Как Да Изберем Прахосмукачка?

Как да изберем прахосмукачка? С торба, без торба, вертикална или с воден филтър

Прахът е истински проблем в къщата, а прахосмукачката може да направи минимални усилия, за да го почисти. Нека видим как да изберем прахосмукачка.

Прахът е истински проблем във всеки дом, особено в градове с много микрочастици в атмосферата, като София, където буквално се отлага прах, докато не приключи почистването. Това не е шега, а тъжна реалност. При тези обстоятелства е препоръчително да се стремите поне веднъж седмично, за да поддържате разумно ниво на прах в дома. Добра прахосмукачка е може би най-добрата инвестиция, която можете да направите, за да поддържате дома си чист и не струва толкова много.

В следващите редове ще разберем как работи прахосмукачката, какви видове прахосмукачки има и как да изберем прахосмукачка..

Как работи прахосмукачката

Може да се изкушите да мислите, че прахосмукачката е сравнително модерно изобретение, просто защото се нуждае от електричество. Всъщност първият прототип е изобретен през 1860г., но това е ръчно устройство, което изисква въртенето на манивелата да създаде въздушен вакуум в края на прахосмукачката през сложна система от маркучи.

Как да изберем прахосмукачка

Врагът на праха – Виж хиляди модели

Първият електрически модел, обаче, съвременният предшественик на аспиратора, ако искате, се появи по-късно през 1876 г., като принципът на функциониране все още се поддържа: въздушна помпа, обикновено центробежен вентилатор, създава частичен вакуум, който играе ролята за привличане на частици прах и мръсотия от равна повърхност, бъркотия, която след това се филтрира и задържа в контейнер във вътрешността на прахосмукачката.

Видове прахосмукачки

Съвременната технология за прахосмукачки се е развила значително, както се очаква, но принципите на работа са останали същите. Работата върху силата на абсорбция на прах, енергийната ефективност, нивото на шума, произведена по време на работа, формата на дюзите и почистващите четки, капацитета на резервоара за прах, дизайна и размерите, на практика всички аспекти на модерната прахосмукачка са постепенно подобрени, с течение на времето.

В тази глава ще прегледаме всички основни видове прахосмукачки за почистване на дома, така че няма да говорим за промишлени и високо специализирани прахосмукачки.

Прахосмукачка с торба

Това е най-старият тип прахосмукачка, който използва платно или хартиена торбичка, за да съхранява замърсявания по време на аспирация. Хартията трябва да се сменя за определен период от време, така че трябва да вземете предвид разходите за закупуване на резервните торбички.

Много е важно да изпразните торбичката (текстила) или да смените хартиената торбичка, когато прахосмукачката покаже, че е напълнена. Пълната торба означава ниска мощност на засмукване и по-голямо износване на двигателя, което се опитва да компенсира ниската абсорбция на мръсотия.

Когато сменяте торбичката, внимавайте да я монтирате така, както трябва, за да не оставите праха да избяга по време на прахозасмукването, през задната част на прахосмукачката. Това би било буквално катастрофа. Така че просто бъдете внимателни, когато изпразвате торбата за многократна употреба в боклука, друг „добър“ момент за малка катастрофа.

Както се очакваше, прахосмукачките с торбичка са много достъпни, с много модели в ценовия диапазон от 100-200 лева. Всичко, което трябва да направите, е да изберете този според вашия бюджет и вашите нужди.

Технологията е силна, в този случай прахосмукачка без торба бързо стават любими на купувачите. Това също е нормално, защото всички искаме да спрем да сменяме торби, пълни с прах.

В случай на прахосмукачки, контейнерът за съхранение на мръсотия е заменен с пластмасова или метална кутия, която може да се отдели, почисти отделно и след това да се сглоби отново. В противен случай говорим за същата технология като класическата прахосмукачка, поради което ценовите разлики почти не съществуват. По-усъвършенстваните модели могат да компактно почистване на прах, което е полезно при почистване на тавата.

