-големи, така и за по-малки и компактни пространства. Препоръчителната площ на помещението, чиито въздух ще преработва пречиствателя за въздух е до 45м². Скоростта на пречистване на въздуха е до 380 м3/час, което гарантира премахването на дори най-фините прахови частици, микроби или алергени от въздуха във вашия дом. Благодарение на 3-те различни степени на скорост, вие можете да настройвате работния режим на вашия пречиствател за въздух изцяло съобразен с вашите лични нужди и предпочитания.

Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 3H разполага и с 3 нива на филтрация. НЕРА филтърът елиминира до 99.7% от фините прахови частици (по-малко от 0.3 микрона), което ви осигурява помещения с подаване на чист въздух до 6600 л/мин. Уреда е с максимална мощност 38W и работи със захранващо напрежение 220V. Освен с перфектни технически характеристики, уреда е оборудван и с множество модерни технологии – Антибактериален филтър, Тъч срийн, Wi-Fi връзка, Интернет контрол с приложение, Sleep mode, Дисплеят алармира при необходимост от смяна на филтъра, 3 автоматични режима, Remote Control, Сензор за прах, Лазерен сензор за частици, сензор за температура и влажност. 

3. Пречиствател на въздух Xiaomi Mi Air Pro

Xiaomi Mi Air ProВиж цената за днес

Xiaomi Mi Air Pro разполага с изчистен и модерен дизайн. Уреда е решен в класически бял цвят с дигитален OLED дисплей, поставен в предната част на уреда. Той би паснал във всяко помещение от вашия дом, независимо от стила на неговото обзавеждане. Размерите му са: 73.5х26х26см (ВхШхД). С максималната си мощност от 66W, уреда е в състояние да покрие помещения с площ до 60 м². Xiaomi Mi Air Pro има няколко степени на скорост с поток на въздуха от 500 м³/н. Това гарантира мощната му и същевременно ефективна работа, като с помощта на иновативна лазерна технология, уреда отчита дори най-фините прахови частици, микроби и алергени, като ги премахва напълно от въздуха във вашия дом.

Освен с перфектни технически характеристики, пречиствател на въздух Xiaomi Mi Air Pro разполага и с множество модерни функции, а именно: Автоматичен режим, Сензор за влажност, Температурен сензор, Remote Control, Режим Favorite, Регулируема скорост на вентилация. Благодарение на тези функции, работата на уреда е максимално оптимизирана, за перфектни крайни резултати.

4. Пречиствател за въздух Philips AC1214/10

Philips AC1214/10Виж цената за днес

Пречиствател за въздух Philips AC1214/10 разполага с изчистен дизайн – решен в бял цвят с дигитален дисплей, този уред ще пасне във всеки дом, независимо от неговото обзавеждане. Уреда може да обработва помещения с площ до 60м².Размерите на уреда са: 54.3х32.5х21см (ВхШхД). Philips AC1214/10 има 3 автоматични режима, а именно: общи; алергени (отчита дори най-фините алергени и микроби във въздуха) и откриване през нощта – уреда автоматично намалява степента на вентилация и светлината на дисплея, когато в стаята е тъмно, така че да не смущава съня ви. Изключително ниските нива на шум от 32dB (min) – 62dB (max), гарантират вашето спокойствие, независимо от помещението, в което ще поставите пречиствателя. Освен това, устройството е оборудване с няколко нива на филтрация. Въглеродния и HEPA филтрите намаляват както миризмите, така и отстраняват напълно прахови частици, микроби и алергени с големина до няколко микрона.

Освен с перфектни технически характеристики, Philips AC1214/10 разполага и с множество модерни технологии. Технологията „AeraSense“, показва индекса на замърсяване на въздуха в реално време, чрез цифров дисплей и цветен индикатор. Цветният индикатор в гама от синьо до червено, показва нагледно качеството на въздуха в помещението – червено (лошо качество) и синьо (добро качество). 

5. Пречиствател на въздух с овлажнител Sharp UA-HG50E-L

Sharp UA-HG50E-LВиж цената за днес

Пречиствател на въздух с овлажнител Sharp UA-HG50E-L разполага с изчистен дизайн – решен в бял цвят с дигитален дисплей, този уред ще пасне във всеки дом, независимо от неговото обзавеждане. Уреда може да обработва помещения с площ до 38м².Размерите на уреда са: 63.1х34.5х26.2см (ВхШхД). Пречиствател на въздух с овлажнител Sharp UA-HG50E-L има няколко степени на скорост, така че да може да го настроите според вашите специфични нужди. Светлинен индикатор на дисплея, показва нивото на замърсяване на въздуха. Също така, уреда е изключително тих по време на своята работа с максимално ниво на шум от 52dB/max, така че можете да го поставите дори в помещението, в което спите, като той гарантирано няма да смущава съня ви с неприятни шумове по време на своята работа.

