Как Да Изберем Телевизор 2024

В един свят, който се променя бързо и технологиите непрестанно се развиват, изборът на телевизор може да се превърне в едно вълнуващо, но едновременно предизвикателство. Дали търсите реалистична картина, отличен звук или последните модерни функции, има много фактори, които трябва да бъдат взети под внимание.

Сега, през 2023 година, изборът е още по-голям и разнообразен. От “умни” телевизори до QLED и OLED дисплеи, от 4К резолюция до извити екрани – всяка опция има своите силни и слаби страни, а разнообразието на марки и модели може да бъде оглушително.

С тази статия ние ще ви помогнем да се ориентирате във свят на съвременните телевизори. Ще разгледаме най-новите технологии, важните функции, които всеки телевизор трябва да има, и трендовете за 2023 година. Нашата цел? Да ви оборудваме с необходимата информация, така че когато дойде време да изберете следващия си телевизор, да можете да го направите с увереност и спокойствие.

Какъв размер телевизор да изберем?

Изборът на размера на телевизора зависи в голяма степен от личните предпочитания и пространството, в което ще бъде поставен. Ето някои основни фактори, които трябва да разгледате:

Пространство

Разместете съчетание от това колко голямо е пространството, в което ще бъде поставен телевизора и на какво разстояние ще седите от екрана.

Ако стаята е по-малка, по-малък телевизор може да е подходящ. За голяма стая, може да се нуждаете от по-голям модел.

Зрителска дистанция

Мъдрото източник направило е, че когато седите, трябва да е има възможно нищо преградено между Вашите очи и екрана. Плюс, не трябва да се усещате напрегнати или да се нуждаете от преместване на главата за да гледате по-широката част на екрана.

Така например, ако сте около 1-3 метра от телевизора, тогава модел между 32 и 43 инча ще бъде подходящ.
Ако седите на разстояние на около 2-4 метра, бихте могли да обмислите телевизор между 43 до 55 инча и т.н.

Как да изберем телевизор

Резолюция на екрана

Размерът е важен, но така е и качеството на изображението. По-големите модели могат да изглеждат лошо, ако резолюцията не е достатъчно висока.

За екрани 40-инчови или по-големи, се счита, че е най-добре да разполагате с телевизор, който поддържа 4K резолюция за най-добро качество на изображението.

Докато горнопосочените фактори са от важно значение, не забравяйте, в крайна сметка, най-добрият размер на телевизора е този, който ви прави най-щастливи. Обърнете внимание на своите предпочитания и какъв ще е най-удобен за вас и вашeто домакинство.

Виж още: Най-добрите телевизори | Телевизори на изплащане | Евтини телевизори | Разпродажба на телевизори |

Каква разлика прави типа на екрана – LED, OLED, QLED?

LED (Light Emitting Diodes)

LED телевизорите използват проведена светлина през LCD (Liquid Crystal Display) екран да ви покажат къде и какво се случва. LED могат да бъдат обратни (задна подсветка зад екрана равномерно разпределена) или Edge LED (подсветка около ръбовете на екрана). Плюсовете са по-добра енергийна ефективност, по-голям размер на екрана и по-ниска цена. Но контрастът и точността на цветове може да бъде недостатъчна, а ъглите на гледане са ограничени.

OLED (Organic Light Emitting Diodes)

OLED телевизорите използват органичните си светодиоди, които светват от себе си, когато получават електрически тек. Няма нужда от подсветка, което позволява на телевизорите да бъдат по-тънки и да предоставят безкрайни контрасти (с нулева светлина от черните пиксели). Униформитетът на цвета и ъглите на гледане са виртуозни. Недостатъкът е пожароустойчивостта при статични изображения и възможно по-кратък живот на пикселите.

QLED (Quantum Dot LED)

QLED технологията, на практика е LED ТВ с допълнителен слой квантови точки, които са микроскопски наночастици, които светват при осветяване, произвеждайки светлините и цветовете на екрана. QLED телевизорите предлагат подобрена наситеност и детайлност на цветовете и значително подобрен динамичен обхват в сравнение с LED, и могат да достигнат по-висока пикова яркост от OLED. Те обаче все още използват подсветка, и макар да предлагат подобрен контраст в сравнение с LED, не могат да се сравняват с OLED. Също така, ъглите на гледане може да не са толкова добри, колкото при OLED.

Какво означава HDR и защо е важен?

HDR или High Dynamic Range, преведено на български като “Висок Динамичен Обхват”, е технология, която подобрява качеството на изображението, като увеличава контраста и насищането на цветовете. HDR засилва динамичния обхват на изображението – това е контрастът между най-светлите и най-тъмните части на изображението.

Когато използвате HDR, снимките и видеото имат богата гама от детайли, както в много ярките, така и в много тъмните области. Това означава, че ако имате структури, които обикновено биха били скрити от тъмна сянка или ярка светлина, HDR ще помогне тези детайли да се виждат ясно. Картината става по-реалистична и близка до начина, по който човешкото око го възприема в реалния свят.

Това е особено полезно при гледане на филми или видео игри, където богатите детайли и дълбоките цветове могат да подобрят изживяването и да направят изображението по-реалистично.

Важно е да се отбележи, че ако устройството ви, като например вашият телевизор, не поддържа HDR, изображението няма да бъде подобрено. Не всички устройства поддържат HDR, така че уверете се, че проверявате спецификациите на вашето устройство преди да гледате HDR контент.

Качество на изображението

Качеството на изображението според различните видове телевизори може да се сравни по следните характеристики:

Контраст

Той определя разликата между най-ярката бяла и най-тъмна черна на екрана. Колкото по-голям е контрастът, толкова повече детайли могат да се видят в тъмните и светлите области на екрана.

 • LED Телевизорите често имат слаб контраст, защото използват задна подсветка, която не може напълно да се изключи.
 • OLED Телевизорите имат безкрайни контрастни съотношения, защото всеки пиксел е самостоятелен и може да се изключи напълно, което резултира в идеално черно.
 • QLED Телевизорите могат да достигнат висока степен на контраст, но няма да стигнат до нивата на OLED за черно, защото също използват подсветка.

Яркост

Това е възможността на екрана да произвежда ярки изображения, което е особено важно при гледане на телевизор при ярка светлина.

 • LED Телевизорите могат да бъдат доста ярки, но не толкова колкото QLED телевизорите.
 • OLED Телевизорите не са толкова ярки, което може да бъде забележимо при изключително ярка светлина.
 • QLED Телевизорите могат да достигнат изключително висока яркост, като се използва правилно технологията на квантовите точки.

Цветова точност и наситеност

Това е възможността на екрана да възпроизвежда цветовете така, както са предназначени да се видят.

 • LED Телевизорите могат да имат добра цветова точност, но не толкова наситени цветове или широк цветов обхват спрямо QLED и OLED телевизорите.
 • OLED Телевизорите са известни с висока цветова точност и наситеност, благодарение на способността им да контролират всеки пиксел индивидуално.
 • QLED Телевизорите с квантовата точкова технология са способни да произведат изключително ярки и наситени цветове с висока точност.

Ъгли на гледане

Това е колко далеч от центъра на екрана можете да се придвижите, без да загубите качеството на изображението.

 • LED Телевизорите обикновено имат ограничени ъгли на гледане.
 • OLED Телевизорите обикновено имат много добри ъгли на гледане, защото всеки пиксел светва самостоятелно.
 • QLED Телевизорите имат по-добри ъгли на гледане от LED TVs, но все още не са толкова добри като OLED телевизорите.

Виж телевизори на промоция

4.7/5 - (7 votes)
Review-bg.com
Logo