Виж още: Най-добрите прахосмукачки | Евтини прахосмукачки |

Прахосмукачка с воден филтър

Ако имате по-щедър бюджет, препоръчвам модел с филтриране на вода, т.е. прахът се задържа в контейнер, в който се намира вода. Какво означава това на практика? Прахът се смесва с вода и няма опасност от запълване на прахта при смяна на торбата или при нормална аспирация.

Има и малък недостатък: препоръчително е да смените водата и да почистите контейнера след всяка аспирация, но като се има предвид, че е по-лесно да се изхвърля мръсна вода в тоалетната, мисля, че тези модели са едни от най-интересните на пазара. 

Това означава добра и малко по-висока покупна цена, но можете да намерите и модели под 500 лева. Но внимавайте за две неща: те са малко по-обемисти от другите модели и не е нужно да се объркате с прахосмукачките, които мият пода.

Такава прахосмукачка може да се използва успешно за измиване на дървени подове, плочки и дори килими. Единственият недостатък, освен цената, е, че те са по-трудни за управление поради тежестта на водния резервоар. Практическият аспект на устройството 2-в-1 не трябва да се пренебрегва. Като алтернатива, можете да разгледате специална почистваща машина за пара.

Вертикална прахосмукачка

В някои части на света този модел прахосмукачка е предпочитан за домашна употреба, но е трудно да се справи с вертикална прахосмукачка, тъй като теглото на цялата конструкция е на дръжката.

Има и вертикални прахосмукачки с батерии, които са фиксирани в средата като всмукателна мощност и тегло. Все още ми се струва компромис, защото производителността е по-лоша от тази на по-сериозна прахосмукачка, свързана към електрическата мрежа. Не казвам, че трябва да се зарежда доста често, понякога дори по време на „сесия за почистване“.

Хубавата цена на тези модели, с или без кабел, само ме кара да се чувствам по-скоро като жична и мощна прахосмукачка.

Прахосмукачка робот

Говорихме за тях в различна статия, но трябва да споменем, че в някои случаи това може да е идеалният домашен уред, който сам си върши работата, без да изисква намеса от страна на потребителя, освен първоначалната настройка на работната програма.

Прахосмукачките робот са доста-скъпите, но те могат да спестят ценно време, което можете да използвате по различен начин с вашите близки. Моето предложение е да си купите модел от по-ново поколение, защото аспирационната технология на робота е все още в началото, напредвайки с бързи стъпки от едно поколение към друго.

От самото начало трябва да се отбележи, че преносимите прахосмукачки не се препоръчват за почистване на жилища с прахови отлагания. Повечето попадат в категорията ръчни или вертикални модели, като последната е подходяща за мъх и драскотини по мебелите или колата, а не за прашни подове, вероятно покрити с дебел килим.

Защо? Защото присъствието на батерии драстично ограничава абсорбционната мощност. Така че можете да прецените, че портативните прахосмукачки са спътник за класическа прахосмукачка, която използвате за по-малко време и по-често в идеята да поддържате дома почти чист между две сериозни стремежи.

Виж още: Най-добрите прахосмукачки робот

Как да изберем евтина и добра прахосмукачка?

Сега, когато знаем какви видове прахосмукачки съществуват, всеки със своите предимства и недостатъци, ние също преминаваме през по-интимните аспекти на функционирането и работата на прахосмукачката, за която смятаме, че ни интересуват най-много.

Тип дюза (четка) – Мисля, че вече знаете, че всички модели прахосмукачки се доставят с няколко вида дюзи и смукателни четки, в зависимост от повърхността, за която е проектирана, за да я почистват най-добре. Добре е да се избере модел с най-много видове глави, като най-често се използва дюзата за твърд под, турбото (с по-малък отвор, който се фокусира върху по-ниската повърхност на мощността на поглъщане), моторът (полезен за килими), тесния отвори, за тесни пространства (ъгълът на стените и други тесни пространства), полезна за дивани, фотьойли и тапицирани седалки.