В максимална мощност от 33W и поток на въздуха от 306 м³/н, устройството е в състояние да обработи ефективно всяко помещение във вашия дом. Пречиствателя за въздух е оборудван и с множество модерни технологии, които подпомагат неговата ефективна работа. Освен това филтрите HEPA, DEO и Филтър Овлажняване, подпомагат от въздуха във вашия дом да бъдат премахнати до 99.8% повече прахови частици, микроби и алергени. 

6. Пречиствател на въздух LG PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0

PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0Виж цената за днес

Този уред е с модерен дизайн, решен в класически бял цвят с тъч скрийн контролен панел. Той би паснал перфектно във всяко помещение от вашия дом, независимо от стила на неговото обзавеждане. Размерите му са: 59.7х36см (ВхШ), което го прави подходящ както за по-големи, така и за по-малки и компактни пространства. Препоръчителната площ на помещението, чиито въздух ще преработва пречиствателя за въздух е до 58м². Потока на пречистване на въздуха е до 445м³/н, което гарантира премахването на дори най-фините прахови частици, микроби или алергени от въздуха във вашия дом. Също така, устройството е много тихо по време на своята работа – с максимално ниво на шум от 50dB, можете да го поставите дори във вашата спалня, като гарантирано няма да смущава съня ви с неприятни шумове по време на своята работа.

Благодарение на 5-те различни степени на скорост, вие можете да настройвате работния режим на вашия пречиствател за въздух изцяло съобразен с вашите лични нужди и предпочитания. Пречиствател за въздух LG PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0 разполага и с НЕРА филтър, който елиминира до 99.8% от фините прахови частици (по-малко от 0.3 микрона), което ви осигурява помещения с подаване на чист въздух до 6600 л/мин. Освен с перфектни технически характеристики, уреда е оборудван и с множество модерни технологии – Йонизация, Пречистване, Дезодориращ.

7. Пречиствател на въздух Rowenta Intense Pure Air PU4020F1

Pure Air PU4020F1Виж цената за днес

Пречиствател на въздух Rowenta Intense Pure Air PU4020F1 е с модерен дизайн, решен в бял цвят комбиниран със сребристи детайли и дигителн контролен панел, който е идеалният завършеек на неговата визия. Размерите му са: 54х28.5х30см (ВхШхД). С максималната си мощност от 30W, уреда е в състояние да покрие помещения с площ до 35м². Rowenta Intense Pure Air PU4020F1 има 4 степени на скорост с поток на въздуха от 170м³/н. Това гарантира мощната му и същевременно ефективна работа. Освен с перфектни технически характеристики, устройството разполага и с множество модерни функции, а именно: Автоматичен режим, Таймер, Нощен режим, Сензори за частици/газ.

Благодарение на тези функции, работата на уреда е максимално оптимизирана, за перфектни крайни резултати. Освен това Въглеродния филтър и филтърът HEPA, подпомагат от въздуха във вашия дом да бъдат премахнати повече прахови частици, микроби и алергени. 

Виж още: Най-добрите влагоабсорбатори

Какво е важно да знаете при избора си на пречиствател на въздух ?

1. Бързи съвети за избор на пречиствател за въздух:

Изберете къде искате да поставите вашия пречиствател на въздух, за да можете да изберете точния размер за избраното пространство;

Изберете уред, който е добър за филтриране на замърсители специфични за вашия дом (премахване на микроби, алергени, фини прахови частици, козина от домашни любимци и т.н.);

Изберете устройство, което използва НЕРА филтър (най-високия клас филтър за пречистване на въздух на закрито);

Обърнете внимание на нивата на шум в спецификите на продукта. В зависимост от това, в кое помещение от вашия дом ще използвате уреда (спалнята, например), може да се нуждаете от устройство с по-ниски нива на шум;

Изчислете текущите разходи за електрическа енергия и изберете устройство, което е с висок енергиен клас, така че да не повиши последващите ви разходи за електроенергия;

Можете да пропуснете някои модерни функции (като Wi-Fi контрол, Remote control, и др.), тъй като те често повишават цената на устройството.

2. Избор на подходящ уред за пречистване на въздуха, спрямо размера на помещението, в което ще бъде поставен

Първата стъпка при избора ви на уред е да решите в коя стая от вашия дом ще бъде поставен той. Малките уреди, не са ефективни в големи жилищни помещения, докато по-големите и обемисти пречистватели може да се окажат излишни в малки стаи (напр.детска стая). Един от начините да изберете най-подходящия уред за вас е да погледнете капацитета на обработваемия въздух в рамките на 1 час. Този показател може да бъде включен в спецификите на устройството.

3. Видове замърсители, филтрирани от пречиствателите за въздух

Някои пречистватели на въздух са по-добри за филтриране на определени видове замърсители от други. Ако например, вашия основен пробрем е цигарения дим, със сигурност се нуждаете от устройство, различно от това което ще е необходимо на човек, който има домашни любимци и иска да се отърве от козината им в дома си. Така че, преди да изберете устройство за вашия дом, трябва да сте наясно от какво точно пречистване на въздуха имате нужда.

Често задавани въпроси

1. Защо имам нужда от пречиствател на въздуха?

Пречиствателите на въздух са най-добрия начин за преичстване и филтрация на въздуха на закрито, тъй като той може да бъде замърсен с фини прахови частици, микробии и различни бактерии. Уредите също така, спомагат за поддържането на здравословна среда, като премахват прах, козина от домашните ви любимци, акарии, плесени и др. Някои модели пречистватели за въздух, са създадени с конкретни цели в случаите на:

Алергии: Ако имате алергии, трябва да изберете пречиствател на въздуха, предназначен за облекчаване на алергията. Обикновено, тези уреди имат множество филтри, включително HEPA филтри, за да премахнат алергените в помещението.

Астма: Ако страдате от астма или ако вашите симптоми са предизвикани от миризми и химически замърсители, ще ви бъде необходим преччиствател, който се фокусира именно върху премахването на тези елементи от въздуха в помещенията. Тези пречистватели на въздух съдържат добавена миризма и химическа филтрация, както и HEPA филтри за отстраняване на алергените от въздуха.

Дим: Пречиствателите на димния въздух са специално проектирани за отстраняване на дим, сажди от камина и други свързани с него изпарения, които биха могли да влошат съществуващи дихателни проблеми или да образуват неприятни миризми във вашия дом.

Домашни любимци: пречиствателите на въздух, които са създадени специално за работа с домашни любимци, премахват пърхота, миризмите и козината на домашните ви любимци от въздуха.

Химическа чувствителност: Ако сте изключително чувствителни към химикали, може да помислите за пречиствател на въздуха за химическа чувствителност (MCS). Тези модели съдържат още повече мирис и химическа филтрация и често се произвеждат с материали, които няма да изхвърлят газовете във въздуха и да влошат симптомите ви.

2. От какъв размер пречиствател за въздух имам нужда?

За да изберете пречиствател на въздух с подходящ размер за вашите нужди, помислете за площта на помещението, в което искате да бъде поставено устройството. Ако имате алергии или астма, търсете пречиствател на въздуха, който да ви помогне да овладеете симптомите си , като трябва да вземете предвид и силата на въздушния поток, с който работи уреда. Пречиствателите на въздуха, които могат да почистят въздуха най-малко 4 пъти в рамките на 1 час, са най-добрия избор за страдащите от алергия и астма.

3. От какви функции има нужда моя пречиствател на въздух?

След като изберете вида и размера на пречиствателя на въздуха, от който се нуждаете, помислете дали искате или не някакви специални функции. Функциите включват, с които е добре да разполага вашето устройство са:

За да спестите пари от разходи за електроенергия, изберете пречиствател на въздух, които са с категория Energy Star от EPA.

Wi-Fi контрол – чрез тази функция, можете да настройвате работния режим на вашия електроуред лесно и удобно чрез Wi-Fi свързване

Индикатор за качеството на въздуха отчитат в реално време нивото на замърсяване на въздуха във вашето помещение.

Други функции, които би било добре да има във вашия уред са: дръжки за лесна мобилност, remote control; различни степени на скорост на вентилация, индикатор за смяна на филтъра.

4. Къде трябва да поставя моя пречиствател за въздух?

В повечето ситуации, препоръчваме да поставите пречиствателя си за въздух в спалното си пощетение, тъй като там прекарвате по-голямата част от денонощието. Имайте предвид, че преносимите пречистватели за въздух са предназначени основно за пречистване на въздуха само в една стая, така че може да се наложи да инвестирате в няколко уреда, ако искате да пречиствате въздуха в няколко стаи от вашия дом.

5. Колко поддръжка изискват пречиствателите на въздух?

Основният тип поддръжка, необходима за пречиствателите на въздух е подмяната на въздушните филтри, но колко често трябва да ги подменяте:

HEPA филтри: HEPA филтрите издържат около една година в зависимост от употребата им.

Въглеродни филтри: филтрите с активен въглен, обикновено издържат до 6 месеца.

Предфилтри: предварителните филтри обикновено траят около 3 месеца, но някои от тях могат да се мият за по-дългосрочно използване.

4.7/5 - (3 votes)
Review-bg.com
Logo