Засмукващата мощност (абсорбция) не е същата като мощността, консумирана от двигателя на прахосмукачката, но влияе една на друга, в идеята, че моторът с по-висока мощност автоматично увеличава и засмуква, но също зависи от други фактори, като например вътрешната конструкция на вентилационните лопатки, лентите, през които се движат въздухът и крайният филтър за прах. Така се образува вакуум, колкото силата на засмукване (цифрата, изразена в W).

Капацитет за събиране на прах – тук говорим за размера на резервоара за прах, изразен в литри. Колкото по-голям, толкова по-добре в идеята, че ще сменяте / изхвърляте торбичката за прах по-рядко. По-голям резервоар означава и по-голяма прахосмукачка, но не непременно по-твърда, защото прахът не тежи толкова, колкото водата. Повечето търгувани модели са в диапазона от 1-3 литра или 3-6 литра.

Класът на енергийна ефективност – както при другите типични домакински уреди, и прахосмукачките са класифицирани от гледна точка на енергийния клас, степен, варираща от клас A (най-ефективна) до G (най-малко ефективна), но през следващите години ще се появят и първите супер ефективни прахосмукачки, които ще се изкачат до клас А +++.

HEPA филтър (с висока ефективност) – Както споменах по-рано, част от неизбежно аспирирания прах се връща в стаята. Да, все едно е в лудницата, която едновременно зарежда и разтоварва. На практика обаче нивото на прах, връщан в помещението, е значително по-ниско, особено при прахосмукачки оборудвани с HEPA филтри.

В зависимост от неговата ефективност, тя запазва до 99.9% от праховите частици, което го прави идеален за тези, които страдат от алергии. HEPA филтърът е препоръчителен вариант, но внимавайте да не закупите модел с твърде рестриктивен филтър, който влияе отрицателно на силата на засмукване. От друга страна, един добър HEPA филтър означава, че вие ​​му давате по-малко въздух за пречиствателя на въздуха.

Повечето филтри могат да бъдат почистени след употреба, но обикновено след 6 месеца те трябва да бъдат заменени с нови, за да функционират оптимално, така че те са допълнителен разход.

Дължината на захранващия кабел – тук мисля, че правилото е съвсем просто: колкото по-голям е вашият дом и колкото по-дълги са гнездата един от друг, толкова по-добре е да използвате прахосмукачка с по-дълъг кабел. Винаги можете да вземете разклонител, но защо да не избегнете това, ако можете?

Шум по време на работа – мисля, че всички, които живеят в блока, знаят точно кога съседът мие прането в новата си пералня или аспирацията през къщата, защото прахосмукачките предизвикват много шум по време на работа.

Идеален е да се съсредоточи върху модели, които произвеждат до 70 dB по време на работа, защото само 10 децибела в допълнение означава четири пъти по-силен шум, което е доста трудно да се понесе според нас.

Телескопичната тръба – смукателната тръба е отделена, за да бъде телескопична, стига да се поемат както ниските, така и по-високите. Бих добавил няколко ергономични неща като наличието на дръжка за лесно управление и дали тя може да се контролира от дръжката за мощност на засмукване чрез регулируема дюза за изпускане на въздух.

Индикатор за пълна торбичка – Независимо от метода за събиране на прах, добре е прахосмукачката ви да бъде снабдена с визуален индикатор за нивото на пълнене на торбичката / съда за събиране, за да знаете кога да го изпразните.

Колела – Един последен аспект, който трябва да разгледате, са колелата на прахосмукачката, които ви позволяват лесно да местите уреда след вас, докато движите четката върху килима или пода. Идеалното е по-голямо колело с леко гумирана повърхност, за да не надраскате настилката или плочките.

Евтини прахосмукачки

 Виж прахосмукачки на промоция

 

5/5 - (3 votes)
Review-bg.com
Logo